Αυτές τις μέρες, δεν είναι δυνατόν να μη γίνει αναφορά στην περίπτωση από τον αγώνα της Κύπρου το 1974, της αποστολής με τον κωδικό όνομα «Νίκη». Μία πραγματικά ηρωική επιχείρηση και η μοναδική από την μεριά της Ελληνικής Αεροπορίας.

Η άγνωστη -δυστυχώς- στους περισσοτέρους παράτολμη αυτή επιχείρηση στην ιστορία της πολεμικής ιστορίας, αρχικά αποφασίστηκε και δόθηκε για εκτέλεση διαταγής περιλαμβάνοντας την αποστολή της Β’ Μοίρα Καταδρομών με πολιτικά αεροσκάφη της Ολυμπιακής. Όμως ύστερα από διάφορα και «περίεργα» προβλήματα, την επόμενη μέρα αποφασίστηκε η αποστολή της Α’ Μοίρας καταδρομών με μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου «ΝΟΡΑΤΛΑΣ» από τη Κρήτη. Η διαταγή εκτέλεσης δόθηκε το απόγευμα της 21ης Ιουλίου.

Εκείνες τις ημέρες, Διοικητής των Καταδρομέων της Α’ Μοίρας Αλεξιπτωτιστών ήταν ο Ταγματάρχης Γιώργος Παπαμελετίου και Υποδιοικητής ο Ταγματάρχης Άγγελος Αβραμίδης, ενώ η Μοίρα αποτελούνταν και από πολλούς ακόμα αξιόλογους Αξιωματικούς.

Αν και τα αεροσκάφη δεν ήταν στη καλύτερη κατάσταση λόγω των πολλών ετών και των αμέτρητων πτήσεων που είχαν κάνει, επιστρατεύτηκαν αρχικά 20 Νοράτλας, για να απογειωθούν τελικά τα 15 από αυτά.

Με διαφορά πέντε λεπτών το ένα από το άλλο, απογειώνονταν έχοντας από τριάντα καταδρομείς το καθένα. Σε όλη τη διάρκεια της πτήσης, τα αεροσκάφη πετούσαν με σιγή ασυρμάτου και σβηστά φώτα για να μην εντοπιστούν.

Στο μεταξύ, το σήμα που εστάλει στη Κύπρο έλεγε: «έρχονται 15 πορτοκάλια» με αποτέλεσμα οι παραλήπτες να μη καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Από το ΓΕΕΦ, δόθηκε εντολή να δεσμευτούν τα αντιαεροπορικά πυροβόλα στέλνοντας αγγελιοφόρους στις αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες.

Η φήμη όμως που κυκλοφόρησε ότι οι Τούρκοι ετοίμαζαν από αέρος κατάληψη του αεροδρομίου, και η αδυναμία των αγγελιοφόρων να προλάβουν έγκαιρα για να δώσουν τις οδηγίες από το ΓΕΕΦ, συνέβαλλαν στην έναρξη των πυρών κατά των ελληνικών μεταγωγικών αεροπλάνων.

Αποτέλεσμα της μη έγκαιρης διαταγής για δέσμευση των αντιαεροπορικών, ήταν να καταρριφθεί από φίλια πυρά το Νίκη 4 στη περιοχή της Μακεδονίτισσας, παρασύροντας στον θάνατο το πλήρωμα και τους καταδρομείς (29 καταδρομείς και 4 πιλότοι), εκτός από έναν επιζήσαντα καταδρομέα τον Αθανάσιο Ζαφειρίου, ο οποίος αργότερα δήλωσε: «Δεν έφταιξαν οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς. Αυτοί έβαλαν, γιατί αυτό διετάχθησαν να κάνουν. Έπραξαν λοιπόν το καθήκον τους. Η ευθύνη ανήκει σε αυτούς που τους διέταξαν να ανοίξουνε πυρ. Εγώ δεν μετάνιωσα για τίποτα. Και τώρα αν με διέταζαν, θα πήγαινα να πολεμήσω για την Κύπρο, την Ελληνική Κύπρο!».

