Το λέει ο ίδιος ο πατέρας του!

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την υπόθεση του Χουσεΐν Χαβάρι, του αφγανού που δολοφόνησε την 19χρονη Μαρία Λαντενμπούργκερ, την κόρη ανώτατου στελέχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πριν τον φόνο είχε σπρώξει στο κενό και φοιτήτρια στην Κέρκυρα αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος χάρη στις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

Έχουμε νέα τροπή σ’ αυτήν την υπόθεση, καθώς σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Welt ο πατέρας του που ζει στο Ιράν ενημέρωσε το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεσή του ότι έχει γεννηθεί το 1984 και άρα είναι 33 ετών και όχι ανήλικος όπως ο ίδιος είχε υποστηρίξει προκειμένου να τύχει των ευνοϊκών διατάξεων για τη χορήγηση ασύλου.

Στην αρχή της δίκης στο Φράιμπουργκ ο Χαβάρι είχε διαβάσει ένα κείμενο στο οποίο υποστήριζε ότι δολοφόνησε τη 19χρονη αφού είχε καπνίσει χασίς και είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Όπως είπε συνάντησε τυχαία στο δρόμο του την άτυχη Μαρία αφού εκείνη έβαλε τις φωνές όταν έπεσε από το ποδήλατό της. «Όταν είδα πόσο όμορφη ήταν, ήθελα να κάνω σεξ μαζί της» είπε για το μοιραίο βράδυ περιγράφοντας πώς της έκλεισε το στόμα και στην συνέχεια την έπνιξε με ένα μαντίλι. Όσο για την κίνησή του να την ρίξει μέσα σε ένα ποτάμι ο Χαβάρι είπε ότι το έκανε για να ξεπλύνει από πάνω του το αίμα της 19χρονης.

«Σας ζητώ συγγνώμη. Μακάρι να μπορούσα να πάρω πίσω όσα έκανα» διάβασε στην, προφανώς κατασκευασμένη, δήλωσή του ο Χαβάρι, λέγοντας ότι κάθε βράδυ βλέπει εφιάλτες με ό,τι έκανε. Ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές λένε ότι όλα όσα έκανε ο Χαβάρι ήταν προμελετημένα.

Η υπόθεση της δολοφονίας της 19χρονης το 2016 προκάλεσε σάλο καθώς ο Χαβάρι είχε καταδικαστεί σε 10ετη φυλάκιση για την απόπειρα δολοφονίας μιας φοιτήτριας στην Κέρκυρα το 2013 αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω των παραλείψεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Και βεβαίως, εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: πώς είναι δυνατόν ένας 33χρονος να παρουσιάζεται ως ανήλικος, όσο κι αν αυτός μικροδείχνει; Και πολύ περισσότερο με ποια κριτήρια μπήκε ως «πρόσφυγας» στην Χώρα μας; Με αυτή του αφγανού (πόλεμος δεν υφίσταται στην χώρα του για να θεωρηθεί πρόσφυγας), με αυτή του ανήλικου ή και με τις δύο ιδιότητες; Είναι γνωστή η ρήση του παρελθόντος ότι «Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Και προφανώς στην περίπτωση του αφγανού πέρασε ό,τι αυτός δήλωσε…

Όμως οι αρμόδιες αρχές που αποφάσισαν να εγκρίνουν την είσοδο και την παραμονή στην Χώρα αυτού του επικίνδυνου δολοφόνου και βιαστή, μέσα από την ανευθυνότητά τους και μέσα από την πρόωρη αποφυλάκισή του, με τον περιβόητο «νόμο Παρασκευόπουλου», έχουν τεράστιες ευθύνες για την μετέπειτα «σταδιοδρομία» του αφγανού εγκληματία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

 

ΠΗΓΗ