Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, οι ανά τον κόσμο Φυσικοθεραπευτές γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (World Physical Therapy Day), για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την καθοριστική συνεισφορά του επαγγέλματός τους στην υγεία και την κινητικότητα των ανθρώπων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας καθιερώθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (WCPT). Η Φυσικοθεραπεία, όπως είναι γνωστή η θεραπεία με φυσικά μέσα, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και στις μέρες μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως Η Φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την φυσική αποκατάσταση της υγείας, που βασίζεται στα φυσικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς Οι Φυσικοθεραπευτές σπουδάζουν, εργάζονται και ειδικεύονται στην παθολογία της ανθρώπινης κίνησης και της φυσικής δραστηριότητα για μια υγιή ζωή.

Η Φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, Η Φυσικοθεραπεία προάγει, υποστηρίζει κι αποκαθιστά όχι μόνο την σωματική αλλά και την ψυχολογική και κοινωνική υγεία.Είναι μια ξεχωριστή μορφή θεραπείας-φροντίδας η οποία μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με άλλους τύπους ιατρικής φροντίδας.

Η Φυσικοθεραπεία είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και τη διαχείριση ενός μεγάλου φάσματος τραυματισμών, ασθενειών και άλλων περιπτώσεων όπως: Αθλητικές κακώσεις, Οσφυαλγία, Διάφορα Σύνδρομα στάσης, Αρθρίτιδα, Αποκατάσταση κολοβωμάτων και πολλές άλλες ασθένειες οι οποίες συμπληρώνουν και συμβάλουν στην γρήγορη φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς επιπλοκές.

Η Φυσιοθεραπεία είναι η επιστήμη που συνίσταται στην εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής με την χρήση της θερμότητας, του ψύχους, του νερού, της μάλαξης, της κίνησης και θεραπευτικών τεχνικών και μεθόδων, όσο και με την βοήθεια της τεχνολογίας. Ένα επαγγελματίας φυσικοθεραπευτής έχει στόχο να συμβάλει στην γρήγορη θεραπεία την αντιμετώπιση του πόνου, τη διόρθωση ή ελαχιστοποίηση της δυσμορφίας, την αύξηση της μυϊκής ισχύος, την αύξηση της αντοχής και την μεγιστοποίηση του εύρους κίνησης όπως και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας του πάσχοντος και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την μελλοντική συντήρηση και αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενή Ο ρόλος του Φυσικοθεραπευτή σήμερα απαιτεί ακαδημαϊκή μόρφωση, συνεχή μελέτη, εξειδίκευση και διαρκή επιστημονική εξέλιξη.

Οι διάφορες τεχνικές που συνεχώς εξελίσσονται και η χρήση ειδικών βοηθημάτων και συσκευών, συντελούν ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στη μέγιστη λειτουργική ανεξαρτησία του ασθενή Φυσικοθεραπευτής προσφέρει υπηρεσίες υγείας με στόχο την ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της, διά βίου, μέγιστης κινητικής και λειτουργικής ικανότητας, ιδιαίτερα όπου η κίνηση και η λειτουργικότητα απειλούνται από διάφορες ασθένειες, την Τρίτη ηλικία, χρόνιες νόσους, τραυματισμούς, /και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι Φυσικοθεραπευτές είναι ι επαγγελματίες υγείας, εγκεκριμένοι από τον σύνδεσμο φυσικοθεραπευτών, με σαφές ακαδημαϊκό και κλινικό υπόβαθρο. Η εργασία τους απαιτεί να μπορούν να πραγματοποιούν εκτεταμένη φυσική εξέταση και αξιολόγηση του ασθενούς, με τα μέσα και τις μεθόδους που περιλαμβάνει η Φυσιοθεραπευτική εξέταση και να συνεργάζονται με τις διάφορες ειδικότητες γιατρών για την σωστή αντιμετώπιση προβλημάτων. Ένα φυσικοθεραπευτής δύναται να επεξηγεί και να οργανώνει το πλάνο αποκατάστασης όπως και να προσφέρει συμβουλές μέσα στα πλαίσια της ειδικότητάς του.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/8-sept-pagkosmia-imera-fisikotherapias-o-rolos-tou-fisikotherapefti