Ο Πλάτων Στυλιανού γεννήθηκε στο χωριό Βουνί της επαρχίας Λεμεσού, στις 26 Οκτωβρίου του 1922. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό του και αργότερα κατοίκησε στη Λεμεσό και εργαζόταν σε πρατήριο της ΚΕΟ ως αποθηκάριος.

Ήταν οικογενειάρχης και είχε έξι μικρά παιδιά, με το μεγαλύτερο από αυτά να είναι μόλις δώδεκα ετών. Για τον λόγο αυτό, η δράση του στην ΕΟΚΑ χαρακτηριζόταν από απόλυτη μυστικότητα.

Στις 24 Ιουλίου του 1958, ο Στυλιανού συνελήφθη από Άγγλους στρατιώτες και Τούρκους επικουρικούς και οδηγήθηκε στο σπίτι του με δεμένα τα χέρια. Αφού απέκλεισαν με συρματοπλέγματα το σπίτι, άρχισαν να τον κτυπούν βάναυσα και να ερευνούν το σπίτι προκαλώντας ζημιές. Εκείνη τη στιγμή περνούσε έξω από το σπίτι περίπολος Άγγλων, οι οποίοι προσέτρεξαν στις φωνές της συζύγου του, του έλυσαν τα χέρια και τον πήραν μαζί τους στο Λανίτειο Γυμνάσιο, όπου εκρατούντο και άλλοι Έλληνες πολίτες.

Στις 3 Αυγούστου του 1958 η σύζυγός του μπόρεσε να τον εντοπίσει και να του μιλήσει πίσω από τα συρματοπλέγματα και εκείνος της ζήτησε να του φέρει καθαρά ρούχα.

Την επόμενη μέρα όμως, της τον έφεραν νεκρό και βασανισμένο, με βγαλμένα τα νύχια και τα μουστάκια και τα ρούχα ξεσχισμένα, βρεγμένα και λασπωμένα.

Παρακάτω, αναγράφεται το πόρισμα του Άγγλου στρατιωτικού ιατρού Μπόουντ, που έκανε νεκροψία στη σορό του ήρωα.

«Επί της σορού του νεκρού διαπίστωσα εξωτερικούς μώλωπες στο στήθος, την κοιλιακή χώρα και την αριστερή κνήμη και εσωτερικούς μώλωπες στο μεσεντέριο και άλλα όργανα της κοιλιακής χώρας. Στον εγκέφαλο υπήρχε αίμα στην υποαραχνοειδή περιοχή, αλλά η πηγή της αιμορραγίας δεν εξακριβώθηκε ούτε μετά την αφαίρεση και εξέταση του εγκεφάλου και των αρτηριών. Ο θάνατος προκλήθηκε από αυτόματη αιμορραγία στην υποαραχνοειδή περιοχή του εγκεφάλου. Επίσης διαπιστώθηκαν σημεία εμετού με ασφυκτικές ενδείξεις».

Η απάνθρωπη εν ψυχρώ θανάτωση του Πλάτωνα Στυλιανού προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στο λαό, ο οποίος, παρά τον κατ’ οίκον περιορισμό που επιβλήθηκε στη Λεμεσό κατά την κηδεία του, ξεχύθηκε στους δρόμους και γονατιστός χειροκρότησε το πέρασμα της σορού του.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!