Από τύχη γλίτωσε το Νίκη 7, αφού το αντιαεροπορικό που το έβαλλε έπαθε εμπλοκή.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο. Η Α’ Μοίρα Καταδρομών, μεταφέρθηκε με πολιτικά λεωφορεία για λόγους περιπλάνησης ως εκεί. Μαζί με έναν ακόμα λόχο της ΕΛΔΥΚ, θέρισαν τους Τούρκους, αναγκάζοντάς τους σε σύμπτυξη . Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν χωρίς να κλονίσουν τις θέσεις των Ελλήνων.

Οι προδοτικές ηγεσίες όμως, αποφάσισαν στις 24 Ιουλίου να δώσουν το αεροδρόμιο στη φύλαξη των Ηνωμένων Εθνών (όπου παραμένει μέχρι και σήμερα), στερώντας έτσι τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς ελληνικών ενισχύσεων.

Η αποστολή «ΝΙΚΗ», η ΕΛΔΥΚ και οι περισσότεροι από τους Ελλαδίτες Αξιωματικούς που πρωταγωνίστησαν εκείνες τις μαύρες ημέρες στη μαρτυρική Κύπρο πολεμώντας και πέφτοντας ηρωικά, ήταν η αιτία για να αναγραφεί η λέξη «ΚΥΠΡΟΣ», στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Πεσόντες καταδρομείς (ΝΙΚΗ 4):

ΔΕΑ(ΚΔ)Τσαμκιράνης Δημήτριος Λοχίας (ΚΔ)Καβραχωριανός Νικόλαος Λοχίας (ΚΔ)Τzιλιβάκης Στέφανος Δεκανέας (ΚΔ)Τσάκωνας Ευάγγελος Δεκανέας (ΚΔ)Χριστόπουλος Αθανάσιος Κ/Δ Αναστασόπουλος Ανδρέας Κ/Δ Γιαννακάκης Κοσμάς Κ/Δ Γιαννάκος Στέφανος Κ/Δ Γιαννόπουλος Παναγιώτης Κ/Δ Δαλαμάγκας Ηλίας Ζησιμόπουλος Κ/Δ ΑνδρέαςΗλίας Κωνσταντίνος Κ/Δ Κασιμάκης Σωτήριος Κ/Δ Κατερός Κωνσταντίνος Κ/Δ Κουρούνης Σωτήριος Κ/Δ Λίγδης Χρήστος Κ/Δ Δοϊτσίδης Χριστόδουλος Κ/Δ Μανιάτης Σπυρίδων Κ/Δ Μονιάς Αιμίλιος Κ/Δ Μπαρώτας Κωνσταντίνος Κ/Δ Νάκος Γεώργιος Κ/Δ Πρινιανάκης Στυλιανός Κ/Δ Σιορώκος Δημήτριος Κ/Δ Σκιαδαρέσης Νικόλαος Κ/Δ Τζούρας Σωτήριος Κ/Δ Τούλης Ηλίας Κ/Δ Χατζόπουλος Χρήστος Κυβερνήτης – (Επισμηναγός) Παναγόπουλος Βασίλειος Συγκυβερνήτης – (Επισμηναγός ) Συμεωνίδης Στυλιανός Ναύτιλος – (Επισμηνίας) Άνθιμος Ηλίας Ιπτάμενος Μηχανικός – (Ανθυποσμηναγός) Δάβαρης Γεώργιος

Πεσόντες καταδρομείς (ΝΙΚΗ 6):

Κ/Δ Νόμπελης Σπυρίδων Κ/Δ Οικονομάκης Κωνσταντίνος Τραυματίες Καταδρομείς Κ/Δ Τσόγκας Παύλος Κ/Δ Αντωνόπουλος Γεώργιος Κ/Δ Φύσσαρης Ιωάννης Κ/Δ Θεοδωρόπουλος Σ. Κ/Δ Γκόγκος Κ. Κ/Δ Τσαγκαρόπουλος Δημήτριος Κ/Δ Λατζουράκης Γεώργιος Κ/Δ Λοχίας (Κ/Δ)Ξεφτύλης Κωνσταντίνος Κ/Δ Παπαευσταθίου Ευστάθιος Κ/Δ Μαυρουδής Γεώργιος

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!