«…20 Οκτωβρίου. Ησυχία… 21 Οκτωβρίου Ησυχία… 22 Οκτωβρίου. Ησυχία… 23 Οκτωβρίου. Ησυχία… 24 Οκτωβρίου. Ελάβαμε όλα τα μέτρα μας… 25 Οκτωβρίου. Σήμερα δεν έγινε η ιταλική επιθεσις… 26 Οκτωβρίου. Ούτε σήμερα επιθεσις… 27 Οκτωβρίου. Τι νύχτα! Κατά τας 2 το πρωί Νικολούδης τηλεφωνεί καταγγελίαν εναντίον μας Στεφάνι – ότι Ελληνική συμμορία εισήλθεν εις Αλβανικον έδαφος, συνεπλάκη κ.λ.π. Συνδυάζων πληροφορίας και φήμας και ημερομηνίας (25-28) απεκτησα πεποιθησιν ότι πρόκειται περί σκηνοθεσίας δι’ επικείμενην αύριον ίσως επίθεσίν. Νικολούδης σπίτι μου. Συνεννόησις κ.λ.π. με Παπάγον και σύνορα…»

Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 1940. Ο ήχος ενός μικρού ιδιωτικού αυτοκινήτου που κινείται με κατεύθυνση την Κηφισιά σπάει την νεκρική σιγή της νύχτας. Στο εσωτερικό του ένας πρέσβης με τον στρατιωτικό ακόλουθο και ένα διερμηνέα.  Ώρα 3 παρά δέκα το πρωί. Το αυτοκίνητο σταματάει μπροστά στην οικία του Πρωθυπουργού. Ο διερμηνέας αναφέρει στον φρουρό ότι ο πρέσβης θέλει να κάνει στο πρωθυπουργό μια υπερεπείγουσα ανακοίνωση. Χτυπάει το κουδούνι. Μερικά λεπτά αργότερα ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύσει τον Πρέσβη στο εσωτερικό της οικίας. Στο μικρό σαλονάκι του σπιτιού οι δύο άντρες ομιλούν στα Γαλλικά. Οι λέξεις που θα ακουστούν, θα αντηχούν στην αιωνιότητα…

«Alors, c’ est la guerre», δηλαδή, Λοιπόν έχουμε πόλεμο.

Μέσα στις επόμενες ώρες θα ακολουθήσει η σύγκληση πολεμικού συμβουλίου, η κήρυξη γενικής επιστράτευσης καθώς και το ιστορικό, πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν. «Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους». Οι επιτιθέμενες Ιταλικές μεραρχίες θα συντριβούν από την 8η μεραρχία του Υποστράτηγου Χαράλαμπου Κατσιμήτρου. Έπειτα από σκληρές μάχες, ο Ελληνικός Στρατός θα κατορθώσει να απελευθερώσει μεγάλο μέρος της κατεχόμενης μέχρι και σήμερα, Βορείου Ηπείρου.

Τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου, ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς, κρατώντας ακέραιη την τιμή της Ελλάδας, με το θρυλικό του ΌΧΙ εισήλθε ένδοξος στην αθανασία. Η νίκη του 1940-41 οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Ι. Μεταξά, καθώς σαν έμπειρος και διορατικός στρατιωτικός που ήταν, δεν πιάστηκε στον ύπνο, αλλά ανέμενε την Ιταλική επίθεση. Με την πολιτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός, προετοίμασε την χώρα στρατιωτικά και γαλούχησε ολόκληρο το ‘Έθνος με Εθνικά ιδανικά και το τρίπτυχο Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια.

Σήμερα, σε μια εποχή που όλα μοιάζουν να καταρρέουν, σε ένα κόσμο παρακμής και ερειπίων, με τις αξίες και τα ιδανικά να είναι ξεχασμένες, εμείς, οι Έλληνες της Κύπρου καλούμαστε να παραδειγματιστούμε από το ένδοξό παρελθόν και να πούμε ένα νέο ΌΧΙ στην ηττοπάθεια και στην υποχωρητικότητα που καλλιεργούν ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι, που μοναδικό στόχο έχουν τον αφελληνισμό της Πατρίδας μας. Με φάρο και οδηγό μας τους Έλληνες μαχητές της εποποιίας του ‘40, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα αφύπνισης του λαού μας μέχρι την τελική νίκη, και την εκδίωξη κάθε τούρκου εισβολέα από το Ηρωικό νησί μας.  Όλο το Έθνος ας εγερθεί σύσσωμο ενάντια στην Τουρκική επιθετικότητα.

Ζήτω η Αιωνία Ελλάς!