Ο Φιλόσοφος, Αστρονόμος, Μετεωρολόγος και Μαθηματικός

Ο Βίων γεννήθηκε το 430 π.Χ. περίπου, στην πόλη Άβδηρα της Θράκης (ν. Ξάνθης) και ήταν συγγενής του ατομικού φιλοσόφου Δημόκριτου, που πρώτος μίλησε για τα μικρότερα σωματίδια που υπάρχουν, τα άτομα. Δεν γνωρίζουμε τα ονόματα των γονιών του Βίωνα ή με τι ασχολούνταν ή πια ήταν η κοινωνική τους θέση στα Άβδηρα. Ο Βίων από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τις επιστήμες, έχοντας πάντα δίπλα του τον Δημόκριτο που τον καθοδηγούσε στις επιστήμες. Ήταν παρατηρητικός με τα πάντα γύρω του, ακονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίληψή του. 

Ασχολήθηκε με τα μαθηματικά και την αστρονομία και μάλιστα ο γεωγράφος Στράβωνας τον ονόμασε αστρολόγον (αστρονόμο). Έγραψε τα έργα του στην αττική και στην ιωνική διάλεκτο (η ιωνική ήταν μητρική του). Ήταν ειδικός στα είδη των ανέμων σύμφωνα με τον Στράβωνα και διαπίστωσε την σχέση της φοράς των ανέμων σε συνδυασμό με το κλίμα. 

Από πολύ νωρίς θεωρήθηκε ως αυθεντία σε ό,τι αφορούσε τους ανέμους. Επίσης, καθιερώθηκε ως ένας από τους πρώτους μετεωρόλογους που ασχολήθηκε επισταμένα με το κλίμα. 

Ο Βίων κοντά στον Δημόκριτο μορφωνόταν επί παντός επιστητού, κάνοντας και αυτός τις παρατηρήσεις του δίπλα στον μεγάλο φιλόσοφο, επεκτείνοντας την επιστήμη της εποχής. Η φήμη του Βίωνα μεγάλωσε πολύ και είχε βγει ήδη από τα μικρά όρια των Αβδήρων και της Θράκης, κάνοντας γνωστή την πατρίδα του στα πέρατα της οικουμένης. Παρατηρούσε τα άστρα καταγράφοντας τις τροχιές τους και ανακαλύπτοντας συνεχώς νέα στοιχεία. Κοντά στον Δημόκριτο έμαθε την φιλοσοφία του μεγάλου ατομικού φιλοσόφου. 

Ο Βίων ήταν από τους πρώτους που ανέφερε ότι υπάρχουν μέρη πάνω στην γη που είχαν 6 μήνες μέρας και 6 μήνες νύχτα, ενώ το ίδιο ανέφερε και ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης που είχε ταξιδέψει μέχρι τον βόρειο πολικό κύκλο και το είδε με τα ίδια του τα μάτια. Αυτή η παρατήρηση ήταν πρωτάκουστη για την εποχή του και την έκανε ο Βίων ύστερα από πολλές παρατηρήσεις που έκανε στις κινήσεις των άστρων. Από αυτό εικάζεται πως ο Βίων γνώριζε είναι ότι η γη είναι σφαίρα. 

Από τα λίγα που γνωρίζουμε για τον Βίωνα, εικάζουμε πως ταξίδεψε σε πολλά μακρινά μέρη για την εποχή του. Δεν γνωρίζουμε τίποτε άλλο για την ζωή του Βίωνα, ούτε τον τρόπο θανάτου του. Πέθανε το 370 π.Χ., σε ηλικία 60 ετών. Από τα έργα που έγραψε δυστυχώς δεν σώθηκαν ούτε οι τίτλοι στερώντας από τον ανθρώπινο πολιτισμό πολλά πολύτιμα στοιχεία.

ΠΗΓΗ