Χ. Χρίστου: «Το ΕΛΑΜ δημιουργήθηκε από τον λαό για τον λαό και θα εκπληρώσει την αποστολή του»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου, σε μια συνέντευξη εφ’  όλης της ύλης στην συντακτική ομάδα της εφημερίδας μας «Ελλάς του Νότου», αναλύει τις θέσεις του Κινήματος και στέλνει τα δικά του μηνύματα στην κοινωνία. 

 

Εδώ και 44 χρόνια βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο στο Εθνικό μας ζήτημα. Ποια η θέση του ΕΛΑΜ για την επίλυση του Κυπριακού και πως θα φτάσουμε σε αυτήν;

Το ΕΛΑΜ δεν πιστεύει ότι η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις συνομιλίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Άλλωστε, τα τελευταία γεγονότα έχουν δείξει αυτό ακριβώς το οποίο επικαλούμαστε από το 2008, ότι η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη και οι θέσεις της συνεχώς σκληραίνουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να οδηγούν κάθε προσπάθεια επίλυσης σε ναυάγιο. Βλέπουμε τη σημερινή Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος για εμάς είναι ένας νεοσουλτάνος, να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νέες αξιώσεις εις βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού, τις οποίες αν τις υιοθετήσουμε, θα έχει ως απότοκο τη πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου.

Θεωρούμε ότι με τα ψηφίσματα που έχουμε στα χέρια μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και από τον ΟΗΕ, μπορούμε να αλλάξουμε πορεία στο Κυπριακό και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα στη μορφή του Ενιαίου Κράτους. Αυτό σημαίνει ένα σύγχρονο κράτος, όπως άλλα κράτη που αντίστοιχα φιλοξενούν μειονότητες στην επικράτειά τους. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε το 18% να έχει ίσα πολιτικά δικαιώματα με τη πλειοψηφία του νησιού, το 82% του πληθυσμού , των Ελληνοκυπρίων δηλαδή.

Καμία ομοσπονδία η οποία βασίστηκε σε εθνικό και θρησκευτικό διαχωρισμό του πληθυσμού, δεν έχει επιβιώσει. Οι ομοσπονδίες εφαρμόζονται σε χώρες με πολύ μεγαλύτερη έκταση από τη Κύπρο, για διοικητικούς και μόνο λόγους. Στη περίπτωση του νησιού μας, κάποιοι επιθυμούν να πειραματιστούν, όπως το έπραξαν και στο τομέα της οικονομίας με τα κουρέματα. Εμείς θεωρούμε ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης θα μας καταδικάσει ως ένα λαό χωρίς μέλλον.

Τα δεδομένα είναι μπροστά μας, θα πρέπει να τα εξετάσουμε, να τα αναλύσουμε και να χαράξουμε μια νέα πορεία. Μια νέα στρατηγική επίλυσης του Κυπριακού. Άλλωστε είναι ένα ζήτημα και ένα ενδεχόμενο που σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζεται, διότι υπάρχει περίπτωση η Τουρκία μονομερώς να αποχωρήσει από το υφιστάμενο σχέδιο λύσης. Θα πρέπει να ανευρεθεί εναλλακτικός τρόπος επίλυσης του ζητήματος.

Το πρόβλημα της Κύπρου είναι για εμάς πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής! Σε καμία περίπτωση δεν είναι απλά μια δικοινοτική διαφορά.

 

Από το 2004 τα οδοφράγματα αποτελούν ανοιχτή πληγή για τη Κυπριακή Δημοκρατία. Ποιες οι συνέπειες και  ποια η θέση του ΕΛΑΜ;

Η θέση του κινήματος μας είναι κάθετη. Εμείς θεωρούμε ότι τα οδοφράγματα πρέπει να κλείσουν γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε εμείς οι ίδιοι τη κατοχή της πατρίδας μας.

Πέραν αυτού, είναι γνωστό ότι μέσω της διάνοιξης των οδοφραγμάτων, έχει εξαπλωθεί το έγκλημα ενώ αποτελεί ταυτόχρονα μια μεγάλη ανοιχτή πληγή σε ότι αφορά τη βαριά βιομηχανία του τόπου, το τουρισμό. Ενδεικτικά, πριν τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων φιλοξενούνταν στα κατεχόμενα κάθε χρόνο πενήντα χιλιάδες τουρίστες ενώ αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο. Παρουσιάζονται επίσης πολλα άλλα προβλήματα σε ότι αφορά την οικονομία του τόπου και ο μόνος τρόπος να τα περιορίσουμε είναι ακριβώς να κλείσουμε τα οδοφράγματα.

