Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Νίκου Ανανστασιάδη ότι βλέπει την Τουρκία ως πελάτη και όχι ως συνέταιρο δήλωσε πως συνέταιρος των Ελληνοκυπρίων για το φυσικό αέριο είναι το ψευδοκράτος και όχι η Τουρκία.   Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τούρκος Υπουργός “η ΤΔΒΚ είναι ανεξάρτητο κράτος κι εμείς θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε θετικά σε αυτό το σχεδιασμό στην περίπτωση που υπάρξει λύση, αλλά στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτή η πολιτική δυνατότητα, όπως πάντα, το αδιέξοδο θα είναι δίπλα μας”.   “Εμείς από την αρχή λέμε με βάση το διεθνές δίκαιο πρέπει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που έχει παραχθεί από μια ΑΟΖ που δεν έχει ξεκαθαρίσει ή από σημεία που τα σύνορα δεν έχουν οριοθετηθεί σε ολόκληρη την Κύπρο πρέπει να μοιραστεί σε ολόκληρη την Κύπρο. Γι’ αυτό ο συνέταιρός τους είναι η ΤΔΒΚ, αλλά η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός χώρος μεταφοράς του ή το σημείο κατανάλωσης του αερίου. Αυτό το λέει και ο αξιότιμος Ελληνοκύπριος ηγέτης”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.   Σχετικά με την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας, ο Τανέρ Γιλντίζ είπε ότι η Κύπρος θα πρέπει να θεωρείται ως σύνολο και το όνομα της σχέσης μπορεί να είναι ή εταιρική σχέση ή κατανομή εσόδων. Ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία δεν αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας.  

Η Τουρκία προσπαθεί από θέση ισχύος με τις αδέξιες πολιτικές που ακολουθούνται από ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής σκηνής ότι πρέπει να υπάρξει συνεκμετάλλευση του Φ.Α., όπως άλλωστε στηρίζει και ο κοινοτάρχης μας. Ενώ εντελώς προκλητικά τονίζουν ότι η ΑΟΖ της Κύπρου βρίσκεται σε ένα καθεστώς “γκρίζας ζώνης” αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει η κυριαρχία, όπως προκλητικά τονίζουν. 

Παραβιάζουν καθημερινά την ΑΟΖ μας, ακόμα και τον εναέριο μας χώρο και τώρα αμφισβητούν και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τι άλλο πρέπει να κάνουν για να ξυπνήσουν κάποιοι;