Στις 02/11/2018 το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τον Προϋπολογισμό του Δήμου Λάρνακας για το 2019. Η ψήφιση του μας δίνει την ευκαιρία να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε στην πράξη, και όχι απλά με λόγια.

Από την πλευρά μου, καταψήφισα συγκεκριμένα κονδύλια τα οποία θεωρώ πως τα έξοδα τους είναι υπερβολικά. Τα κονδύλια αυτά αφορούν την Επιτροπή Πολιτισμού και συγκεκριμένα φεστιβάλ τα οποία παρέχουν μηδενικά έσοδα στο Δήμο ενώ παρακολουθούνται από ελάχιστα άτομα. Όπως επίσης καταψήφισα το κονδύλι που αφορά το Θέατρο Σκάλα, αφού θεωρώ πως οι συζητήσεις με την εν λόγω ιδιωτική εταιρεία βρίσκονται σε μία εντελώς λανθασμένη κατάσταση.

Δική μας άποψη είναι πως η εξοικονόμηση των πιο πάνω κονδυλιών θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα σε αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λάρνακας εξαιτίας και της παγοποίησης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού καθώς και λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που υπάρχει στην Πατρίδα μας, όσο και αν οι κυβερνώντες μιλούν για ρυθμούς ανάπτυξης.

Θεωρώ πως ο προϋπολογισμός ενός Δήμου πέραν από την κοινωνική του πολιτική, θα πρέπει να έχει ως στόχο και την ύπαρξη πλεονάσματος. Ειδικότερα όταν μιλάμε για ένα Δήμο που έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα και καχυποψία λόγω σκανδάλων. Όταν μιλάμε για ένα Δήμο που οφείλει αρκετά εκατομμύρια και έχει ως στόχο να καλύψει τα χρέη του σε συγκεκριμένο βάθος χρόνου. Θα πρέπει να προσέξουμε όμως, το συγκεκριμένο πλεόνασμα να μην γίνεται από την επιβολή δυσβάστακτων και άδικων φόρων προς τους πολίτες, να μην γίνεται από την περικοπή αναγκών του Δήμου αλλά από κονδύλια δευτερευούσης σημασίας, κονδύλια ασήμαντα μπροστά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Όσον αφορά τις προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να μελετηθούν εν ευθέτω χρόνο για την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών, την εικόνα και την λειτουργία του Δήμου στηρίχθηκα κυρίως στην ανάγκη παροχής αντισταθμιστικών από το Κράτος για τη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας, για την ανάγκη να διατηρηθούμε μακριά από την πολιτική αγοράς υπηρεσιών όπου αυτό είναι δυνατόν, στη λύση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που καθυστερούν την ανάπτυξη της πόλης καθώς και την άμεση επίλυση του ζητήματος της απαρτίας από τους Δημοτικούς Συμβούλους των συνεδριάσεων των Επιτροπών.

Κλείνοντας, επανέλαβα αυτό που είχα πει και στην πρώτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2017: «Έξω από αυτό το κτήριο υπάρχουν συμπατριώτες μας που υποφέρουν και βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Επαφίεται στον κάθε ένα από εμάς προσωπικά να τιμήσουμε με τις πράξεις μας, όλους όσους μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους για να βρισκόμαστε σήμερα εδώ».

Σωτήρης Ιωάννου
Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)