Για εμάς δεν υπάρχουν διλλήματα. Άλλες πολιτικές δυνάμεις κατά καιρούς έχουν επικαλεστεί αυτό που λέμε χωρίς όμως ποτέ να το έχουν υιοθετήσει.  Εμείς, όχι μόνο το λέμε αλλά το έχουμε καταθέσει και σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου ως ένα μέτρο αντίδρασης στη αδιαλλαξία της Τουρκίας. Το θέμα των οδοφραγμάτων μπορεί να καταστεί μοχλός πίεσης για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Σε αυτό το χρόνο τον οποίο διανύουμε, αναμένεται πως θα ανοίξει ακόμα ένα οδόφραγμα, το οποίο πέραν των ήδη γνωστών προβλημάτων, για εμάς αποτελεί και ένα συμβολικό άνοιγμα το οποίο μας ενοχλεί ιδιαίτερα.  Στο τόπο της θυσίας των δύο Ηρωωμαρτύρων Ισαάκ- Σολωμού, κάποιοι θέλουν να περάσουν ένα δρόμο από πάνω για να διευκολύνουν τη μετάβαση από και προς τα κατεχόμενα, είτε ντόπιων, είτε ξένων τουριστών. Διαφωνούμε κάθετα με τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας.

Επιπλέον, θέλω να σημειώσω ότι στον επίσημο προϋπολογισμό του κράτους, τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια που έχουμε κοινοβουλευτική παρουσία, δαπανούνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να συντηρούνται, να ανοίγουν και να κατασκευάζονται νέα οδοφράγματα, την ίδια στιγμή που για άλλες κοινωνικές ανάγκες το κράτος επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία.

 

Ο ΟΑΣΕ θέλει να εισάγει ένα δημοσιογραφικό γλωσσάριο  που θα παραχαράσσει και θα αλλοιώνει την ιστορία.  Ποια η θέση σας;

Θεωρούμε απαράδεκτο να υιοθετηθεί από τους ελληνοκύπριους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης κάτι τέτοιο. Πέραν όμως από τον ευρωπαϊκό οργανισμό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε αυτή τη προσπάθεια συμμετέχει και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της Κύπρου η οποία είχε καλέσει τους δημοσιογράφους για σχετική ενημέρωση. Εμείς πιστεύομε ότι πρέπει να θυμίζουμε στο λαό μας και ειδικά τις νεότερες γενιές το τι ακριβώς έχει περάσει αυτός ο τόπος λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους. Η εισβολή είναι εισβολή, η κατοχή είναι κατοχή, οι αγνοούμενοι είναι αγνοούμενοι και οι νεκροί είναι νεκροί. Όποιος προσπαθεί να αλλοιώσει τη πραγματική εικόνα, επενδύει στη διαγραφή της ιστορίας για αλλότριους σκοπούς. Κάποιοι επιθυμούν η αυριανή και σημερινή νεολαία να ξεχάσει ότι το 40% της πατρίδας τους βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, γιατί ανέλαβαν, υπό της οδηγίες ξένων κέντρων λήψης αποφάσεων, εργολαβικά να οδηγήσουν το κυπριακό σε μια λύση η οποία και ανθελληνική θα είναι και αντιδημοκρατικη.

 

Από την ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ γινόμαστε θεατές της ασταμάτητης τουρκικής προκλητικότητας. Η κυβέρνηση κοιτάζει άπραγη και φαντάζει ανίκανη να εξορύξει το φυσικό αέριο. Ποια η θέση του ΕΛΑΜ και τι πρέπει να αλλάξει για να αξιοποιήσουμε επιτέλους τα ενεργειακά μας κοιτάσματα;

