Ακολουθεί αυτούσια η ανοικτή επιστολή ενός Κερυνειώτη, τον οποίο προσπάθησαν να συλλάβουν διότι είπε στον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη ότι η σωστή λέξη είναι ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και όχι επανένωση της πατρίδας μας, όμως μετά από παρέμβαση του Εκπροσώπου Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδη Γεάδη, αποτράπηκε η σύλληψη:

Μη Μιλάς, Μη Γελάς, Κινδυνεύει Ελλάς – Κύπρος

Το Κατάντημα Της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντικατοχική Εκδήλωση Μνήμης, Τιμής και Αγώνα Επαρχίας Κερύνειας Τύμβος Μακεδονίτισσας – Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 ώρα7.00μ.μ.

κ. Υπουργέ, Ιωνά Νικολάου, το όνομα σας μου φέρνει στην μνήμη τον ηρώα της ΕΟΚΑ 1955-1959 Ιωνά Νικολάου από το Γέρι ο οποίος θυσιάστηκε για την Ελευθερία της Κύπρου μας στην Επική Μάχη του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου δολοφονήθηκε από τους Άγγλους στην επιτυχή προσπάθεια του, να ελευθερώσει τον συναγωνιστή Πολύκαρπο Γιωρκάτζιη, τον επονομαζόμενο Χουντίνη της ΕΟΚΑ, από τα χέρια των πάνοπλων αστυνομικών. Έχω ακούσει ότι είστε στενός συγγενής του ήρωα, δεν γνωρίζω όμως αν συμμεριζεστε τα πιστεύω του ήρωα Ιωνά Νικόλαου.

κ. Υπουργέ, ο σκοπός της σημερινής μου επιστολής, είναι να πληροφορηθώ επισήμως, από τον αρμόδιο υπουργό, κατά πόσον απαγορεύεται να αγωνίζεται κάποιος για την Ελευθερία της πατρίδας του. Συγκεκριμένα κ. Υπουργέ, στις 23/07/2018, στην αντικατοχική εκδήλωση των δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας βγήκε στο βήμα και μίλησε ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του μας είπε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και την Επανένωση της πατρίδος μας.

Όταν τέλειωσε την ομιλία του ο κ. Υπουργός, σηκώθηκα από την καρεκλά μου και του φώναξα δυνατά, «κ. Υπουργέ, η επανένωση είναι η ταφόπετρα της Ελευθερίας της Κερύνειας. Με την επανένωση κανενας Κερυνειωτης δεν επιστρέφει στα σπίτια του και στις περιουσίες του. H σωστή λέξη είναι ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ». Μόλις επέστρεψε ο κ. Υπουργός στην θέση του, ο αστυνομικός – φρουρός του έτρεξε κοντά μου, μάλλον κατ’ εντολή του, για να με συλλάβει. Μου ζήτησε την ταυτότητα μου, του είπα ότι δεν την έχω μαζί μου, αυτός επέμενε, οπόταν κάποιος εκπρόσωπος κόμματος (ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη), που καθόταν στις μπροστινές καρέκλες, με άλλους εκπροσώπους κόμματων, ήρθε και είπε στον αστυνομικό γιατί δεν ζητά τις ταυτότητες, των άλλων παρευρισκομένων και επέμενε σε μένα. Επίσης του είπε, εδώ στην Κύπρο, έχουμε δημοκρατία. Εν τω μεταξύ μαζεύτηκε κόσμος, οπότε ο αστυνομικός απεχώρησε.

Η ερώτηση μου κ. Υπουργέ είναι μήπως έχουν οδηγίες οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν όποιον φωνάζει την λέξιν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ; Ο Εθνικός μας Ύμνος κ. Υπουργέ, έχει την λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τέσσερις φορές. ΤΙ λέτε να μην τον ψάλλουμε;

Κύρος Πιστός
ο Αδούλωτος Τζιερυνειώτης,
Εξ Αγίου Γεωργίου Κυρήνειας.