Σήμερα συμπληρώνονται 54 χρόνια από την ανακήρυξη της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος. Η Κυπριακή Ανεξαρτησία ήταν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μετά από ένα υποδειγματικό ανταρτοπόλεμο που διεύθυνε ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής μέσω της ΕΟΚΑ. Δυστυχώς ο στόχος της Ένωσης της Κύπρου με την μάνα Ελλάδα δεν επιτεύχθηκε λόγω της επιδερμικότητας που επέδειξαν οι τότε πολιτικές ηγεσίες Ελλάδος και Κύπρου.

Μέσω των συμφωνιών αυτών η τουρκική μειονότητα με τα προνόμια που λάμβανε εμφανιζόταν ως ισότιμη κοινότητα με την ελληνική πλειοψηφία. Για το λόγο αυτό άλλωστε το ζυριχικό κράτος, που ούτε φόρους δεν μπορούσε να επιβάλει, κατέρρευσε τρία μόλις χρόνια μετά.

Τα σπέρματα της de facto διχοτόμησης τέθηκαν με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου. Ο δε αποκλεισμός του οράματος της Ένωσης σε συνδυασμό με την αυταρχική πολιτική της ηγεσίας της Κύπρου επέφερε τον διχασμό μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου.

Κοιτώντας πίσω εύκολα μπορούμε να κάνουμε κριτική, αυτό που χρειάζεται όμως είναι να αντιληφθούμε τα λάθη μας και να μην τα επαναλαμβάνουμε.

Γραφείο ΤύπουΕθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)