Το πρώτο το οποίο πρέπει η σημερινή, αλλά και οι μελλοντικές κυβερνήσεις να πράξουν, είναι να αξιοποιήσουν τον ενεργειακό και ότι άλλο ορυκτό πλούτο διαθέτει η πατρίδα μας στην ΑΟΖ για να διασφαλίσουν το οικονομικό μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία να αξιοποιηθεί αυτό το όπλο, τόσο για οικονομική όσο και για πολιτική εκμετάλλευση. Οι υπάρχοντες σχεδιασμοί που προωθούνται , για να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και το επικροτούμε. Θέλουμε βεβαίως να τονίσουμε το γεγονός ότι αυτοί οι σχεδιασμοί πρέπει να προχωρήσουν γρηγορότερα και οι αναμενόμενες εργασίες να εκτελεστούν τάχιστα από τις διάφορες εταιρείες.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλέξουμε την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου με την λύση του Κυπριακού. Είναι κάτι το οποίο ζητά επίμονα ο Ερντογάν, ο κατοχικός ηγέτης και το ΑΚΕΛ. Ο ορυκτός πλούτος ανήκει στον Κυπριακό Ελληνισμό, ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του κράτους και όλων των πολιτών. Σε καμία χώρα του κόσμου, η οποία έχει αυτή τη δυνατότητα, τα πιθανά έσοδα που θα προκύψουν στο μέλλον από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, δεν χρησιμοποιούνται για να ικανοποιήσουν ένα μέρος του πληθυσμού. Άρα, τα επιχειρήματα που προβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση.

Παλαιότερα είχαμε ακούσει αρκετούς πολιτικούς αρχηγούς, όπως τον κ. Αβέρωφ, να δηλώνουν ότι πρέπει να περάσει αγωγός μεταφοράς αυτών των κοιτασμάτων μέσω Τουρκίας. Αν υλοποιείτο αυτό, θα γινόμασταν όμηροι στα χέρια της Τουρκίας, γιατί η Κύπρος δεν έχει την ισχύ να απειλήσει ή να εκβιάσει άλλες χώρες ώστε να παρθούν μέτρα προς τα δικά της συμφέροντα.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπάρχει η σκέψη να κατασκευαστεί αγωγός που θα μεταφέρει τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου διάμεσου της Ελλάδας και από ‘κει θα διοχετεύονται στις ευρωπαϊκές αγορές. Είναι κάτι το οποίο εμείς είχαμε θέσει εξαρχής πριν από αρκετά χρόνια, είναι μια πολιτική γραμμή η οποία θα έπρεπε να ακολουθηθεί, δεν υιοθετήθηκε τότε, αλλά σήμερα φαίνεται να υπάρχει αυτή η σκέψη. Με τη συνεργασία άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, τα επόμενα χρόνια θα δούμε αυτό τον αγωγό να ολοκληρώνεται. Πέραν, λοιπόν, από το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα που πρέπει να έχουμε Ελλάδα και Κύπρος για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, θα πρέπει να έχουμε και ενιαίο Ενεργειακό Δόγμα.  

 

Όσο αφορά τον Συνεργατισμό, για ακόμα μια φορά γίναμε μάρτυρες  ατασθαλιών  και σκανδάλων στη πλάτη του κυπριακού λαού. Από που απορρέουν οι ευθύνες για το παρόν αδιέξοδο και τι  μέλλεσθε;

Ο Συνεργατισμός είναι ένα τραπεζικό ίδρυμα που δομήθηκε από το λαό για να εξυπηρετήσει τους βιοπαλαιστές που καθημερινά αγωνίζονται να θρέψουν την οικογένεια τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Μέσα από τις περασμένες δεκαετίες και τη κομματική παρέμβαση στον Συνεργατισμό, έχουμε φτάσει στο σημείο σήμερα να πρέπει να τον ξεπουλήσουμε για ένα πολύ μικρό ποσό, απλά και μόνο για να σταματήσει το κράτος να χρηματοδοτεί μια κατάσταση η οποία δεν φαίνεται να έχει τέλος. Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες που βαραίνουν πρωτίστως τη πολιτική ηγεσία, γιατί αυτή διόριζε τα διοικητικά συμβούλια του Συνεργατισμού. Ήταν λοιπόν δικοί τους οι άνθρωποι που διέπραξαν τα λάθη και δικοί τους οι άνθρωποι που έφτασαν τον Συνεργατισμό σε αυτό το τέλμα.

Εμείς ζητούμε αυτό που ζητά ο κάθε συμπολίτης μας, Δικαιοσύνη. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο όταν οι υπεύθυνοι οδηγηθούν μπροστά από τον εισαγγελέα και υπάρξουν οι ανάλογες ποινές. Μόνο σε αυτή τη περίπτωση αποδεχόμαστε ότι τα σκάνδαλα του Συνεργατισμού έχουν τιμωρηθεί. Αυτές τις μέρες ακούμε από τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και την κυβέρνηση ότι δήθεν ενδιαφέρονται να υπάρξει πραγματική διαφάνεια σε αυτό το θέμα. Θεωρούμε ότι εμπαίζουν τη νοημοσύνη  του λαού μας και το χρησιμοποιούν απλά ως επικοινωνιακό παιχνίδι. Αυτοί διοικούσαν, αυτοί κυβερνούσαν, άρα ήξεραν και τους υπεύθυνους και τα λάθη. Από κει και πέρα, θεωρούμε ότι αρκετά κόμματα θα ικανοποιηθούν με τη πώληση του Συνεργατισμού, γιατί είναι ένας τρόπος πολλά σκάνδαλα να θαφτούν κάτω από το χαλί. Αυτός ο οποίος τελικά χάνει είναι ο κάθε φορολογούμενος πολίτης που θα καλεστεί για ακόμα μια φορά να πληρώσει τα λάθη των αρμοδίων.

Πέρα από τον Συνεργατισμό, πολλά άλλα νέα σκάνδαλα βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας. Αυτό που εμείς, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, θέτουμε επίμονα, είναι να υπάρξει πραγματική τιμωρία όσων έφταιξαν για το χρηματιστήριο, το κούρεμα, τον Συνεργατισμό, την Focus, όσων γενικά εμπλέκονται στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Οι πραγματικοί ένοχοι δεν έχουν ακόμα οδηγηθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου και απέχουμε παρά πολύ από το να χαρακτηριστεί η πατρίδα μας ένα κράτος δικαίου με σεβασμό στους πολίτες του.

 

Έχουμε δει το ΕΛΑΜ να στέκεται  στο πλευρό συμπατριωτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες. Ποια η θέση σας για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) και τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας;

Για τα ΜΕΔ τα οποία αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στη οικονομία της Κύπρου, έχουμε καταθέσει τις δικές μας εισηγήσεις και απόψεις, τόσο στο Προεδρικό σε σχετική συνεδρία, όσο και στο πολιτικό μας πρόγραμμα το οποίο κατά τη προεκλογική περίοδο παρουσιάσαμε στην κοινή γνώμη.

Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει διαγραφή των παράνομων χρεώσεων που έθεταν οι τραπεζικοί οργανισμοί στα δάνεια και από την άλλη να υπάρξουν επιλεγμένες διαγραφές των ίδιων των δανείων σε ευπαθείς κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύουμε ότι τόσο οι δανειολήπτες όσο και οι ίδιες οι τράπεζες στο τέλος της μέρας θα επωφεληθούν. Ο κάθε δανειολήπτης θα έχει την ευκαιρία να αποπληρώσει το πραγματικό χρέος, το πραγματικό δηλαδή ποσό που δανείστηκε και οι τραπεζικοί οργανισμοί θα λαμβάνουν χρήματα.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι αρκετοί συμπατριώτες μας έγιναν πρόσφυγες από τον Αττίλα και δεν θα επιτρέψουμε στις τράπεζες να ξαναδημιουργήσουν ένα προσφυγικό ρεύμα. Στο Υπ. Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα νομοσχέδια μεταξύ των οποίων είναι και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Διαφωνούμε με τη ψήφιση ενός τέτοιου νόμου, ο οποίος θα δίνει την ευκαιρία πίσω από κλειστές πόρτες να γίνονται δημοπρασίες και να χάνουν πολίτες τις περιουσίες τους. Θα είμαστε παρών και δίπλα σε κάθε συμπατριώτη μας που κινδυνεύει να χάσει τη πρώτη του κατοικία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθεσία που ναπροστατεύει τη πρώτη κατοικία, δίνει απλά το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη, εάν έχει την οικονομική δυνατότητα, να εξαγοράσει ολόκληρο το δάνειο του στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κοροϊδία δηλαδή, αφού αν αυτός ο πολίτης διέθετε τα χρήματα, θα το είχε πράξει εξ’ αρχής.

