Αναλυτικό δημοσιεύμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, δείχνει την κατάντια του Κυπριακού Ελληνισμού, που χρηματοδοτεί τους κατακτητές του. 

Οι μειωμένες τιμές στα καύσιμα, η κατρακύλα της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας και οι διακοπές, τριπλασίασαν τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που μετέβησαν τους καλοκαιρινούς μήνες τα κατεχόμενα. Σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομία, από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, μέσω των οδοφραγμάτων (εκτός Περγάμου και Στροβιλιών) είχαν μεταβεί στις κατεχόμενες περιοχές 734.301 Ελληνοκύπριοι, σε σχέση με 256.031 τους αντίστοιχους καλοκαιρινούς μήνες. 

Αναλυτικά, φέτος τον Ιούνιο 249.391 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στα κατεχόμενα, τον Ιούλιο ο αριθμός ήταν κάπως πιο μειωμένος και κυμάνθηκε στις 220.687.

Τον Αύγουστο δε, τον κύριο μήνα των καλοκαιρινών διακοπών, 264.223 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στα κατεχόμενα. Από την ανάλυση των στοιχείων της περσινής χρονιάς φαίνεται ξεκάθαρα πως οι επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 30%.

Τον Ιούνιο του 2018 είχαν μεταβεί στα κατεχόμενα 73.487 Ελληνοκύπριοι, τον  Ιούλιο 79.258 και Αύγουστο πέρυσι 103.286. Αρμόδιες πηγές αποδίδουν τις αυξημένες ροές των Ελληνοκυπρίων, στη συνέχιση της πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, έναντι του ευρώ.

Επίσης θεωρούν πως στην αύξηση των διελεύσεων των Ελληνοκυπρίων, συνέβαλαν και οι χαμηλότερες τιμές καυσίμων σε σχέση με τις ελεύθερες περιοχές αλλά και τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Υποστηρίζουν επίσης ότι αρκετοί έκαμαν στα κατεχόμενα και ολιγοήμερες διακοπές.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, ολόκληρη τη χρονιά,  είχαν μεταβεί στα κατεχόμενα του 1,01 εκατ. Ελληνοκύπριοι και υπολογίζουν ότι οι φετινές διελεύσεις θα ξεπεράσουν το 1,6 εκατ.

Την αύξηση της παρουσίας Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα φωτογραφίζει και η χρήση πιστωτικών καρτών. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η αξία των αγορών με την χρήση κυπριακών καρτών στα κατεχόμενα ανήλθε στα €3,9 εκατ. Για τον Αυγούστο, ακόμη δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το 7μηνο Ιανουάριος – Ιούλιος, το σύνολο των δαπανών με πλαστικό χρήμα στις κατεχόμενες περιοχές, έφτασε τα €11,7 εκατ. Το περσινό 7μηνο η χρήση καρτών στα κατεχόμενα ήταν μόλις €3,4 εκατ., ενώ στη συνέχεια το ποσό αυξληθηκε για να κλείσει το έτος με δαπάνες €15 εκατ. και €9,4 εκατ. το 2017.

Επίσης η αξία των αγορών με πιστωτικές κάρτες στην Τουρκία τους δύο καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο – Ιούλιο 2019, ανήλθε το €1,1 εκατ. ενώ το συνολικό ποσό το επτάμηνο ήταν €3,1 εκατ.

Για πρώτη φορά στα χρονικά και ανά το παγκόσμιο, χρηματοδοτεί την κατοχή του από ένα ξένο κράτος. Εδώ μας έχουν οδηγήσει οι πολιτικές της ηττοπάθειας και του ενδοτισμού, που δυστυχώς έχουν καταφέρει το λαό μας σε τουρίστες στον ίδιο του τον τόπο, στην ίδια του την περιουσία, στην ίδια του την πατρίδα.