«Η Λευτεριά καταχτιέται, δε χαρίζεται από άλλους… Όσοι Ζωντανοί…» 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΛΗ

Ο Γιαννής Στυλλή γεννήθηκε στο χωριό Τρίκωμο, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 3 Μαΐου 1929. Ήταν απόφοιτος του δημοτικού σχολείου Τρικώμου και εργαζόταν ως οικοδόμος. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση των σωματείων ΣΕΚ και “Νέος Αιών” Τρικώμου.

Εντάχθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α. το 1956 στις ομάδες κρούσεως Τρικώμου και πέρασε σχεδόν από όλα τα τμήματα της Οργάνωσης, συνεργαζόμενος με τους αντάρτες της περιοχής του. Βοηθούσε στην κατασκευή βομβών και όπλων. Έλαβε μέρος σε ενέδρες εναντίον του εχθρού και για πολύ καιρό δεν πήγαινε δουλειά, επειδή οι ευθύνες που είχε αναλάβει στην οργάνωση δεν του άφηναν χρόνο.

Στις 24 Οκτωβρίου 1958, μαζί με το συναγωνιστή του Νίκο Καραντώνη και άλλους, τοποθέτησαν νάρκη πιέσεως στο δρόμο μεταξύ του αστυνομικού σταθμού Τρικώμου και του βοηθητικού αστυνομικού σταθμού, που βρισκόταν στα Περιβόλια του Τρικώμου, με στόχο το στρατιωτικό αυτοκίνητο που διακινούσε Άγγλους αστυνομικούς από τον ένα σταθμό στον άλλο.

Μετά την τοποθέτηση της νάρκης και, ενώ όλοι αποχωρούσαν και βρίσκονταν σε κάποια απόσταση, ο Γιαννής είδε μια μεγάλη πέτρα και την τοποθέτησε σε σημείο του δρόμου, έτσι που να εμποδίζει το στρατιωτικό αυτοκίνητο και να το υποχρεώσει να περάσει πάνω από τη νάρκη. Στην προσπάθειά του όμως αυτή, πάτησε τη νάρκη, η οποία ανατινάχθηκε προκαλώντας ακαριαία το θάνατό του και πληγώνοντας κρίσιμα το συναγωνιστή του Νίκο Καραντώνη, ο οποίος τη στιγμή εκείνη έριχνε πιπέρι για εξουδετέρωση της οσμής τυχόν ανιχνευτικών σκύλων που οι Άγγλοι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν στις έρευνές του, μετά από επιθέσεις και άπλωνε το χέρι του να τον εμποδίσει, επειδή αντιλήφθηκε ότι θα πατούσε τη νάρκη.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ

Ο Νίκος Καραντώνης γεννήθηκε στην κωμόπολη Τρίκωμο, της επαρχίας Αμμοχώστου, το 1934. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και φοίτησε για δυο χρόνια στο Γυμνάσιο Τρικώμου. Αναγκάστηκε να διακόψει τη φοίτησή του και εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής, για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του, επειδή πέθανε ο πατέρας του. Εντάχθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α. την ίδια μέρα με το φίλο του Γιαννή Στυλλή. Έλαβε μέρος σε διάφορες ενέδρες εναντίον των Άγγλων. Κατασκεύαζε νάρκες, χειροβομβίδες και συνόδευε αντάρτες.

Στις 20 Οκτωβρίου 1958, μαζί με το Γιαννή Στυλλή και άλλους συναγωνιστές τους, είχαν τοποθετήσει νάρκη στο δρόμο μεταξύ του αστυνομικού σταθμού, που βρισκόταν στα Περιβόλια του Τρικώμου, όπου υπήρχε στρατός. Στόχος τους ήταν το αστυνομικό αυτοκίνητο που διακινούσε Άγγλους από τον ένα σταθμό στον άλλο. Για τρεις κατά συνέχεια μέρες τοποθετούσαν τη νάρκη στο δρόμο, χωρίς να πετύχουν το στόχο τους. Ήταν νάρκη πιέσεως, πολύ δυνατή, επιτόπιας κατασκευής. Τη σήκωναν κάθε φορά και την επομένη την επανατοποθετούσαν. Στις 24 Οκτωβρίου 1958 την τοποθέτησαν και πάλι.

Ο συναγωνιστής του Γιαννής Στυλλή σκέφτηκε να βάλει στην απέναντι πλευρά του δρόμου μια μεγάλη πέτρα, για να υποχρεωθεί το στρατιωτικό όχημα που ανέμεναν να λοξοδρομήσει και να περάσει πάνω από τη νάρκη. Στην προσπάθειά του όμως αυτή πάτησε τη νάρκη, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας ακαριαία τον ίδιο και τραυματίζοντας κρίσιμα το Νίκο. Ο Νίκος, σύμφωνα με τους συναγωνιστές του, αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που διέτρεχε ο Γιαννής να πατήσει τη νάρκη και άπλωσε το χέρι του να τον τραβήξει πίσω. Πέθανε την επομένη στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου από βλήμα της νάρκης που καρφώθηκε στην καρδιά του.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ!