Καμουφλαρισμένοι ως πολιτικοί πρόσφυγες που ζητούν άσυλο, φαίνεται να έρχονται στην Κύπρο τζιχαντιστές που φιλοξενούνται με άλλους μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας Κοκκινοτριμιθιάς.

Αυτή την πληροφορία διερευνούν οι Αρχές που μετά από σχετικά ευρήματα σε κινητά μεταναστών που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για να εξακριβώσουν και να ταυτοποιήσουν πρόσωπα που εμφανίζονται στις φωτογραφίες που εντοπίστηκαν.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μετά από έλεγχο σε κινητά μεταναστών, εντοπίστηκαν φωτογραφίες που απεικονίζουν πρόσωπα που βρίσκονται στην Κύπρο ζητώντας άσυλο, να ποζάρουν κρατώντας όπλα με στολή που παραπέμπει σε τζιχαντιστές.

Το γεγονός αυτό κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνες, ενώ η υπόθεση συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη υπουργική επιτροπή που εξέτασε το θέμα της αυξημένης ροής μεταναστών προς την Κύπρο.

Έρχονται από την Ντάρα

Οι περισσότεροι από αυτούς κατάγονται από την Επαρχία Ντάρα της Συρίας στην οποία τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνταν πολλές αντικαθεστωτικές ομάδες, όχι όμως απαραίτητα τζιχνατιστές.

Η εν λόγω επαρχία τον περασμένο μήνα πέρασε στα χέρια της συριακής κυβέρνησης και πλέον πολλοί αντικαθεστωτικοί αποχωρούν και επιλέγουν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας, μέσω Κύπρου που είναι μια αρκετά εύκολη και ελκυστική διαδρομή.

Οι δρόμοι των παράτυπων μεταναστών

Τον τελευταίο καιρό που παρατηρείται αυξημένη προσέλευση μεταναστών στην Κύπρο και σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει ο REPORTER, στην Κύπρο από τις 11 ηΑυγούστου μέχρι την 1 η Σεπτεμβρίου αφίχθηκαν στην Κύπρο 128 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 77 άνδρες, 17 γυναίκες και 34 παιδιά. Σημειώνεται ότι και οι 128 μετανάστες δήλωσαν πως είναι Σύριοι πολιτικοί πρόσφυγες.

Οι πλείστοι πρόσφυγες (59), έφθασαν στην Κύπρο στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, 48 μέσω των κατεχομένων και εντοπίστηκαν μεταξύ των χωριών Ακακίου και Περιστερώνας, ενώ 16 μετανάστες εντοπίστηκαν στην Πάφο και 5 στη Λάρνακα.

Αυτό που οι αρχές καλούνται να διερευνήσουν, είναι αν η έλευση των μεταναστών που πολεμούσουν το καθεστώς του Μπασσάρ αλ Ασάντ προς την Κύπρο, γίνεται σε οργανωμένη βάση και αν αποτελεί μέρος κάποιου οργανωμένου σχεδίου.

Στους εν λόγω αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι τελευταίες αφίξεις μεταναστών, στις 3 Σεπτεμβρίου στην Αγία Νάπα όπου δια θαλάσσης έφθασαν άλλοι 64 μετανάστες, 17 άνδρες, 17 γυναίκες και 30 παιδιά που επίσης δήλωσαν πως είναι από τη Συρία με πιθανή χώρα αναχώρησης το Λίβανο.

ΠΗΓΗ

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) προειδοποίησε εδώ και καιρό, δυστυχώς όμως, οι αρμόδιοι δεν άκουσαν τις προτάσεις μας. Σήμερα, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφού δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την δικαιολογία ότι δεν γνώριζαν.

Να θυμίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα κάναμε συνεχείς εκκλήσεις στην Κυβέρνηση, για την κατάσταση στην Συρία, αφού ο πόλεμος στην Συρία οδεύει προς το τέλος του, οι δυνάμεις του Άσαντ, με την στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ προετοιμάζονται να επιχειρήσουν ενάντια στο τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών, την επαρχία Ιντλίμπ που συνορεύει με την Τουρκία, η οποία ενισχύει τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στην περιοχή, αφήνοντας μοναδική διέξοδο την Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρία, αφού θεωρούν το ζήτημα «σοβαρό», ενώ αναμένουν να δημιουργηθούν μεγάλα κύματα «προσφύγων», ενώ , η Κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις, χωρίς να κατανοεί τις επιπτώσεις.