Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18/6 το πρώτο μέρος του έκτακτου Παγκυπρίου Συνεδρίου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), όπου αναλύθηκαν οι θέσεις του Κινήματος, παρουσιάστηκε το κοινοβουλευτικό έργο, ενώ παράλληλα πάρθηκαν αποφάσεις που αφορούν τις Προεδρικές Εκλογές.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Πέτρος Κουντουρέσιης, ο οποίος σε ένα σύντομο χαιρετισμό κάλεσε άπαντες στις επάλξεις του Εθνικιστικού Αγώνα, για μια Κύπρο πραγματικά Ελεύθερη και Ελληνική.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος του Μετώπου Νεολαίας Σωτήρης Ιωάννου ανέλυσε την κοσμοθεωρία του Λαϊκού Εθνικισμού. Καταλήγοντας τόνισε πως ατενίζουμε το μέλλον με τις σημαίες ψηλά για ένα ισχυρό Έθνος ισχυρό με σύνθημα: «Εμπρός, Πάντα Εμπρός!».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Αμμοχώστου Λίνος Παπαγιάννης αναφέρθηκε στο Κοινοβουλευτικό έργο του Εθνικιστικού Κινήματος στον ένα χρόνο παρουσίας στην Κυπριακή Βουλή. Έδωσε έμφαση στις πιο σημαντικές προτάσεις νόμου και τροποποιήσεις που κατέθεσαν οι Εθνικιστές βουλευτές, οι οποίοι τήρησαν στο έπακρο όσα είχαν εξαγγείλει προεκλογικά.

Τελευταίος ομιλητής, ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου, ο οποίος έδωσε έμφαση στο γεγονός πως σε αντίθεση με άλλους ευκαιριακούς πολιτικούς συνδυασμούς, το ΕΛΑΜ παραμένει ακλόνητο διότι έχει μια ιδεολογία η οποία βασίζεται στην ατσαλένια πίστη των ΕΛΑΜιτών και στον αέναο τους αγώνα για δικαίωση της Κύπρου.

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος ΕΛΑΜ τόνισε πως στόχος των Ελλήνων Εθνικιστών είναι η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του. Για τον λόγο αυτό τασσόμαστε κάθετα ενάντια σε οποιαδήποτε λύση ομοσπονδίας, απαιτώντας την Απελευθέρωση της Κύπρου, προτείνοντας ως μοναδική εφικτή λύση το Ενιαίο κράτος.

Με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα κατέλθει αυτόνομα στις Προεδρικές Εκλογές του 18’, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συνεργασία με υποψήφιους που δεν ενστερνίζονται τις θέσεις του ΕΛΑΜ στο Κυπριακό αλλά και στην Κοινωνική Πολιτική.

Το συνέδριο έκλεισε με τα μέλη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου να ψέλνουμε σε στάση προσοχής τον Εθνικό Ύμνο και τον Ύμνο του Κινήματος, δίνοντας όρκο πως θα παραμείνουμε πιστοί στην ιδεολογία μας, δεν θα παρεκκλίνουμε από τις αρχές και τις αξίες μας και θα πορευτούμε στο μέλλον χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.