Την Τετάρτη 22/2 στα Πολιτικά Γραφεία Ε.Ο Πάφου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου πραγματοποιήθηκε ομιλία για τον Γρηγόρη Αυξεντίου από την Υπεύθηνη Παιδείας της Επαρχιακής Πάφου Άννα Παπαντωνίου, ανήμερα μάλιστα της γέννησης του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Στην αρχή έκανε μια σύντομη αναφορά στο βιογραφικό του Ήρωα Αυξεντίου και στην συνέχεια αναφέρθηκε στην συμμετχή του στην ΕΟΚΑ, όπου αποτελούσε τον μεγαλύτερο στόχο τον Άγγλων για την πλούσια δράση που είχε αναπτύξει, έχοντας επικυριχθει με το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 5000 λιρών.

Στα αξιοσημείωτα ήταν η μάχη στα Σπήλια, όπου ο Αυξεντίου με την εξυπνάδα του προκάλεσε τεράστιες απώλειες για τους Άγγλους οι οποίοι αυτοπυροβολούνταν. Στις 2 Μαρτίου του 1957 έπειτα από προδοσία οι Άγγλοι περικύκλωσαν το κρησφύγετό του κοντά στην Μονή Μαχαιρά. Σαν άλλος Λεωνίδας δεν παραδόθηκε, βροντοφώναξε “Μολών Λαβέ” και έπειτα από μια πολύωρη μάχη οι Άγγλοι τον έκαψαν ζωντανό στις 3 Μαρτίου 1957.

Στη συνέχεια προβλήθηκε μια συναρπαστική ταινία που αφορούσε την ζωή και το έργο του Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου αναδεικνύεται η γενναιότητα και η αυτοθυσία που επέδειξε.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Ανδρέας Μουστάκας, ο οποίος υπήρξε συναγωνιστής του Γρηγόρη Αυξεντίου, ακολουθώντας με ευλάβεια κάθε οδηγία του. Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης περιέγραψε κάποιες αναμνήσεις από εκείνη την εποχή.