Η ψήφιση της τροπολογίας για συζήτηση γύρω από το Ενωτικό Δημοψήφισμα στα σχολεία, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στα κατεχόμενα, ενώ αποτέλεσε και την αφορμή για τον Μουσταφά Ακιντζί για να εγκαταλείψει την τράπεζα των διαπραγματεύσεων και να «παγώσει» ουσιαστικά τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η πλειοψηφία του πολιτικού σκηνικού, χαρακτήρισε τουλάχιστον «υπερβολική» την αντίδραση του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος μέχρι και αυτή την ώρα υποδεικνύει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι για να επανέλθει στο τραπέζι, θα πρέπει να «διορθωθεί το λάθος».  Είναι, όμως, όντως υπερβολική η αντίδραση της τ/κ πλευράς, ή απλά επιδεικνύεται ακόμη μία φορά το σκληρό πρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος;

Με αφορμή τις υποδείξεις και τα αιτήματα Ακιντζί για «διόρθωση του λάθους» και ουσιαστικά την παρέμβασή του στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναζητήσαμε να μάθουμε για το τι πραγματικά συμβαίνει εκεί που έχει τον πλήρη έλεγχο, στο κατεχόμενο δηλαδή μέρος της Κύπρου. Πόσο ελεγχόμενη είναι η εκπαίδευση στα κατεχόμενα σχολεία του Ριζοκαρπάσου;

Συνομιλήσαμε με εκπαιδευτικό με πέρασμα από το εξατάξιο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, όπου μέχρι πέρσι απαριθμούσε 18 εγκλωβισμένους μαθητές. Λογοκρισία, επίβλεψη μαθημάτων και εκδηλώσεων από τις κατοχικές «αρχές», «ανακρίσεις» μαθητών από λεγόμενους αστυνομικούς του καθεστώτος, είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος για να βάλει χέρι στην εκπαίδευση των εγκλωβισμένων μας μαθητών.

Απαγορεύσεις βιβλίων και Λογοκρισία

Το ψευδοκράτος απαγορεύει όποιο βιβλίο δεν επιθυμεί να βρίσκεται στα θρανία των εγκλωβισμένων μαθητών. Πληθώρα βιβλίων των Νέων Ελληνικών, Κυπριακής Ανθολογίας και Ιστορίας, έχουν απαγορευτεί από το κατοχικό καθεστώς και δεν διδάσκονται στο Γυμνάσιο, σε αντίθεση με τις ελεύθερες περιοχές. Ακολουθούν φωτογραφίες από τα βιβλία που έχουν περάσει στη «μαύρη λίστα»:

 

Χαρακτηριστικό, επίσης, παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση βιβλίου Βιολογίας με αντικείμενο το DNA. Τα κεφάλαια του εν λόγω βιβλίου στηρίζονται εξολοκλήρου σε παράδειγμα αγνοουμένου από την τουρκική εισβολή και πιο συγκεκριμένα του κυρίου Ανδρέα. Δείτε σχετικές φωτογραφίες:

Λογοκρισία σε εκδηλώσεις και επίβλεψη από κατοχικές «αρχές»

Στο κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου γίνονται εκδηλώσεις μόνο για την 25η Μαρτίου και τα Χριστούγεννα.  Οι κατοχικές «αρχές» επιβάλλουν όπως οι εκδηλώσεις έχουν καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα και λογοκρίνουν εικόνες ή αναφορές που κρίνουν ότι έχουν «εθνικό περιεχόμενο». Όπως και καθημερινά στο σχολείο, επιτρέπεται το πρωινό, η προσευχή, απαγορεύεται όμως ρητά να ψαλεί ο Εθνικός Ύμνος.

Οι εκδηλώσεις γίνονται πάντα κάτω από την επίβλεψη των λεγόμενων στρατιωτικών αστυνομικών του ψευδοκράτους. Οι εκδηλώσεις, μάλιστα, οπτικογραφούνται και περνούν ακολούθως από «δεύτερο έλεγχο».

Ελέγχουν και επιλέγουν εκπαιδευτικούς που διδάσκουν

Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο κατεχόμενο σχολείο, περνούν πρώτα από το «φιλτράρισμα» του καθεστώτος. Όταν, μάλιστα, διορίστηκαν δύο εκπαιδευτικοί που τελικά δεν ήταν της αρεσκείας του ψευδοκράτους, ενημέρωσαν τους εν λόγω δασκάλους ότι σε περίπτωση που περάσουν ξανά στα κατεχόμενα, θα συλληφθούν από το καθεστώς.

Στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου (ένα εξατάξιο Γυμνάσιο κα ένα Δημοτικό – Νηπιαγωγείο), απαγορεύεται αυστηρά η μεταφορά βιβλίων από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, ενώ σε περίπτωση που ορίσουν κατ’ οίκον εργασία στους μαθητές, οφείλουν να ενημερώσουν τις κατοχικές «αρχές» για το περιεχόμενο της εργασίας!

Απρόοπτες επισκέψεις στα σπίτια εγκλωβισμένων μαθητών

Μέλη της λεγόμενης αστυνομίας, δεν διστάζουν πολλά απογεύματα να κάνουν απρόοπτες επισκέψεις στα σπίτια των εγκλωβισμένων μαθητών, όπου εκεί επιχειρούν να «ψαρέψουν» πληροφορίες για τους εκπαιδευτικούς και για τον τρόπο διδασκαλίας τους. Έφοδοι της λεγόμενης αστυνομίας παρατηρούνται ακόμα και στις τάξεις διδασκαλίας εν ώρα μαθήματος, σε μια προσπάθεια του καθεστώτος να δηλώνει παντού την παρουσία του.

Στα σχολεία δεν επιτρέπονται από τις κατοχικές αρχές οι επιδιορθώσεις, παρά μόνο με την έγκρισή τους. Αρκετές φορές, οι Τούρκοι διακόπτουν σκόπιμα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα σχολεία για να δυσχεραίνουν το λειτούργημα των εκπαιδευτικών.

Το όνομα του εκπαιδευτικού που μας παρείχε τις πληροφορίες, για το τι πραγματικά συμβαίνει στα κατεχόμενα, δεν δημοσιεύεται για ευνόητους λόγους.

ΠΗΓΗ