Ο Γεωργίου Ανδρέας, ήταν ακόμα ένας αγωνιστής της ΕΟΚΑ που έπεσε από τα πυρά των Άγγλων, στις 27 Σεπτεμβρίου 1955.

Γεννήθηκε το 1939, στο χωριό Διερώνα της επαρχίας Λεμεσού και φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Κατά το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, λίγο μετά την έναρξη του Αγώνα, οι διαδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη του καθολικού αγώνα ολόκληρου του κυπριακού λαού είχαν ενταθεί και η νεολαία φορτισμένη από τον πατριωτισμό και το κοινό πόθο για την ελευθερία, αντιμετώπιζαν τις δυνάμεις ασφαλείας με ξύλα, πέτρες και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους περνώντας το μήνυμα ότι ο κυπριακός λαός θα αντισταθεί απέναντι στον αγγλικό ζυγό με όλα τα μέσα που μπορούσε να διαθέσει.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1955, σε μαχητική διαδήλωση που έγινε στη Λεμεσό, ο Ανδρέας Γεωργίου, που ήταν μόλις 16 ετών, πρωτοστατούσε. Η διαδήλωση είχε ξεκινήσει από το κέντρο της οδού Γλάδστωνος. Οι διαδηλωτές συνεχώς αυξάνονταν και άρχισαν να ξεχύνονται στα δυτικά προς την Τζαμούδα, στα ανατολικά μέχρι το κέντρο Όαση, ενώ στα νότια κατέκλυσαν τις πλατείες Ηρώων – Παλαιού Νοσοκομείου. Ο Ανδρέας Γεωργίου, για κάποια στιγμή ξέκοψε από το ρεύμα των διαδηλωτών, βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία οι Άγγλοι στρατιώτες να τον πυροβολήσουν θανάσιμα. Ήταν ο πρώτος νεκρός του αγώνα στη Λεμεσό.

Ο Αρχηγός Διγενής, δεν άφησε να περάσει έτσι η δολοφονία του έφηβου μαθητή και σε αντίποινα, διέταξε την εκτέλεση του Άγγλου πράκτορα Χόλλοουντεϊ, αρχιμηχανικού του μεταλλείου Αμιάντου, ο οποίος εκτός από την εργασία του, ανέλαβε και τις μυστικές υπηρεσίες των Άγγλων στην περιοχή και οργάνωσε στα χωριά της περιοχής δίκτυα κατασκοπίας, με τη συνεργασία στρατού και αστυνομίας.

Η διαταγή εκτελέστηκε δυο μέρες αργότερα και με διαταγή που δόθηκε από τον Αρχηγό οι αντάρτες άφησαν το εξής σημείωμα στο χώρο επίθεσης :

“H EOKA τιμωρεί την άνανδρον δολοφονία του Ανδρέα Γεωργίου”

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!