 

Προκαλεί τεράστια ανασφάλεια στη κοινωνία η αυξανομένη ροη μεταναστών. Το ΕΛΑΜ από το 2008 έχει στιγματιστεί για τη θέση του που αφορά την απέλαση των λαθρομεταναστών. Νιώθετε πως τώρα έχετε δικαιωθεί;

Δυστυχώς, τα ίδια τα γεγονότα μας έχουν δικαιώσει. Το πρόβλημα διογκώνεται και δεν αφορά φυσικά μόνο τη Κύπρο, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η ΕΕ όμως δεν έχει ενιαία μεταναστευτική πολιτική όπως έχω αναφέρει από το βήμα του Κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για το πώς θα διαχειριστεί τη κατάσταση και τι νομοθεσίες θα υιοθετήσει. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι  Κύπρος έχει τη πρωτιά στο να επιδοτεί όλους αυτούς τους παράνομους μετανάστες, με υψηλά χρηματικά ποσά ανά μήνα, και το αποτέλεσμα της κατάστασης είναι ότι αρκετοί από αυτούς βλέπουν τη Κύπρο ως ένα παράδεισο.

Ως ΕΛΑΜ επιθυμούμε να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Ζητούμε να καθοριστεί μεταναστευτική πολιτική βάση σχεδίου. Αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας δεν υπάρχει σχέδιο. Ζητούμε να απελαθούν άμεσα όλοι οι παράνομοι μετανάστες. Και τονίζω το παράνομοι για να το διαχωρίζω από τους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας για να εργαστούν.

Από ‘κει και πέρα, θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα τα επιδόματα που βλέπουμε να δίνονται σε παράνομους μετανάστες ή αιτητές πολιτικού ασύλου και να πράξουμε αυτό το οποίο μας υποχρεώνει η Ευρώπη. Δηλαδή, είμαστε μια χώρα η οποία είναι υπεύθυνη για τις βασικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων μέχρι να προωθηθούν σε άλλη χώρα ή μέχρι να επαναπατριστούν. Εμείς θεωρούμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να επαναπατριστούν. Οφείλει λοιπόν η Κυπριακή Δημοκρατία να εφαρμόσει άμεσα τη νομοθεσία, αφού η νομοθεσία της απέλασης υπάρχει ήδη, απλά δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Επιπρόσθετα, τουρκικά κυκλώματα τα οποία λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια διακινούν παράνομα αυτούς τους ανθρώπους. Η Τουρκία χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να υποδέχεται τους πρόσφυγες που προέρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, όμως εκ των πραγμάτων δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο της. Εκμεταλλευόμενη τον πόνο αυτών των ανθρώπων, τους προωθεί κυρίως στη Κύπρο την Ελλάδα κα την Ιταλία, ενώ την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί τα χρήματα που της δόθηκαν για να ενισχύσει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που διεξάγει. Επίσης, πολλοί από αυτούς προέρχονται από χώρες που δεν είναι σε εμπόλεμη ζώνη, όπως η Αλγερία και το Μαρόκο, εκμεταλλευόμενοι το χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο.  Ακόμα μια αρνητική πτυχή είναι και οι αιτητές  που μπορεί να διώκονται σε χώρες με τις οποίες η Κ.Δ. έχει άριστες σχέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να  υποδαυλίζουν το καλό κλίμα των διπλωματικών δεσμών με τη τρίτη χώρα δημιουργώντας επιπρόσθετα πιθανά ρήγματα.

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας στα σχολεία μέσα από δικοινοτικές προσεγγίσεις με σύνθημα το «εκαμαμεν τζιαι ‘μεις πολλα». Ποια η άποψη σας για την ιστορία και πως αυτή φιλτράρεται στα σχολεία μας σήμερα;

