Τους ήρωες της ΕΟΚΑ Χαράλαμπο Πεττεμερίδη και Ανδρέα Πατσαλίδη τίμησε χθες (7/10) το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Οι δύο ήρωες κατάγονται από τα Καννάβια και η γενέτειρά τους, τους τίμησε με μία λιτή τελετή μνήμης.

Ο Ανδρέας Πατσαλίδης σκοτώθηκε στις 20 Ιουνίου του 1958 όταν νάρκη που κατασκευαζόταν για αποστολή της Οργάνωσης εξερράγη στο σπίτι του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα καταστρέφοντας ολόκληρο το σπίτι του.

Ο Χαράλαμπος Πεττεμερίδης στις 6 Οκτωβρίου 1958 έστησε ενέδρα εναντίον των Άγγλων με τους αντάρτες της ομάδας τους στην τοποθεσία Μούττη του Σαράντι, μεταξύ των χωριών Σπήλια και Λαγουδερά. Τοποθέτησαν στο δρόμο νάρκη, την οποία είχαν συνδέσει με όλμο που στερέωσαν σε δένδρο, ώστε με την έκρηξη της νάρκης να κτυπηθεί το αυτοκίνητο των Άγγλων, ενώ με την έκρηξη του όλμου να ακινητοποιηθούν όσα αυτοκίνητα θα το ακολουθούσαν. Οι αντάρτες ήταν τέσσερις και διέθεταν, εκτός από τη νάρκη και τον όλμο, ένα πιστόλι, ένα όπλο μπρεν, ένα αυτόματο όπλο Μ3 και χειροβομβίδες. Κατά την επίθεσή τους κτυπήθηκαν δυο αυτοκίνητα πλήρη στρατιωτών, τα οποία πλησίασαν τον τόπο της ενέδρας με σβησμένα τα φώτα. Στην υποχώρηση ο Χαράλαμπος Πεττεμερίδης κτυπήθηκε θανάσιμα, ενώ διασταύρωνε το δρόμο, από στρατιώτες τρίτου αυτοκινήτου, που πλησίαζε και αυτό με σβησμένα τα φώτα. Η σορός του περισυνελέγη μαζί με τους σκοτωμένους και πληγωμένους Άγγλους στρατιώτες.

Από το Κίνημά μας στεφάνια κατατέθηκαν από τον συναγωνιστή Φειδία Αντρέου και τον συναγωνιστή Πόλυ Ευαγγελίδη.