Εντείνονται οι πιέσεις και οι υποδείξεις προς τη Λευκωσία, για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τους Αμερικανούς να επιμένουν στη συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες. Μία προσέγγιση και μία εξέλιξη η οποία μεταξύ άλλων, σαφώς επιβραβεύει την τουρκική επιθετικότητα.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει τουρκική εφημερίδα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, φέρεται να επεξεργάζεται φόρμουλα για την κατανομή των εσόδων από τους φυσικούς πόρους, χωρίς ωστόσο το άρθρο να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα έφθασε στην Κύπρο, προερχόμενος από την Αθήνα και αναμένεται να έχει χωριστές επαφές με τους “ηγέτες” των δύο κοινοτήτων. Στόχος των επαφών του Έσπεν Μπαρθ Άιντα σε Νέα Υόρκη, Αθήνα και Λευκωσία φαίνεται να είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων, ώστε να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι συνομιλίες στο Κυπριακό.   Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα είχε εχθές ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ειδικός Σύμβουλος τηλεφώνησε στον Ντερβίς Έρογλου προτού μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να ακούσει ξανά τις απόψεις της τουρκο”κυπριακής” πλευράς.   Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζον Κέρι, και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, συζήτησαν και … το Κυπριακό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Τζον Κέρι και συζητήθηκαν κυρίως οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία καθώς και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους.   Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρεται, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να επαναρχίσουν με εποικοδομητικό τρόπο και ότι πρέπει να διασφαλιστεί με αμοιβαία συμφωνία για μια δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών όπως προβλέπει η κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου.

Στη Νέα Υόρκη βρέθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα και ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, όπου είχε επαφές με αξιωματούχους της Γραμματείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μονίμους αντιπροσώπους χωρών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την Παρασκευή αναμένεται να βρίσκεται στη Λευκωσία όπου θα έχει συνάντηση με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα.Την ανησυχία των ΗΠΑ για τις εντάσεις που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και τις επιπτώσεις τους στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε και ο Αμερικάνος Πρέσβης, Τζον Κόνιγκ, ο οποίος προφανώς βλέπει πως οι κόποι και τα τακτικά πήγαινελα δεν έχουν ακόμη φέρει το άμεσο αποτέλεσμα που θα επιθυμούσε.Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επανέλαβε κι αυτός με την σειρά του, έχουν ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για ανάπτυξη των πόρων στην ΑΟΖ της και πιστεύουν ότι οι πόροι θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη δημιουργία του απαραίτητου περιβάλλοντος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. “Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του διαπραγματευτή του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα και παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία του πρόσφατου διορισμού του για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια συνολική λύση”, επισήμανε.

Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist με θέμα τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και το περιφερειακό πλαίσιο, στη Λευκωσία, εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι ο ρυθμός της διπλωματικής εμπλοκής των ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητος για να βοηθηθούν οι ηγέτες στην επίτευξη μιας λύσης στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, έτσι όπως την οραματίστηκαν στην ιστορική κοινή τους δήλωση του Φεβρουαρίου.