Στην τελετή κοπής της βασιλόπιτας στο Δημαρχείο της Αμμοχώστου στην Λεμεσό, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Αλέξης Γαλανός, ανέφερε πως η Κύπρος προσπαθεί να αναστηθεί τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Αν και δεν μας ξεκαθάρισε πώς ακριβώς γίνεται αυτή προσπάθεια.  Με τις υποχωρήσεις στο Κυπριακό και την υποταγή στην τρόικα;

Ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει από μεριάς κατεχομένων δίνοντας έμφαση στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν με τον λεγόμενο «δήμαρχο» Οκτάι Καγιάλπ, για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του είπε «πρέπει να πιστέψουμε στους στόχους μας και να συνεχίσουμε, δεν έχουμε άλλη διέξοδο και πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα για εμάς σε αυτόν τον τόπο, άλλο είναι η δική μας καταγωγή και δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανέναν τις ελληνικές μας ρίζες και άλλο η κρατική υπόσταση».

Με απλούς λογικούς συνειρμούς όμως και ακούγοντας τις παραπάνω δηλώσεις, αναπόφευκτα γίνονται σκέψεις πως τα γεωγραφικά σύνορα ενός κράτους, τα οποία καθορίζουν και την κρατική υπόσταση, είναι άμεσα συνδεδεμένα με το έθνος το οποίο φιλοξενείται μέσα στα γεωγραφικά περιθώρια του κράτους.

Οπότε είναι πρακτικά αδύνατο να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις ελληνικές ρίζες μας όταν αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι ένα κράτος ειρήνης το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τους τουρκο¨κύπριους¨ οι οποίοι διατηρούν τις τουρκικές ρίζες τους.

Και όταν γίνεται λόγος για εκμετάλλευση ενός ιστορικού συμβιβασμού, ιστορίας και γεωγραφίας, που πιθανόν να μας δοθεί και θεωρείται ευκαιρία για να προχωρήσουμε τότε σίγουρα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι ευχές που δόθηκαν από τον Δήμαρχο στους Αμμοχωστιανούς να γιορτάσουν τις ερχόμενες γιορτές στην πόλη τους, διότι δεν θα υπάρχει πόλη Αμμόχωστος έτσι όπως την γνωρίζουμε τουλάχιστον έως σήμερα.

Δεν θέλουμε την συμβιβαστική επανένωση, στην οποία ελπίζετε εσείς και οι όμοιοι σας, για την πατρίδα μας.