ο αρχιτέκτονας του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού

Η περιοχή της Δωρίδας, τα ασιατικά παράλια απέναντι από τα Δωδεκάνησα, ήταν κατάσπαρτη από ελληνικές πόλεις που ήταν κοσμημένες με εκατοντάδες περίλαμπρους ναούς και άλλα οικοδομήματα. Η Αλικαρνασσός ήταν η πρωτεύουσα ολόκληρης της Δωρίδας. Τις περιοχές Δωρίδας και Καρίας κυβερνούσε ο Μαύσωλος μαζί με την αδελφή και γυναίκα του Αρτεμισία. Ο Μαύσωλος στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα ήθελε να φτιάξει έναν τάφο τόσο μεγαλοπρεπή και όμορφο που να επισκιάζει όλους τους άλλους. Έπρεπε να βρει έναν αντάξιο αρχιτέκτονα για να τον κατασκευάσει και βρήκε τον Πύθεο από την Αλικάρνασσο. Δεν γνωρίζουμε πότε γεννήθηκε ο Πύθεος και πού σπούδασε αρχιτεκτονική. 

Ο τάφος του Μαύσωλου άρχισε να κατασκευάζεται πριν τον θάνατό του και θα στέγαζε αυτόν και την σύζυγο και αδελφή του Αρτεμισία. Ο Πύθεος όρισε την θέση του περίλαμπρου τάφου εκεί που τέμνονταν οι δυο κύριοι δρόμοι της Αλικαρνασσού στην αγορά της πόλης. Το οικοδόμημα θα ήταν επενδεδυμένο εξ ολοκλήρου με λευκό στιλπνό μάρμαρο. Συνεργάστηκαν μαζί του ο Σάτυρος στην σχεδίαση του και τέσσερις διάσημοι γλύπτες εκείνης της εποχής, σμιλεύοντας ο καθένας και μια πλευρά του. Ο Σκόπας έκανε τα γλυπτά της ανατολικής πλευράς, ο Βρύαξης της βόρειας πλευράς, ο Τιμόθεος της νότιας πλευράς και Λεωχάρης της δυτικής πλευράς. Οι γλύπτες συναγωνίζονταν για το ποιος από τους τέσσερις θα κατασκεύαζε τα ομορφότερα έργα. 

Καθώς το οικοδόμημα υψώνονταν μέρα με την μέρα ψηλότερα και φαίνονταν ακόμα και έξω από τα ψηλά τείχη, ο Μαύσωλος μαζί με την Αρτεμισία καμάρωναν αυτόν τον τάφο, την τελευταία τους κατοικία, που όμως όμοιός του δεν είχε δει το φως του ήλιου. Ο τάφος υψώθηκε σε ύψος 42 περίπου μέτρων, ξεπερνώντας ακόμα και τα τείχη της πόλης. Οι διαστάσεις της κάτοψης του μνημείου ήταν 36 επί 30 μέτρα περίπου. Όλες οι πλευρές κοσμήθηκαν με υπέροχα γλυπτά, χαρίζοντας στο μνημείο μια υπέροχη αίγλη. Ο Πυθέος έφτιαξε στην κορυφή της πυραμίδας που σχημάτιζε το σχεδόν τετράγωνο σχήμα, ένα τέθριππο άρμα (άρμα με τέσσερις ίππους), έχοντας σαν επιβάτες τον Μαύσωλο με την Αρτεμισία. Εκτός από τα αγάλματα, 36 κίονες περιστοίχιζαν τον τάφο. Ο Μαύσωλος και η Αρτεμισία παρότι ξόδεψαν πολλά χρήματα για την κατασκευή αυτού του μνημείου, πέθαναν πριν να τελειώσει η κατασκευή του. Πιο συγκεκριμένα, ο Μαύσωλος πέθανε το 353 π.Χ. και δυο χρόνια μετά το 351 π.Χ. η Αρτεμισία. 

Δυστυχώς όμως, αυτό το αριστούργημα όπως και τα περισσότερα έργα του Πύθεου καταστράφηκε. Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού θα καταχωρούνταν ως ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου και θα χάριζε το όνομά του στους πολυτελέστερους τάφους όλων των αιώνων. 

Εκτός από το Μαυσωλείο ο Πύθεος σχεδίασε και έχτισε τον ιωνικό ναό της Αθηνάς Πολιάδος στην Πρίηνη της Ιωνίας, καθώς και τον ναό της Κυβέλης στις Σάρδεις. Επίσης, κατασκεύασε και τον ναό του Διός Λαβρανδέως (Λάβρανδα πόλη της Καρίας) και συνέγραψε δύο βιβλία για τους δυο τελευταίους ναούς, βιβλία που ήταν για την αρχιτεκτονική των δυο ναών. Εκτός από λαμπρός αρχιτέκτονας, ήταν και πολεοδόμος. Εικάζεται μάλιστα, πως αυτός ήταν ο πολεοδόμος της Αλικαρνασσού και της Πριήνης. Δεν γνωρίζουμε πού, πότε και πώς πέθανε ο μεγάλος αυτός αρχιτέκτονας, αλλά ξέρουμε σίγουρα πως ώθησε την τέχνη σε ύψιστο επίπεδο και άφθαστο μεγαλείο.

ΠΗΓΗ