Ο πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας και Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία, Martti Ahtisaari, υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.   Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Martti Ahtisaari πραγματοποίησε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου.   “Πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερχόμαστε εδώ για να δούμε πώς προχωρούν οι συνομιλίες γιατί τέτοιου είδους διενέξεις έχουν αντίκτυπο στην Ευρώπη και στο πώς ο κόσμος βλέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος” δήλωσε χαρακτηριστικά.   Περεταίρω δεν δίστασε να εξεφράσει επίσης την ελπίδα, όπως οι οικονομικές ευκαιρίες μέσω, κυρίως, των φυσικών πόρων στην περιοχή, αποτελέσουν κίνητρο.   Με την σειρά του ο Ντερβίς Ερογλου στις δηλωσεις του επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αργά, ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται δύο φορές τον μήνα, ενώ οι διαπραγματευτές θα έχουν συναντήσεις μια φορά την εβδομάδα.   Αναφερόμενος στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι το θέμα αυτό είχε καλυφθεί στο παρελθόν αλλά ανοίγει ξανά, όπως και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης.   Σχετικά με το κεφάλαιο της οικονομίας, δήλωσε πως σχεδόν υπάρχει μια συμφωνία, ενώ για το κεφάλαιο των περιουσιών είπε ότι ακόμη συζητείται προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις.   Αναφορικά με το εδαφικό, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι η τουρκο”κυπριακή” πλευρά έδωσε κάποιες προτάσεις, ενώ για το κεφάλαιο των εγγυήσεων ανέφερε ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις οφείλουν να συμμετέχουν στον διάλογο.   Υποστήριξε δε, εκ νέου, ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό λόγω του ότι δεν γίνονται αποδεκτές οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν κατά το παρελθόν.   Οι επόμενες συναντήσεις των ηγετών, είπε πως είναι στις 23 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σε αυτές τις συναντήσεις θα υπάρξει πρόοδος.  

Όπως επίσης μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα, Ρίτσαρντ Μουρ, συνοδευόμενος από τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στη Λευκωσία, Μάθιου Κιντ, συναντήθηκε με τον τον Τουρκο”κύπριο” ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Το Εθνικό μας πρόβλημα έχει υποβιβαστεί πλήρως κι ενώ το ψευδοκράτος προβαίνει σε απανωτές κινήσεις, οι οποίες εμμέσως πλην σαφώς υποδηλώνουν την αναβάθμιση του διεθνώς, η αδεξιότητα των κυβερνώντων μας, έχει αναγάγει και την κατοχική Τουρκία από θύτη και κατακτητή, σε αναγκαία κινητήρια δύναμη, προκειμένου να επέλθει επίλυση του Κυπριακού, δελεάζοντας την από πάνω και με επιπλέον οφέλη. 

Ο λαός ήξερε πολύ καλά τι ψήφιζε στις προηγούμενες Ευρωεκλογές και σε ποιους επέτρεπε να διατηρήσουν τα ηνία με την αποχή του. Σήμερα απολαμβάνουμε τους καρπούς από τις επιλογές μας.

Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος θα αφυπνιστεί όσο το δυνατό συντομότερα, γιατί με τους αδέξιους που μας κυβερνούν η Κύπρος όχι μόνο δεν έχει μέλλον, αλλά ούτε και παρόν. Θα θρηνήσουμε νέες χαμένες πατρίδες και αυτό θα είναι οριστικό …