Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται σε χιλιάδες δανειολήπτες και εγγυητές δανείων, μετά από τα τα νομοσχέδια του πέρασαν τον περασμένο Ιούλιο ο ΔΗΣΥ με το ΔΗΚΟ, τονίζοντας ότι το ΕΛΑΜ θα σταθεί εμπόδιο στις εκποιήσεις, με κεντρικό σύνθημα: «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του Προέδρου του ΕΛΑΜ από το βήμα της Βουλής:

Τον Ιούλιο που μας πέρασε η πλειοψηφία των κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ υπερψήφισε και έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά από νομοθεσίες οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο τις εκποιήσεις.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη πλειοψηφία απέκλεισε οποιαδήποτε τροπολογία των υπολοίπων κομμάτων.

Υποτίθεται πως βασικοί στόχοι αυτών των αλλαγών ήταν πρώτον: Να κυνηγηθούν αποτελεσματικά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές; Και δεύτερον: Nα προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες.

Λίγους μήνες μετά είναι ξεκάθαρο ότι δεν έγινε ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο.

Αντίθετα, οι τραπεζικοί οργανισμοί εκμεταλλευόμενοι τα προνόμια που τους παραχώρησε η κυπριακή βουλή, έχουν αποστείλει επιστολές τύπου ΙΑ σε χιλιάδες δανειολήπτες, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν μαζικές εκποιήσεις.

Με πολύ απλά λόγια, για να αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη τι ακριβώς αποφασίστηκε σε αυτήν την αίθουσα, αναφέρω τα εξής: Δυο κόμματα και 28 βουλευτές, στήριξαν με τη ψήφο τους τα συμφέροντα των τραπεζών αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Οι τράπεζες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, αντί να ελεγχθούν και να τιμωρηθούν επιβραβεύτηκαν με επιπλέον εξουσίες.

Τους δόθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι διαδικασίες έγιναν ταχύτερες και οι πολιτικές αντιμετώπισης των πελατών τους πιο επιθετικές.

Ο κόσμος ρωτά πλέον με αγωνία, προστατεύεται ή όχι η κύρια κατοικία;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως στην πραγματικότητα ΔΕΝ προστατεύεται η κύρια κατοικία.

Η προστασία των ευάλωτων ομάδων έμεινε στα χαρτιά και το σχέδιο ΕΣΤΙΑ αγνοείται.

Περιμένουμε να δούμε αν με κυβερνητική απόφαση τελικά θα εφαρμοστεί.

Όσοι  βουλευτές πιθανόν να επιχειρήσουν αργότερα να διαψεύσουν αυτά που μόλις ανέφερα, να είναι έτοιμοι να αναλάβουν και τις ευθύνες που τους αναλογούν απέναντι στην κοινωνία.

Ως ΕΛΑΜ είχαμε προειδοποιήσει για αυτές τις εξελίξεις παράλληλα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα, αποστείλαμε τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και προς το Υπουργείο Οικονομικών τις δικές μας προτάσεις, ακριβώς για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά των ΜΕΔ.

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του προβλήματος εισηγηθήκαμε:

  • Όπως νομοθετηθεί διαδικασία για διαγραφή μέρους ή όλου του ποσού των υπερχρεώσεων. Των τόκων, δηλαδή, που τόσα χρόνια οι τράπεζες προσέθεταν ανεξέλεγκτα στο αρχικό κεφάλαιο δανεισμού.
  • Επίσης προτείναμε να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους να εξαγοράσουν το δάνειο τους σε μικρότερη τιμή ισόποση που θα λάμβαναν οι τράπεζες σε περίπτωση που το δάνειο τους εξαγοραζόταν από τους γνωστούς ξένους οίκους διαχείρισης προβληματικών δανείων.
  • Ακόμα, ζητήσαμε να υπάρξει διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών ανά περίπτωση. Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσουμε πολύ πιο εύκολα αυτούς που στρατηγικά επιδιώκουν να μην αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης ανάμεσα στους πολίτες καταθέσαμε παράλληλα πρόταση νόμου για σχέδιο ανταμοιβής προς τους καλοπληρωτές.

Η προσέγγιση μας στο ζήτημα γίνεται πάντα με το δεδομένο ότι οι τράπεζες στηρίχθηκαν επανειλημμένως από τους φορολογουμένους αυτού του τόπου και θα πρέπει με τη σειρά τους να το ανταποδώσουν.

 

Καμία πρόταση μας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν εισακούστηκε, όχι γιατί είναι ανεδαφική, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αλλά γιατί στην ουσία, δεν υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς της κυβέρνησης να έρθει σε ρήξη με το οικονομικό κατεστημένο.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το πρόβλημα που έχουμε ενώπιον μας είναι παραπάνω από μεγάλο, οι συνέπειες του θα πλήξουν σοβαρά την αξιοπιστία του οικονομικού και πολιτικού συστήματος αλλά θα προχωρήσουν και βαθύτερα επηρεάζοντας τη συνοχή του ίδιου του κοινωνικού ιστού.

Συμμετέχοντας σε όλες τις συσκέψεις που καλέστηκαν τα κόμματα για το εν λόγω θέμα τόσο σε επίπεδο εθνικού συμβουλίου όσο και στο υπουργείο οικονομικών κατέληξα σε μια διαπίστωση που την θεωρώ τραγική:

Μια μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου πιστεύει ακράδαντα πως όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις δανειακές τους υποχρεώσεις είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή, κάποιοι έχουν σχηματίσει στο μυαλό τους την εικόνα, ότι το 50% σχεδόν του πληθυσμού της χώρας έχουν σκοπό να εξαπατήσουν ηθελημένα τις τράπεζες.

Αυτό σημαίνει, σαν να παραδεχόμαστε ότι το 50% της χώρας είναι εν δυνάμει απατεώνες.

Τέτοιες διαπιστώσεις αδικούν τον λαό μας.

Οικογενειάρχες, βιοπαλαιστές και άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους είναι οι περισσότεροι οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν μόνοι τους χωρίς στηρίγματα μιας και το επίσημο κράτος τους εγκατέλειψε στην τύχη τους.

Οι τράπεζες επέλεξαν τη σύγκρουση με τα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.

Η πολιτεία οφείλει να πάρει θέση και να καλύψει με την ασπίδα της αυτούς που την έχουν ανάγκη και όχι να συμμαχεί με όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν νέους πρόσφυγες.

Έχετε επιτρέψει με τις αποφάσεις σας να εξαπατηθούν οι κάτοχοι αξιογράφων, να κουρευτούν καταθέσεις και να κλείσουν υποκαταστήματα της συνεργατικής σε περιοχές που εξυπηρετούσαν χιλιάδες ανθρώπους.

Είναι ώρα να αλλάξετε αποφάσεις για να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθούν άστεγοι στην πατρίδα μας.

Το ΕΛΑΜ θα είναι παρών στον δημόσιο διάλογο για αυτό το θέμα. Θα είναι παρών όμως, όπως έχει πράξει ήδη σε αρκετές περιπτώσεις, δίπλα σε όποιο συμπατριώτη μας, μας χρειαστεί.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!