30/9/2002 υπογράφεται συμφωνία «διπλής υπηκοότητας» ανάμεσα στο ψευδοκράτος των κατεχομένων και την Τουρκία (οι τουρκο”κύπριοι” ανά τον κόσμο θα μπορούν να ”βαπτιστούν” και επίσημα τούρκοι).   Ευρωπαϊκή Ένωση  

Οι τ/”κ” έχουν την ιδιαιτερότητα να είναι και Ευρωπαίοι πολίτες και υπήκοοι ενός καθεστώτος που ελέγχεται από την Τουρκία. Αυτή η “διπλή υπηκοότητα” εκτός από τα προβλήματα και τις περιπλοκές που δημιουργεί τους προσφέρει και πλεονεκτήματα:

Με το διαβατήριο και την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες. Η Ε.Ε. προστατεύει το ευνοϊκό για τους ίδιους στάτους κβο.

Με τον κανονισμό για την πράσινη γραμμή νομιμοποιήθηκε η είσοδος τουριστών από την Τύμπου, ενώ διεκδικούν το απευθείας εμπόριο και τις πτήσεις. Η οικονομική βοήθεια που ενέκρινε η Ε.Ε. είναι ασήμαντη σε σύγκριση με αυτά που τους δίνει η Τουρκία. Όμως έχει τεράστια συμβολική σημασία διότι θα τους παραχωρηθεί απευθείας. 

Επίσης, η παρουσία της Ε.Ε. πιέζει για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό του καθεστώτος, ενώ συνεχίζεται η παρουσία του στρατού και απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη των τουρκικών επιχορηγήσεων.

(Εφημερίδα Πολίτης, 2005)