Σημαντικά διαδοχικά ρεκόρ κίνησης αεροσκαφών και επιβατών σημειώνουν τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου την τελευταία διετία, ωστόσο συνεχή διαδοχικά ρεκόρ αύξησης επιβατών και αεροσκαφών καταγράφει και το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, παρά το γεγονός ότι όλες οι πτήσεις αφορούν προορισμούς μόνο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του παγκοσμίως αναγνωρισμένου εξιδεικευμένου σε συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για επιβάτες, αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες OAG, το 2015 το παράνομο «Ερτζιάν» διακίνησε συνολικά 3,5-4 εκατ. επιβάτες. Για σκοπούς σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια περίοδο από το αεροδρόμιο Λάρνακας διακινήθηκε ο αριθμός -που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ- των 5,4 εκατ. επιβατών και από το αεροδρόμιο Πάφου 2,3 εκατ. επιβάτες.

Μάλιστα, λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου, αν η Κύπρος θεωρηθεί ως ενιαίος χώρος, δηλαδή αν λάβουμε υπόψη τα τρία αεροδρόμια, το παράνομο της Τύμπου και τα διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, ο πρώτος προορισμός με τους περισσότερους επιβάτες από την Κύπρο είναι η Τουρκία. Το 2015 υπολογίζεται ότι μόνο οι αναχωρούντες επιβάτες από το «Ερτζιάν» προς Τουρκία ήταν 1,4 εκατ., ενώ το 2016 υπολογίζεται αύξηση της τάξης του 14,2%.

Μάλιστα, αν υπολογίσουμε και τις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες που πετούν από και προς το παράνομο αεροδρόμιο, στους όγκους επιβατών που πετούν από την Κύπρο -αναχωρούντες επιβάτες- η αερογραμμή που διαθέτει τις περισσότερες αεροπορικές θέσεις από το κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου προς Τουρκία, που ξεπερνούν τις 565.000 το 2016, είναι η Pegasus Airlines. Η οποία μάλιστα μείωσε τις προσφερόμενες θέσεις αναχωρούντων επιβατών κατά 2,9% σε σχέση με το 2015. Στη δεύτερη θέση διαθέσιμων πτήσεων από την Κύπρο προς το εξωτερικό είναι η Aegean Airlines, που προσφέρει 412.000 θέσεις για της πτήσεις της από Κύπρο προς Ελλάδα, Αγγλία και Γαλλία. Στην τρίτη θέση έχουμε και πάλι τουρκική αεροπορική εταιρεία, την Turkish Airlines, που προσφέρει το 2016 συνολικά 377.100 θέσεις από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου προς αεροδρόμια της Τουρκίας.

Η Turkish Airlines έχει αυξήσει φέτος κατά 17,5% τις θέσεις που προσφέρει από το κατεχόμενο αεροδρόμιο προς την Τουρκία σε σχέση με πέρσι. Η επίσης τουρκική Atlasglobal προσφέρει φέτος 237.000 θέσεις για αναχωρούντες από το παράνομο αεροδρόμιο επιβάτες -καταγράφοντας αύξηση 14,4% σε σχέση με πέρσι- και η OnurAir ακόμα 177.000 θέσεις και μετατρέπεται ουσιαστικά στην τέταρτη μεγαλύτερη τουρκική αεροπορική εταιρεία διακίνησης επιβατών από το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, ενώ μπαίνει δυναμικά σε αυτή την αγορά, αφού αύξησε φέτος κατά 139% τις θέσεις που προσφέρει σε σχέση με το 2015.

Δηλαδή, αν πάρουμε το νησί ως σύνολο, η Τουρκία είναι ο πρώτος προορισμός. Ο χρυσός προορισμός για τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου είναι η Βρετανία, που κατατάσσεται στην δεύτερη θέση με 1,2 εκατ. αναχωρούντες επιβάτες, ενώ οι αναχωρήσεις από το παράνομο αεροδρόμιο προς Τουρκία φτάνουν τα 1,4 εκατ.

Επίσης η Pegasus είναι η αεροπορική εταιρεία που διαθέτει τις περισσότερες θέσεις αναχωρούντων επιβατών από την Κύπρο, με 565.000 θέσεις, με δεύτερη την Aegean Airlines με 412.000 θέσεις, τρίτη την Turkish Airlines με 377.000 επιβάτες, τέταρτη την Thomson Airways που μεταφέρει τους περισσότερους τουρίστες στην ελεύθερη Κύπρο με 378.000 θέσεις, πέμπτη την Easyjet που διαθέτει 250.000 θέσεις το 2016 από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και έκτη την Atlasglobal που διαθέτει από το κατεχόμενο αεροδρόμιο 237.000 θέσεις, δηλαδή περισσότερες και από την Ryanair που προσφέρει από τα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας, περιλαμβανομένης και της επιχορηγούμενης γραμμής προς Βρυξέλλες, 227.000 θέσεις για το 2016.

Χαρακτηριστικός είναι πάντως ο τίτλος της ανάλυσης της κυπριακής αεροπορικής αγοράς κατά το 2016 της παγκοσμίου κύρους εξειδικευμένης ιστοσελίδας anna.aero, που αφού εξηγεί ότι γίνεται σύγκριση και λαμβάνονται υπόψη με βάση και τα στοιχεία του οίκου OAG και τα τρία αεροδρόμια (αναφέροντας ότι το ένα είναι στο 35% των κατεχόμενων εδαφών):

«Τέσσερις τουρκικές εταιρείες ανάμεσα στις πρώτες δέκα».

ΠΗΓΗ

Διερωτόμαστε τι κάνει τι κάνει η Κυβέρνηση, τι μέτρα έχει λάβει. Είναι αδιανόητο μια χώρα υπό κατοχή να επιτρέπει, με την ανοχή της και την εθελούσια απουσία της, να επιτρέπει να έρχεται τόσο μεγάλος όγκος τουριστών στα κατεχόμενα. Όχι μόνο δεν λαμβάνει κάποια μετρά, αντ’ αυτού αφήνει ανοικτά τα οδοφράγματα, επιτρέποντας σε εκατοντάδες τουρίστες να μεταβαίνουν μέσω των οδοφραγμάτων στα κατεχόμενα.

Η απουσία μας και η ανικανότητα μας, αντικατοπτρίζεται και στην πολιτική μας, που δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε και να προβάλουμε ορθώς το Εθνικό μας πρόβλημα…