Ο κάθε λαός πρέπει να είναι γνώστης της ιστορίας του για να μην διαπράξει τα ίδια λάθη, αλλά και να αναβαπτισθεί με τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού που έκτισαν οι προγονοί του. Στη δική μας περίπτωση αναφέρομαι φυσικά στο μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού. Η παιδεία είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των μελλοντικών γενιών, αλλά και την επιστημονική τους κατάρτιση. Εμείς δεν δεχόμαστε τη διαγραφή μέρους ή ολόκληρων περιόδων της ιστορίας για χάριν του καλού κλίματος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Τα παιδιά μας θα πρέπει να διδάσκονται ακριβώς το πώς έγιναν τα γεγονότα και με τη κριτική σκέψη η οποία και πάλι θα καλλιεργηθεί από την παιδεία σε αυτούς τους νέους ανθρώπους, θα είναι σε θέση οι ίδιοι να σκεφτούν το καλό της πατρίδας τους και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, με το που εισήλθαμε στη κυπριακή Βουλή καταθέσαμε τη πρόταση για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό αυτό το γεγονός το οποίο πρέπει το κάθε παιδί να γνωρίζει. Αφορούσε μια πολύ σημαντική στιγμή στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και γι’ αυτό πρέπει να δίδεται και η ανάλογη έμφαση στη διδασκαλία του.  Τα αποτελέσματα λίγο – πολύ είναι γνωστά. Αν και αρχικά πέρασε και υιοθετήθηκε, στη συνέχεια τα δύο μεγάλα κόμματα, μετά από συνάντηση τους με τον κατοχικό ηγέτη και λαμβάνοντας σαφείς οδηγίες, επέστρεψαν πίσω στο κυπριακό κοινοβούλιο και αναίρεσαν την αρχική απόφαση της Βουλής. Θεωρούμε ότι είναι μια στιγμή αναφοράς για τα κοινοβουλευτικά δρώμενα στη Κύπρο, διότι είναι η πρώτη φορά που είχαμε άμεση παρέμβαση του κατοχικού ηγέτη για αλλαγή πρότασης νόμου η οποία είχε ήδη ψηφιστεί από το κυπριακό κοινοβούλιο.

Πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας πρέπει να είναι Έλληνες από αγωγή και όχι μόνο από καταγωγή. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της παιδείας, καθώς οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ακολούθως να τις μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές τους για να αναθρέψουμε ανθρώπους οι οποίοι να γνωρίζουν το ποιοι είναι, που βαδίζουν και που επιθυμούν να φτάσουν.

 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πρωτοφανής κατάπτωση ηθικών αξιών στη κοινωνία μας. Σύμφωνο συμβίωσης, εκτρώσεις, κατάργηση των ονομάτων των γονέων στις ταυτότητες, προσδιορισμός φύλου. Ποια η θέση του ΕΛΑΜ για αυτά αλλά και τις παρελάσεις «περηφάνιας»;

Η πατρίδα μας δεν διέρχεται μόνο μια οικονομική κρίση αλλά διέρχεται πρωτίστως μια ηθική κρίση. Μια κρίση αξιών η οποία επηρεάζει και αλλοιώνει σε μεγάλο βαθμό την ίδια τη πατρίδα μας, όπως εμείς την έχουμε γνωρίσει. Γίνονται προσπάθειες να διαλυθούν βασικοί θεσμοί που ήταν υπεύθυνοι για τη διατήρηση του Κυπριακού Ελληνισμού εδώ και χιλιετίες. Αναφέρομαι στο θεσμό της οικογένειας, της πατρίδας και της θρησκείας. Είμαστε κάθετοι σε ότι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων ζευγαριών, είμαστε κάθετοι σε ότι αφορά την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, όπως επίσης είμαστε κάθετοι και για το ζήτημα των εκτρώσεων. Οι εκτρώσεις σε κάθε περίπτωση και όπως και να τις δούμε, ειδικά όπως πέρασε από τη κυπριακή Βουλή, που επιτρέπει σε μια έγκυο γυναίκα να προβεί σε έκτρωση σχεδόν στους επτά μήνες της κύησης, διογκώνει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας.

Υπάρχουν όμως τρόποι να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και να ενισχυθεί παράλληλα και ο θεσμός της οικογένειας. Εμείς είχαμε προτείνει σχετικά με τις εκτρώσεις να περαστεί σε πρόταση νόμου η υιοθεσία. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία της υιοθεσίας στη Κύπρο είναι χρονοβόρα και με πολύ ψηλό κόστος.

Σε ότι αφορά τη παρέλαση «περηφάνιας», θεωρούμε ότι αποτελεί ντροπή προς την κοινωνία να εμφανίζονται διάφοροι πολιτικοί ηγέτες, διάφοροι υπουργοί και αρκετοί βουλευτές, όπως είδαμε πρόσφατα στην εν λόγω εκδήλωση και την ίδια στιγμή να απουσιάζουν από τα εθνικά μνημόσυνα και τις εθνικές εκδηλώσεις. Η προσπάθεια να παρουσιαστεί κάτι το οποίο  είναι εντελώς ξένο προς τη κουλτούρα του λαού μας ως η «μόδα» η οποία θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια, θεωρώ ότι επηρεάζει τις νεαρότερες ηλικίες οι οποίες θα το εκλαμβάνουν ως ένας φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Το πόσο καθοδηγούμενα είναι αυτά τα πρότυπα φάνηκε και πρόσφατα, όταν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα την οικογένεια, η οποία δεν προβλήθηκε σε κανένα κανάλι και σε κανένα μέσο ενημέρωσης, ενώ αντίθετα η ούτω καλούμενη πορεία «περηφάνιας» ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια.

