Προβλήματα αντιμετωπίζει η επονομαζόμενη «Μεγάλη Συμμαχία» στην Γερμανία καθώς τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλιστών (SPD) για ακόμα μία φορά είδαν τα ποσοστά τους καταποντίζονται, ενώ φάνηκε ξανά η ξεκάθαρη άνοδος των Εθνικιστικών απόψεων.

Οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές για το κρατίδιο της Έσσης (Hessen) έφεραν σημαντικές αλλαγές στην κοινοβουλευτική σύνθεση καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα CDU και SPD οριακά απέκτησαν τις 69 έδρες που χρειάζονται για να έχουν πλειοψηφία.  Αξίζει να αναφερθεί ότι ιστορικά σε προηγούμενες εκλογές τα δύο αυτά κόμματα αποκτούσαν περί του 70-80% των εδρών.

Αυτό που αξίζει όμως να αναφερθεί είναι η μεγάλη άνοδος που είχε η Εναλλακτική για την Γερμανία (AFD) η οποία ανέβασε τα ποσοστά της κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες συγκεντρώνοντας 13.1% εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά είσοδο στο κοινοβούλιο της Έσσης με 19 αντιπροσώπους.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η πανωλεθρία έρχεται στο οικονομικό κέντρο της χώρας, αφού πρωτεύουσα του εν λόγω κρατιδίου είναι η Φρανκφούρτη και είναι το δεύτερο κρατίδιο στην σειρά που αποτυπώνεται η αποδοκιμασία των Γερμανών για την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» και της παγκοσμιοποίησης.

Ο Εθνικιστικός άνεμος σαρώνει και την Γερμανία της Μέρκελ με τους τόσους νόμους καταστολής της διαφορετικής άποψης, σαφές δείγμα προς όλους τους ταγούς της παγκοσμιοποίησης πως η οριστική και αμετάκλητη ήττα τους έρχεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.