Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν, πρωταρχικό ρόλο φέρεται να έπαιξε το θέμα της Αμμοχώστου.

Εξερχόμενος από το Προεδρικό ο Έρικ Ρούμπιν δήλωσε χαρακτηριστικά “στόχος των ΗΠΑ είναι να λειτουργήσουν υποστηρικτικά υποστηρικτικά για να βρούμε τρόπους ώστε να βοηθήσουμε την αντιμετώπιση των αναγκών και των προσδοκιών των δύο πλευρών, για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να αρχίσουν να δείχνουν πραγματικές πιθανότητες για πρόοδο”.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των ΜΟΕ και της Αμμοχώστου είπε ότι είναι καλά γνωστές οι προτεραιότητες των δύο πλευρών, ωστόσο απέφυγε να πει περισσότερα για ένα θέμα που, όπως δήλωσε, συζητείται αυτή τη στιγμή με τους δύο ηγέτες. 

“Ο ρόλος μας δεν είναι ως συμμετέχοντες αλλά ως υποστηρικτές, και ως τέτοιοι ευελπιστούμε να δημιουργηθούν κάποιοι μηχανισμοί ώστε να υποστηριχθούν κάποια προγράμματα”, πρόσθεσε. 

Ενώ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα οι ΗΠΑ να μην είναι μόνες σε αυτή την προσπάθεια αλλά να υπάρξει επίσης υποστήριξη από την ΕΕ και άλλους.  Σημείωσε δε, την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ να κάνουν ότι μπορούν για να γίνει αυτό πραγματικότητα. 

“Συζητήσαμε ιδέες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα και χώρες όπως οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στη στήριξη των προσπαθειών των πολιτών και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα αρχίσουν να δημιουργούν πραγματική πρόοδο, σπάζοντας τα εμπόδια που έχουν χωρίσει τις δύο κοινότητες για τόσο καιρό”, ανέφερε σχετικά με την συνάντηση του με τον Νίκο Αναστασιάδη. 

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, είπε πως το θέμα της Αμμοχώστου ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ωστόσο επισήμανε ότι σε αυτό το στάδιο δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις, αποφεύγοντας να πει κάτι πιο συγκεκριμένο, αφού “είναι σωστό να ανακοινώνουμε επί γεγονότων παρά επί συζητήσεων και προθέσεων”.

Πολύ πολύ καλή χαρακτήρισε και τη συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν, λέγοντας ότι του εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας και την ισχυρή υποστήριξη της χώρας του για τη δέσμευση των δύο ηγετών και των δύο κοινοτήτων για να προχωρήσει η διαδικασία προς μια διευθέτηση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Επίσης, ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διαδικασία με ένα χρονοδιάγραμμα, ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ είπε ότι η δομή, ο χρόνος και όλα αυτά είναι κάτι που αφορά τους ηγέτες και τις δύο κοινότητες. Οι ΗΠΑ, συνέχισε, πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για ταχεία πρόοδο τώρα και ότι “αυτή είναι η χρονιά κατά την οποία θα είναι πιθανόν να κινηθούμε γρήγορα. Αυτό είναι που στηρίζουμε. Δεν αφορά εμάς να πούμε εάν πρέπει να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ή οτιδήποτε άλλο, οι πλευρές πρέπει να έχουν άποψη γι’ αυτό”.

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Αμερικάνοι σε ότι αφορά το Εθνικό μας πρόβλημα γεγονός που αποδεικνύει πως το σχέδιο τους για την πατρίδα μας υλοποιείται κατά γράμμα. Από την άλλη η μειοδοτική Κυβέρνηση Αναστασιάδη εμμένει να κρατάει τα χαρτιά της ερμητικά κλειστά αφήνοντας τον λαό στο σκοτάδι αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Εξέλιξη η οποία καταδεικνύει την πρόθεση των κυβερνώντων μας να φέρουν τον κυπριακό Ελληνισμό για άλλη μία φορά προ τετελεσμένων γεγονότων.