 

Πριν λίγες μέρες, η αριστερή  κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου υπόγραψε στις Πρέσπες το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας. Ποιες  κινήσεις  έκανε το ΕΛΑΜ για το φλέγον ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας;

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου διέπραξε μια εθνική προδοσία ξεπουλώντας το όνομα της Μακεδονίας σε μια χώρα που ιστορικά και πολιτισμικά δεν έχει καμία σχέση με τον Ελληνισμό.

Εμείς διοργανώσαμε τις προηγούμενες βδομάδες εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Ελληνική Πρεσβεία, καταθέσαμε επίσης σχετικό ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά θα πρέπει να σας υπογραμμίσω ότι αυτό το ψήφισμα δεν έγινε αποδεκτό από κανένα κόμμα για να συζητηθεί στη ολομέλεια. Όταν κάποια θέματα αφορούν τα ίδια τα κόμματα, όπως προέκυψε πρόσφατα το θέμα με τη 56η έδρα, βλέπουμε ότι κατεπείγον φτάνουν και ψηφίζονται στη ολομέλεια. Χαρακτηριστική ήταν και η πιο κάτω στιγμή, που δείχνει επακριβώς τις προτεραιότητες των υφιστάμενων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Με την ευκαιρία που μου είχε δοθεί από βήματος της Βουλής, όταν τοποθετήθηκα σχετικά με τη 56η έδρα και τη θέση του κινήματος μας, έκανα ειδική αναφορά και στο θέμα της Μακεδονίας το οποίο για εμάς ήταν πολύ πιο σημαντικό τη δεδομένη στιγμή που γίνονταν διαμαρτυρίες στον Ελλαδικό χώρο. Τα κόμματα αντέδρασαν και πάλι αρνητικά δείχνοντας το τι ήταν πραγματικά σημαντικό για τους ίδιους.  Όταν πρόκειται για θέματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν ως μείζονος σημασίας, όπως το ζήτημα της Μακεδονίας, βλέπουμε από όλα τα κόμματα την ίδια αρνητική ανταπόκριση και στάση.

Το τονίζω, από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ μέχρι τους Οικολόγους και την Αλληλεγγύη, όλοι έπραξαν το ίδιο λέγοντας ουσιαστικά ότι το θέμα της Μακεδονίας δεν είναι κάτι που αφορά τη Κύπρο. Κάποιοι ξέχασαν ότι 4000 Ελληνοκύπριοι βρέθηκαν στα πεδία των μαχών του Μακεδονικού Αγώνα και αργότερα των Βαλκανικών πολέμων, για να υπερασπιστούν ακριβώς την ελληνικότητα αυτής της περιοχής.

 

Μετά τη ραγδαία εκλογική άνοδο του ΕΛΑΜ, ακούγονται πολλά ενόψει ευρωεκλογών. Ποια στάση θα τηρήσει το ΕΛΑΜ και ποιος ο στόχος σας;

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα κατέλθει αυτόνομα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές με πλήρη συνδυασμό από έξι υποψηφίους και θεωρούμε ότι με τη δυναμική που έχει αποκτήσει αυτή τη στιγμή το κίνημά μας, θα μπορέσουμε να εκλέξουμε ένα ευρωβουλευτή. Φυσικά, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Κυπριακός Ελληνισμός θα πρέπει μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τύχουν της ανάλογης αντιμετώπισης. Θα στείλουμε δηλαδή, ένα Ευρωβουλευτή ο οποίος πραγματικά θα εργαστεί για τα συμφέροντα του τόπου μας και του λαού μας και όχι ένα ευρωβουλευτή για να κάνει διακοπές στις Βρυξέλλες.

