18 Δεκεμβρίου 1956 – Συλλαμβάνεται εκ νέου ο αγωνιστής Ευαγόρας Παλληκαρίδης και δολοφονείται ο Θεοδόσης Χατζηθεοδοσίου

Ο νεαρός Ευαγόρας είχε καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, πως δε θα διστάσει ούτε κατ’ ελάχιστο να θυσιάσει τη ζωή του για τη λευτεριά της Πατρίδος του. Δεν θα απέκλινε ούτε χιλιοστό από την πορεία, την οποία είχε ο ίδιος με γενναιότητα και θάρρος λιονταρίσιο προδιαγράψει.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1956, συλλαμβάνεται ξανά από τον αποικιοκρατικό στρατό. Μαζί με δύο συναγωνιστές του, μεταφέρουν όπλα και τρόφιμα από την Λυσό προς τους συντρόφους της Ε.Ο.Κ.Α.

Αγγλική περίπολος τους αιφνιδιάζει. Οι δύο κατορθώνουν να διαφύγουν, ο Ευαγόρας όμως πέφτει στα χέρια του εχθρού. Στη κατοχή του βρίσκεται ένα οπλοπολυβόλο Μπρεν και τρεις γεμάτες γεμιστήρες. Τα στοιχεία δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για την αντιβρετανική του δράση. Οδηγείται στα κάτεργα της Λευκωσίας, κατηγορούμενος για κατοχή και διακίνηση οπλισμού. Η δίκη του ορίζεται για τις 25 Φεβρουαρίου.

Σαν σήμερα επίσης, συλλαμβάνεται από τους Άγγλους αποικιοκράτες στο σπίτι του και βασανίζεται επιτόπου μέχρι θανάτου, ο αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α., Θεοδόσης Χατζηθεοδοσίου 34 ετών, από τους Στύλλους της επαρχίας Αμμοχώστου.

 

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!