Εκτιμήθηκε δεόντως από την Άγκυρα η επιστολή του Νίκου Ανανστασιάδη προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία μετέφερε στην τουρκική πρωτεύουσα ο Αντιπρόεδρος της ελλαδικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της επίσκεψης του για την τελετή παράδοσης της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν πηγές του ελλαδικού Υπουργείου Εξωτερικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για το περιεχόμενο της επιστολής του Νίκου Ανανστασιάδη τόσο στον νέο Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, όσο και στον εκτελούντα χρέη Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως υποστήριξαν οι ίδιες πηγές ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασαν τη θέση της Άγκυρας ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού(;), ενώ δεν δίστασαν να εκτιμήσουν μάλιστα, πως η Άγκυρα θεωρεί τον Νίκο Ανανστασιάδη αξιόπιστο συνομιλητή(!).

Όπως αναφέρθηκε, την επιστολή του Νίκου Ανανστασιάδη έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών, Αναστάσης Μιτσιάλης, στον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως, η επιστολή ήταν, καθαρά, πρωτοβουλία του ίδιου του Νίκου Αναστασιάδη και την μετέφερε στην Αθήνα Έλληνας διπλωμάτης, παραδίδοντας την σε αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ενώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνομίλησε εκτενώς, με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.