Δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα τα δημοσιεύματα στα Βρετανικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρουν ότι γίνονται σκέψεις από το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας για επέκταση του υφιστάμενου μικρού λιμένα που βρίσκεται εντός των Βάσεων του Ακρωτηρίου σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία Ε.Ε. και Βρετανία για το Brexit, αφού θεωρούν ότι το συγκεκριμένο λιμάνι είναι βρετανική επικράτεια.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καλεί την Κυβέρνηση να αντιταχθεί σθεναρά κατά των οποιονδήποτε σχεδιασμών των Βρετανικών Βάσεων, ενώ επιτέλους πρέπει να απαιτήσει πλήρη αποχώρηση τους από την Κύπρο.

Επιβάλλεται να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που μας δίνεται με το Brexit, που σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2018, καθιστούν την Βρετανία τρίτη χώρα και τις Βρετανικές βάσεις αποικία.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μαυρικίου, αμφισβητώντας την προκλητική στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στην Κύπρο, μέσω προσφυγής στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά της διατήρησης στρατιωτικής βάσης στην εδαφική μας επικράτεια, στηριζόμενοι στις επανειλημμένες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, ότι «λεγόμενα δικαιώματα ή προνόμια πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων σε πρώην αποικίες, είναι παράνομα, ως κατάλοιπα αποικισμού (Vestiges of colonialism).

*Δηλώσεις ΜΜΕ*

Γεάδης Γεάδη
Εκπρόσωπος Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)