Χαρακτηριστικό του πανικού που έχει καταβάλει το παλαιοκομματικό κατεστημένο είναι ένα δημοσιευμα στον ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τις Ευρωεκλογές, που αναφέρει ότι όλα τα κόμματα άρχισαν την προετοιμασία τους με μεγάλο ζητούμενο να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» τους, τα οποία διακυβεύονται εξαιτίας της μεγάλης αποχής που παρατηρείται σε όλες τις αναμετρήσεις για τους έξι εκπροσώπους της Κύπρου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Θυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2014 η αποχή άγγιξε το εντυπωσιακό 56% αφού από τις 606,916 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους μόνον οι 258,914 ήταν πιστοί στο ραντεβού με την κάλπη. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι εκτιμούν ότι το ποσοστό της αποχής στην Κύπρο θα είναι και αυτή τη φορά υψηλό, ίσως και μεγαλύτερο από το 60% γεγονός που ευνοεί τα κόμματα με πιστούς ψηφοφόρους. «Το ΕΛΑΜ φαίνεται να έχει τους πιο πιστούς και ως εκ τούτου, δεδομένης και της εκπροσώπησής του στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν αποκλείεται να διεκδικήσει με αξιώσεις το έδρανο και στις Βρυξέλλες» είναι η εκτίμηση έμπειρου δημοσκόπου, με την οποία συμφωνούν τα επιτελεία όλων των κομμάτων.

Ακολούθως, το δημοσίευμα όσο αφορά τον δήθεν ενδιάμεσο χώρο, αναφέρθηκε στον συνωστισμό που παρατηρείται στο ΔΗΚΟ όπου το μόνο σίγουρο επί του παρόντος είναι το ενδιαφέρον του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδηγια να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο ώστε οι πρώτες ευρωεκλογές που θα τον βρουν στο πηδάλιο του κόμματος, να έχουν θετικό πρόσημο. Η αδελφή του, Αναστασία Παπαδοπούλου, ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια. Ετσι, πέραν του Κώστα Μαυρίδη, στο τραπέζι έπεσε και το όνομα του στενού συνεργάτη του Νικόλα Παπαδόπουλου, Χρύση Παντελίδη. Το ΔΗΚΟ εμφανίζεται έτοιμο να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του και προσωπικότητες από άλλους κομματικούς χώρους αρκεί να τεθούν υπό την ομπρέλα του ΔΗΚΟ. Η φόρμουλα αυτή μάλλον αποκλείει την πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη, ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους από το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ και τη φέρνει πιο κοντά σε μια πιθανή συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών. Γιώργος Λιλλήκας, Ελένη Θεοχάρους και Γιώργος Περδίκης συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας και εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή ανατροπή τότε θα βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας. Πρόσκληση συνεργασίας απηύθυναν και στην ΕΔΕΚ, η οποία επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Εμπόδιο που απομένει είναι οι κακές σχέσεις μεταξύ ΕΔΕΚ και Συμμαχίας ή καλύτερα η ανυπαρξία επικοινωνίας μεταξύ Μαρίνου Σιζόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα. Τα συνάρια είναι δύο: Είτε η ΕΔΕΚ θα δώσει μόνη της τη μάχη για τη διατήρηση της έδρας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είτε θα συνεργαστεί μόνο με Οικολόγους και Αλληλεγγύη και θα αποκλειστεί από τη συνεργασία η Συμμαχία Πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως καταλήγει το δημοσίευμα, όποιος δώσει μόνος του τη μάχη κινδυνεύει βγει βαθύτατα τραυματισμένος. Στο ΕΛΑΜ, όπως τονίζουν, εκτιμούν ότι με σοβαρή δουλειά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εκλογή αντιπροσώπου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Τα όνειρα που κάνουν ορισμένοι για επανεκλογή ή διεκδίκηση της έδρας στην ευρωβουλή θα μετατραπούν στον χειρότερο τους εφιάλτη, καθώς δεν θα καταφέρουν να ανακόψουν την ραγδαία άνοδο του ΕΛΑΜ και την προδιαγραφόμενη είσοδο των Ελλήνων Εθνικιστών της Κύπρου στην ευρωβουλή.