Παρουσία αντιπροσωπείας του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) στο ετήσιο μνημόσυνο στο Γέρι, για να τιμήσουν τους δύο ήρωες του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Ιωνά Νικολάου και Κυριάκο Κολοκάση.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι δύο ήρωες γεννήθηκαν στο χωριό Γέρι, της επαρχίας Λευκωσίας.

Ο Ιωνάς Νικολάου αναμείχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ, όταν ήταν ακόμα μαθητής του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Υπήρξε μέλος της πρώτης ομάδας του σχολείου του και της ομάδας «Γεράκι» του χωριού του.

Ο Κυριάκος Κολοκάσης με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ εντάχθηκε και αυτός στην ομάδα «Γεράκι» του Γερίου, που συνεργαζόταν με τις ομάδες εκτελεστικού Λευκωσίας.

Στις 31 Αυγούστου 1956, που έμελλε να ήταν η τελευταία μέρα των δύο ηρώων, οι Κυριάκος Κολοκάσης, Ιωνάς Νικολάου, Σπύρος Κυριάκου και Νίκος Σαμψών, ανέλαβαν την απελευθέρωση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου είχε μεταφερθεί για ακτινολογική εξέταση.

Κατά την επίθεση σκοτώθηκε ο Άγγλος λοχίας Ντέμον, ενώ ο Γιωρκάτζης ελευθερώθηκε. Έπεσαν όμως μαχόμενοι ο Κυριάκος Κολοκάσης και ο εξάδελφος του Ιωνάς Νικολάου.

Εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΑΜ, στεφάνι κατέθεσε το στέλεχος του Κινήματος Αποστόλης Αποστόλου, κάτω από το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρευρισκόμενοι και βετεράνοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, καθώς και συμπολεμιστές των δύο ηρώων υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη τα στελέχη του Κινήματός μας.