Σίγουρα εάν γυρίζαμε τον χρόνο πίσω πριν από δέκα χρόνια κανένας δεν θα πίστευε ότι το 2017 θα βρισκόμασταν σε αυτή την οικονομική δυσχέρεια τόσο ως κράτος όσο και ως λαός. Σε αντίθεση στα όσα διατείνεται ο Υπουργός Οικονομικών για ανάκαμψη της οικονομίας εντούτοις η αγορά συνεχίζει να παρουσιάζεται μουδιασμένη, ενώ χιλιάδες Ελληνοκύπριοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας μη έχοντας χρήματα για τα καθημερινά πόσο μάλλον για τις δόσεις στις Τράπεζες. Ασφαλώς, δεν αναμένουμε από την Κυβέρνηση που κούρεψε τις καταθέσεις να σκεφτεί τον λαό και αυτό είναι πασιφανές.

Εάν κάποιοι επιθυμούν να διαψεύσουν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο τότε θα πρέπει ταυτόχρονα να διαψεύσουν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε την πεντάδα των κρατών της Ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος βρίσκεται η Κύπρος καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση ενώ στην πρώτη βρίσκεται η Ελλάδα. Με πιο απλά λόγια ο Ελληνισμός βρίσκεται στην πρώτη θέση του δημόσιου χρέους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθούμε την κατάσταση όπως έχει σήμερα και να αντιληφθούμε άπαντες ότι έχουμε περιπέσει σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες με τους Κυβερνώντες να φαίνονται ανίκανοι να μπορούν να διαχειριστούν την όλη κατάσταση. Στα €19,7 δισ. και σε ποσοστό 110,6% του ΑΕΠ ανήλθε το δημόσιο χρέος το τρίτο τρίμηνο του 2016 από €19,04 δισ. το δεύτερο τρίμηνο (107,6% του ΑΕΠ), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση σε τριμηνιαία βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τριμηνιαία βάση, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους και η Κύπρος τη μεγαλύτερη αύξηση.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 το δημόσιο χρέος ανερχόταν στα €19 δισ. ή 107,6% του ΑΕΠ ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2015 στα €19,2 δισ. ή 109,1% του ΑΕΠ. Με βάση το δημόσιο χρέος, κάθε Κύπριος είναι χρεωμένος με €23.000 από το χρέος που δημιούργησε το κράτος πέρα από το ιδιωτικό που υπάρχει στα πιστωτικά ιδρύματα. Η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος είναι η Ελλάδα με 176,9% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο ποσό των €303,19 δισ. και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Πορτογαλία με δημόσιο χρέος 133,4% που αντιστοιχεί στο ποσό των €232,2 δισ. Την τρίτη θέση με το υψηλότερο δημόσιο χρέος έχει η Ιταλία που είναι στα 132,7% του ΑΕΠ της, στην τέταρτη θέση η Κύπρος και στην πέμπτη το Βέλγιο με 108% του ΑΕΠ. Το χαμηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει η Εσθονία με 9,6%, το Λουξεμβούργο με ποσοστό 21,5%, η Βουλγαρία με 28,7%, η Τσεχία με 38,7%, η Λετονία με 37,9%, η Λιθουανία με 41,3%, η Νορβηγία με 34,9%.

Όσον αφορά το χρέος της Κύπρου, το 38% του χρέους αποτελεί δάνεια από την Τρόικα, Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνολικού ύψους €7,24 δισ. Ειδικότερα, το 65% του χρέους αποτελεί επίσημα δάνεια, το 17% ομόλογα εξωτερικού, το 10% ομόλογα εσωτερικού, το 4% ιδιωτικά δάνεια, το 2% γραμμάτια του Δημοσίου και το 2% αξιόγραφα για φυσικά πρόσωπα. Όσον αφορά τα επίσημα δάνεια (65%), το μεγαλύτερο ποσοστό που ανέρχεται στο 33% αφορά δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το 13% δάνεια από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το 7% χρέος προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το 6% δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΤΑΣΕ) και το 5% δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε σχέση με την δομή του χρέους, το 21% αποτελεί χρέος εσωτερικού και το 79% χρέος εξωτερικού.