Ο πρωθυπουργός του Σιάμ (Ταυλάνδη)

Ένα μικρό αγόρι κοιτούσε τα πλοία που μπαινόβγαιναν στο λιμάνι κάπου στην Κεφαλληνία. Θαύμαζε τα αγκυροβολημένα πλοία με τα μεγάλα τους κατάρτια και τους γλάρους να πετούν γύρω τους και τους ναύτες που αποβιβάζονταν. Πόσο θα ήθελε να ταξίδευε και αυτός σε άγνωστα πέλαγα και να ανακάλυπτε καινούρια μέρη. Αυτό το αγόρι ήταν ο Κωνσταντίνος Γεράκης που γεννήθηκε το 1647 στο κάστρο του χωριού Άσος στην βόρεια Κεφαλληνία.

Σε ηλικία 13 χρόνων μπάρκαρε με ένα πλοίο και έφυγε για τα ξένα για να βρει την τύχη του. Φτάνοντας στην πρωτεύουσα του τότε κόσμου το Λονδίνο, έπιασε δουλειά στην εταιρεία των ανατολικών Ινδιών και άλλαξε το όνομά του σε Constantain Falcon (δηλαδή Γεράκης). Άρχισε να ταξιδεύει με διάφορα πλοία σ’ όλο τον κόσμο και να εμπορεύεται. Τα μάτια του έβλεπαν καινούργιους θαυμαστούς κόσμους και γνώριζε διάφορους λαούς. Εγκαταστάθηκε στην πόλη Μπαντάμ της Ινδονησίας κι από εκεί έκανε ταξίδια στην χρυσή χερσόνησο (χερσόνησος της Ταυλάνδης), όπως την έλεγε ο αρχαίος γεωγράφος Κλαύδιος Πτολεμαίος. Το 1669 παραιτήθηκε από ναύτης και έγινε έμπορος στις αποθήκες της εταιρείας των ανατολικών Ινδιών στο Μπαντάμ της Ινδονησίας.

Ο Κωνσταντίνος ήταν ευφυής κι ανέβηκε κοινωνίκα, εκτός απ’ αυτό ήταν και πολύγλωσσος. Το 1675 εγκαθίσταται στο Σιάμ (Ταυλάνδη) και συγχρωτίζεται με ανθρώπους που έχουν κύρος στην αυλή του βασιλιά της χώρας Ναράι. Η χώρα ήταν πλούσια και εμπορεύονταν ό,τι έβγαζε. Ο Κωνσταντίνος έγινε σιγά-σιγά πλούσιος και έτσι έστρεψε πολλούς Ταυλανδούς στον Χριστιανισμό. Ο βασιλιάς τον γνώρισε και τον εμπιστεύτηκε. Το 1679 τον διόρισε υπεύθυνο εμπορίου της χώρας. Ο Κωνσταντής είχε αφήσει πίσω του προ πολλού την φτώχεια. Λόγω της πολυγλωσσίας του έγινε ο επίσημος διερμηνέας της βασιλικής αυλής. Ο πρωθυπουργός του Σιάμ βλέποντας την αξιοσύνη του Κωνσταντή στο εμπόριο και στα οικονομικά θέματα, τον διόρισε Υπουργό των Οικονομικών. Το 1683 παντρεύτηκε την Ιαπωνοπορτογαλίδα Μαρι Γκιγιομαρ ντε Πίνα και βαπτίσθηκε καθολικός για να προσεταιριστεί τους Γάλλους και τους άλλους Ευρωπαίους. Βοηθούσε όλους τους χριστιανούς που υπήρχαν στην χώρα και έκανε πολλούς βουδιστές χριστιανούς. Από τον γάμο αυτό απόκτησε 2 αγόρια τον Joao (Ιωάννη) και τον Jorge (Γιώργο). Έφερε τους Ευρωπαίους στο Σιάμ και περιόρισε την επιρροή των Πορτογάλων και των μουσουλμάνων στην χώρα. Την ίδια χρονιά τον διόρισε ο βασιλιάς Ναράι πρωτοσύμβουλό του (πρωθυπουργό). Ο Κωνσταντίνος τώρα είχε απεριόριστη δύναμη. Οι Ταυλανδοί όμως, τον μίσησαν γιατί έφερε τους Ευρωπαίους και τον χριστιανισμό στην χώρα τους που ήταν βουδιστική. Η κατάσταση άλλαξε σιγά-σιγά, οι Ταυλανδοί έπαιρναν δύναμη και αντιπάλευαν τον Κωνσταντίνο.

Οι Ταυλανδοί βουδιστές και ευγενείς μισούσαν θανάσιμα αυτόν τον Ευρωπαίο που τους κυβερνούσε δυναμώνοντας τους Ευρωπαίους αποίκους και τους χριστιανούς ιεραπόστολους. Το 1688 ο βασιλιάς Ναράι αρρώστησε βαριά και ήταν κλινήρης και οι αντίπαλοι του Κωνσταντή βρήκαν την ευκαιρία να τον χτυπήσουν. Η κατάσταση άλλαξε άρδην. Ο βασιλιάς μετά από μακροχρόνια ασθένεια πέθανε. Οι αντιβασιλικοί κυριάρχησαν σ’ όλη την χώρα και κατηγόρησαν τον Κωνσταντή ότι έχει κάνει την χώρα υποχείριο των Γάλλων και των χριστιανών γενικά που συμπεριφέρονταν καταπιεστικά στους Ταυλανδούς. Ο Φεράτσα, ο αρχηγός της αντιβασιλικής μερίδας κατηγόρησε ανοιχτά των Γεράκη για προδοσία κατά της χώρας. Η κατάσταση έγινε έκρυθμη και ο Φεράτσα κάλεσε τον Κωνσταντή στην πρωτεύουσα του βασιλείου, την Αγιουτάγια, για διαπραγματεύσεις και τον αιχμαλώτισε, τον Μάιο του 1688 μαζί με τον διάδοχο του θρόνου. Στις 5 Ιουνίου του 1688 υποκινήθηκε από τους βουδιστές μοναχούς και τους ευγενείς εξέγερση εναντίον του. Τον κατηγόρησαν για προδοσία και τον σκότωσαν μαζί με την γυναίκα του και τους δυο γιους του. Το σπίτι του υπάρχει ακόμη σε μια γωνιά της Ταυλάνδης, στο Λοπμούρι και είναι τουριστικό αξιοθέατο.

Αυτός ήταν ο Κωνσταντίνος Γεράκης ένα φτωχόπαιδο από την Κεφαλληνία που έφτασε να γίνει ο πρωθυπουργός της Ταυλάνδης και να κυβερνήσει για 5 χρόνια.

ΠΗΓΗ