Η σειρά αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στο “κούρεμα των καταθέσεων” στην Κύπρο, έτσι όπως είδαν το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα μέχρι και σήμερα, καταδεικνύει τις βασικές αιτίες και τους λόγους που οδήγησαν στην μεγάλη καταστροφή της κυπριακής Οικονομίας. 

Επιπλέον, λεπτομέρειες σχετικά με αποφάσεις που ελήφθησαν, αρχίζουν σιγά – σιγά να φωτίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τελικά φτάσαμε σε εκείνη την καταστροφική για την Οικονομία απόφαση.

Το SigmaLive δημοσιεύει το χρονικό των γεγονότων, έτσι όπως το παρουσίασε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, κατά την ομιλία του για την παρουσίαση του βιβλίου «The Cyprus Bail-In: Policy Lessons from the Cyprus Economic Crisis».

15 Δεκεμβρίου 2010

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, λαμβάνει απολύτως εμπιστευτική επίσημη επιστολή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία του εφιστά την προσοχή, ως προς την επείγουσα ανάγκη για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία πρέπει να τεθεί ως ο κύριος στόχος στον Προϋπολογισμό του 2011.

Κατά την ΕΚΤ, η οποία  δρα ως επιτηρητής της Ευρωζώνης, εκφράζονται “σημαντικότατες ανησυχίες” ως προς τη δυνατότητα της Κυπριακής οικονομίας να αντεπεξέλθει, αν η Κυβέρνηση περιμένει την κρίση να εξαπλωθεί κι άλλο πριν δράσει.

Υπάρχει, επίσης, ειδική αναφορά στον υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα, ο οποίος λόγω του όγκου του, μπορεί να παρασύρει κατά δυσανάλογο τρόπο την υπόλοιπη αγορά σε περιπέτειες. Οι ήδη προτεινόμενες δράσεις της Κυβέρνησης Χριστόφια κρίνονται ανεπαρκείς και “μη ικανοποιητικές”.

Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, τα επιπρόσθετα μέτρα που απαιτούνται, δεν λαμβάνονται ποτέ.

Μάιος 2012Κατά παράβαση του όρου για απαραίτητη την φερεγγυότητα μιας Τράπεζας, με εξασφαλισμένα εχέγγυα ακόμα και σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης, εγκρίνεται ELA για χρήση από την Marfin-Laiki.

Το ποσό φτάνει τα  6 δισεκατομμύρια ευρώ, μέχρι τον Μάρτιο του 2013 που η Τράπεζα καταρρέει.

Δεκέμβριος 2012Η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας προτείνει νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει το κούρεμα καταθέσεων, αφού καμιά Ευρωπαϊκή νομοθεσία ή έστω οδηγία δεν το νομιμοποιεί.

Ιανουάριος 2013Επίσημη επικοινωνία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της BlackRock, η οποία και διαψεύδει τα παραφουσκωμένα νούμερα προηγουμένης μελέτης της PIMCO, πάνω στα οποία βασίστηκε δύο μήνες αργότερα το κούρεμα, καταχωνιάζεται στα συρτάρια και δεν χρησιμοποιείται ποτέ.

Σύμφωνα με αυτά, το κούρεμα φαίνεται να  μην  ήταν απαραίτητο.Το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει το νομοσχέδιο περί κουρέματος.Άκρως εμπιστευτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά μιας τραπεζικής καταστροφής της Κύπρου, σε σχέση με μια επικείμενη ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του Ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Μάρτιος 2013Κούρεμα – κατάρρευση Λαϊκής Τράπεζας – μεταφορά περιουσιακών στοιχείων Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Τράπεζας προς την κλυδωνισμένη Τράπεζα Πειραιώς.

Στις 22 Μαρτίου 2013, η Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά την αρχική της άρνηση να το αποδεχτεί, επικυρώνει το απαραίτητο νομοσχέδιο.Στις 26 Μαρτίου 2013, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκκος Δημητριάδης, παραδέχεται ότι ήταν απαραίτητο για την Λαϊκή Τράπεζα να κρατηθεί εν ζωή πριν τις Προεδρικές Εκλογές. Αυτό οδήγησε στη συσσώρευση υψηλότερου ELA, το οποίο, εν πάση περιπτώσει,  για να αποφύγει να πληρώσει η Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα, το φόρτωσε στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου με την αναγκαστική συγχώνευση που της επιβλήθηκε μαζί με την κατεστραμμένη πλέον Marfin-Laiki.

Μάιος 2013Πρώην Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραδέχεται σε ερευνητική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ότι ο ELA δόθηκε κατά παράβαση των όρων λειτουργίας του συστήματος.

25 Ιουλίου 2014

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της New York Times επιβεβαιώνει ότι η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα γνώριζε εκ των προτέρων για τους αριθμούς της Black Rock, οι οποίοι και πιθανόν να ανέτρεπαν την ανάγκη για κούρεμα.

ΠΗΓΗ