 

Το ΕΛΑΜ εδώ και δυο χρόνια βρίσκεται στο κυπριακό κοινοβούλιο. Ποιο έργο έχετε να επιδείξετε στον Λαό;

Μέσα στα δύο χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας, έχουμε καταθέσει πέραν των 200 προτάσεων νόμου, ψηφισμάτων και τροποποιήσεων, τα πλείστα εκ των οποίων ακόμα για κάποιο λόγο δεν έχουν μελετηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές. Ενδεικτικά αναφέρω την εισαγωγή κατώτατου μισθού, την κατάργηση του τέλους επιχειρήσεων των 300 ευρώ και την πρόωρη σύνταξη για όσους εργαζόντουσαν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η παρουσία μας στη Βουλή μας έδωσε επίσης την ευκαιρία να  προωθήσουμε και πολλά άλλα θέματα τα οποία απασχολούν αυτή τη στιγμή τη κοινωνία. Με την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουμε αρκετά από αυτά να τα υλοποιήσουμε. Στη παρούσα στιγμή, αντιμετωπίζουμε μια εχθρική στάση από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί είμαστε το μόνο κόμμα που θέτει πάνω απ’ όλα το συμφέρον του λαού μας και της πατρίδας μας, έναντι του όποιου κομματικού ή προσωπικού συμφέροντος. Όσοι ακόμα δεν το έχουν αντιληφθεί, θα το δουν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

 

Λέγεται πως βασική αρχή κάθε δημοκρατίας είναι «τις αγορευειν βουλεται». Βλέπουμε όμως ότι η τηλεοπτική παρουσία αντιπρόσωπων του ΕΛΑΜ και  εσάς του ιδίου ως πολιτικού αρχηγού είναι αρκετά περιορισμένη. Γιατί δεν τηρείται η δεοντολογία της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για το ΕΛΑΜ;

Θα ήταν καλύτερα τη συγκεκριμένη ερώτηση να την απευθύνετε στους ιδιοκτήτες των καναλιών και των μέσων ενημέρωσης. Για να δώσω όμως μια απάντηση στο ερώτημα σας, ειδικά μετά τις προεδρικές εκλογές και το ποσοστό που έλαβε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, έχουμε σχεδόν αποκλειστεί από οποιαδήποτε πρόσβαση στα ΜΜΕ. Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε εχθροί ενός κράτους και ενός καθεστώτος το οποίο διαπράττει συνεχώς εγκλήματα εις βάρος του ίδιου του λαού του και δεν θέλει με κανένα τρόπο αυτός ο λαός να πληροφορηθεί την αλήθεια, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια την αντίδρασή του. Όμως, να γνωρίζουν άπαντες ότι οι αποκλεισμοί και οι διώξεις εναντίον των εθνικιστών δεν θα φέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα γι’ αυτούς. Αντιθέτως, εδραιώνουν περισσότερο τη πίστη μας, χαλυβδώνουν την ισχυρή πεποίθηση που έχουμε ότι το ΕΛΑΜ δημιουργήθηκε από το λαό για το λαό και θα εκπληρώσει την αποστολή του.

 

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι ένα πολιτικό κίνημα με ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα, τον Λαϊκό Εθνικισμό. Τι σημαίνει για εσάς ο εθνικισμός και ποιο το καθήκον σας σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα;

Εθνικισμός σημαίνει πίστη στη πατρίδα, πίστη στην Ιστορία, στις παραδόσεις του λαού μας. Εθνικισμός σημαίνει ρίζα, από πού προέρχεσαι και τι θέλεις να αφήσεις ως παρακαταθήκη στη πορεία της ζωής σου. Ο Εθνικιστής για μένα, είναι ένας πολιτικός Αγωνιστής ο οποίος κάθε μέρα μέσα από τον τρόπο ζωής του και μέσα απ’ αυτά τα οποία επιδιώκει να πετύχει, σκέφτεται το κοινωνικό σύνολο και θέτει πάνω από όλα την ιστορική του αποστολή.

Ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, άρα κουβαλούμε στους ώμους μας, μια μεγάλη ευθύνη για να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, οι οποίοι κατάφεραν να την απελευθερώσουν από τους Βρετανούς παρόλο που αργότερα χάσαμε το 40% των εδαφών μας από τους τούρκους εισβολείς. Αυτό που πράττει το ΕΛΑΜ πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι να ξυπνήσει τη συνείδηση του λαού μας. Θέλουμε να είναι αξιοπρεπείς – περήφανοι Έλληνες και Ελληνίδες, ΟΧΙ ραγιάδες ή υπόδουλοι του οποιουδήποτε ξένου κέντρου λήψης αποφάσεων.