Πολυμελής αντιπροσωπεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) παρευρέθηκε δυναμικά το Σάββατο (15/09/18), έξω από το υποκατάστημα της πρώην Συνεργατικής στα Λύμπια, αλλά και την Τετάρτη (19/09/18), έξω από το κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας, όπου συμπαραστάθηκε στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων της κοινότητας των Λυμπιών, για να παραμείνει ανοικτή η μοναδική τράπεζα της κοινότητας.

Κατά την συγκέντρωση στα Λύμπια, απευθυνόμενος στο πλήθος, το στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και κάτοικος του χωριού, Γιώργος Χαραλάμπους υπογράμμισε ότι η Συνεργατική Τράπεζα στα Λύμπια κτίστηκε με το αίμα και τον ιδρώτα των παππούδων μας, οι οποίοι αν και αμόρφωτοι, κατάφεραν να πετύχουν πολλά, τα οποία σήμερα γκρέμισαν οι μορφωμένοι πολιτικάντηδες και τραπεζίτες με τους εγκληματικούς τους χειρισμούς. Τα λάθη και οι παραλείψεις των «μεγάλων», όπως τόνισε ο συναγωνιστής,  για άλλη μια φορά φορτώθηκαν στους «μικρούς», που σε μια ακριτική κοινότητα των 3000 κατοίκων, θα μείνουν χωρίς τραπεζικό ίδρυμα.

Κατά την ομιλία του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ επανέφερε στις μνήμες όλων, πως ο Συνεργατισμός δημιουργήθηκε από τα λαϊκά στρώματα και αποτέλεσε το εναλλακτικό πιστωτικό ίδρυμα που παρείχε στήριξη στους αγρότες, τους γεωργούς, τους κατοίκους της υπαίθρου, καθώς επίσης και στον κόσμο που βρισκόταν στις ακριτικές περιοχές, με χιλιάδες συμπολίτες μας να καταθέτουν σε αυτά τα ιδρύματα τους κόπους μίας ζωής, αποταμιεύοντας με τον τίμιο ιδρώτα τους κάποια χρήματα.

Συνεχίζοντας, ο συναγωνιστής επανέλαβε ότι, όσα βιώνουμε σήμερα στην Κύπρο είναι απότοκο της σάπιας κομματοκρατίας, που κυβέρνησε είτε συγκυβέρνησε αυτόν τον τόπο, αφού είναι εμφανέστατο ότι στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων και των ύποπτων παιχνιδιών τους, θυσιάστηκε ο Συνεργατισμός, μαζί με τα συμφέροντα του λαού, που στο τέλος της ημέρας θα κληθεί να πληρώσει τα «σπασμένα».

Ακολούθως, ο κ. Γεάδη ξεκαθάρισε ότι με τις πλάτες του παλαιοκομματικού συστήματος, την συμβολή των «γνωστών, των κουμπάρων και των φίλων», καθώς επίσης και τις συμβουλές  δικηγορικών γραφείων πάλι πολιτικών προσώπων, οδηγηθήκαμε στην κακοδιαχείριση, την ευνοϊκή μεταχείριση, τις αδιαφανείς διαδικασίες, στις διαγραφές δανείων σε μεφαλοοφειλέτες και σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, στη διασπάθιση χρημάτων, σε νεκραναστάσεις αφού παραχωρούνταν δάνεια σε νεκρούς, αλλά και σε υπερήλικες 90 ετών με περίοδο αποπληρωμής 40 χρόνια.

Στη συνέχεια, ο συναγωνιστής αποκάλυψε ότι η ΣΚΤ παραχωρούσε δάνεια ακόμη και στους σημερινούς επενδυτές για να μπορέσουν εν τέλει να αγοράσουν τον Συνεργατισμό, χωρίς εξασφαλίσεις. Το γεγονός αυτό, όπως είπε, ΜΟΝΟ το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τόλμησε να αποκαλύψει με αποδείξεις και ονόματα που έφθαναν μέχρι το γνωστό σε όλους σκάνδαλο της Focus.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ υπογράμμισε ότι για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού φέρει βαρύτατες ευθύνες το πολιτικό κατεστημένο, αφού τα διοικητικά συμβούλια διορίζονταν από  όλα τα κόμματα που είτε κυβέρνησαν είτε συγκυβέρνησαν τον τόπο και χρησιμοποιούσαν τον Συνεργατισμό ως φέουδο τους, για να κερδίσουν μικροπολιτικά οφέλη εις βάρος του λαού και ευρύτερα της κοινωνίας. Το κομματικό κράτος που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας, εγκλιμάτισε εις βάρος των πολιτών και οδήγησε τον Συνεργατισμό στη σημερινή κατάσταση, διορίζοντας πρόσωπα εντελώς ακατάλληλα να διοικήσουν τέτοιου είδους οργανισμούς, ανίκανους, κλέφτες, απατεώνες.