Την στιγμή που η Κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να μας πείσει δια στόματος μάλιστα του ιδίου του Υπουργού Οικονομικών ότι στην οικονομία όλα βαίνουν καλώς και ότι όλα είναι κάτω από πλήρη έλεγχο έρχονται για ακόμη μια φορά οι αριθμοί για να τους διεψεύσουν.

Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Παραγωγικότητας βρισκόμαστε ήδη στις  πιο χαμηλές επιδόσεις στον τομέα της παραγωγικότητας εργασίας. Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια διότι εάν δεν την έλεγαν δεν θα διεξάγονταν ούτε δημοσκοπήσεις ούτε θα δημοσιεύονταν διαρκώς έρευνες μέσα από τους επίσημους ευρωπαϊκούς δείκτες ανάπτυξης. Η παραγωγικότητα υπολογίζεται ως σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων ενός συστήματος και των πόρων που αναλώνονται κατά την παραγωγή. Άρα η μέτρηση της παραγωγικότητας ενός συστήματος απαιτεί τη μέτρηση των αποτελεσμάτων του συστήματος και των πόρων που αναλώνονται στην παραγωγή και στην συσχέτισή τους.

Η Κύπρος είναι μόλις στο 85,2% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην 15η θέση μεταξύ των 28 χωρών μελών. Το ζήτημα μάλιστα δεν είναι ότι είμαστε από την μέση και κάτω διότι κάποιοι θα προστρέξουν να πουν κοιτάξτε υπάρχουν και χειρότερα. Το θέμα είναι ότι το 2010 η παραγωγικότητα εργασίας μετρούμενη ως Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν ανά απασχολούμενο ήταν 91,6% Από τότε  παρατηρείται χρόνο με το χρόνο συνεχής επιδείνωση και ο κατήφορος συνεχίζεται.

Στα μαθηματικά η παραγωγικότητα εκφράζεται από την ποσότητα των αποτελεσμάτων διά της ποσότητας των πόρων. Το κράτος λοιπόν οφείλει να ελέγχει τις εισροές και εκροές του για να μπορεί να μπει ξανά η παραγωγικότητα στα επιθυμητά επίπεδα και όχι να μεταδίδει ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Καλό επίπεδο ως προς τι; Ότι δεν ειμαστε τελευταίοι; Ότι κρατήσαμε την ανεργία σε κάποια επίπεδα; Ασφαλώς και η παραγωγικότητα δεν έχει να κάνει με όλα αυτά, όμως και αυτά συντείνουν στην όλη κατάσταση.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου