Το φυλάκιο του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Λευκωσίας, ακριβώς απέναντι από τους εισβολείς και τον προμαχώνα Ρόκας, κοντά στην Πύλη Πάφου. Είναι το φυλάκιο που βρίσκεται κάτω και πάνω από το παλαιό οίκημα της ΣΥΤΑ. Το ατύχημα έγινε στην διάρκεια καταμέτρησης του πολεμικού υλικού του φυλακίου με την αλλαγή Διοίκησης του λόχου.

Είχε στα χέρια του την μοιραία οπλοβομβίδα όταν ακούστηκε ένας παράξενος ήχος στο εσωτερικό του «χωνιού» της. Ενεργοποιήθηκε ο πυροκροτητής, και η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Ο Δόκιμος Αντρέας Χριστοδούλου στα 4 με 5 δευτερόλεπτα που μεσολαβούν, μόλις πρόλαβε να πει «μήπως και εκραγεί, κύριε Λοχαγέ!». Έκανε τρία βήματα προς τα πίσω μαζί με άλλους δύο στρατιώτες, την ίδια στιγμή που ο Υπολοχαγός ίσως κατάφερνε να κάνει κάτι.

Σύμφωνα με ό,τι είπε στον πατέρα του Γιώργο Χριστοδούλου ο νεαρός Δόκιμος, είδε τον Υπολοχαγό Χαράλαμπο Χαραλάμπους να παίρνει την οπλοβομβίδα κοντά στο στήθος του και να την κρύβει με τα χέρια και το σώμα του. Είχε καταλάβει ότι η έκρηξη θα ακολουθούσε την επόμενη στιγμή και θέλησε να σώσει τους άλλους. Θέλησε να σώσει τα άλλα τρία παιδιά που ήταν μαζί του στον στενό και αποκλεισμένο χώρο των πυρομαχικών.

Ακολούθησε η έκρηξη και ο Δόκιμος με τους δύο στρατιώτες βρέθηκαν εκτός του χώρου που πνίγηκε μέσα σε καπνούς σκόνες και θραύσματα. Ο Δόκιμος γύρισε μετά από λίγα δευτερόλεπτα πίσω και βρήκε διαμελισμένο τον Λοχαγό του σε μια λίμνη αίματος, πεσμένο μπρούμητα.

Ο 29χρονος Υπολοχαγός ήταν ακρωτηριασμένος στα δυο του χέρια και με ένα βαθύ τραύμα στην καρδιά.

Έγινε αυτοθυσία και έπεσε στον βωμό του καθήκοντος προς την πατρίδα και προτίμησε να θυσιαστεί για να γλιτώσει τους στρατιώτες του…

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!