Σε άρθρο του στην εφημερίδα “Σημερινή”, ο Εκλογικός Αναλυτής, Δρ. Νάσιος Ορεινός, αναφέρει ότι θεωρείται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η μάχη μεταξύ του ΕΛΑΜ και της πιθανής συνεργασίας ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και Οικολόγων, σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της έκτης έδρας των Ευρωεκλογών.

Όπως σημειώνει, “Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σαφέστατα έχει εμβολιάσει τον κομματικό χάρτη. Αναμένεται ταυτόχρονα να δει κανείς εάν, ποιους και σε ποιο βαθμό έχουν επηρεάσει οι πρόσφατες εξελίξεις στον Συνεργατισμό. Από πλευράς αριθμών τα πρώτα σημάδια θα φανούν στις Ευρωεκλογές, πολιτικά όμως υπάρχουν σημεία που αξίζει να αναδειχθούν.”

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι στον ΔΗΣΥ, μετά τις προεδρικές εκλογές, αυτό που αναμένει ίσως κανείς να δει είναι εάν οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό θα έχουν ή όχι αρνητικές συνέπειες. Ενώ για το ΑΚΕΛ, σημειώνει ότι η σκληρή αντιπολίτευση από πλευράς του είναι πλέον εμφανής, εκεί που στην προηγούμενη πενταετία το ΑΚΕΛ ήταν αντιπολιτευτικά σχεδόν ανύπαρκτο.

Όσον αφορά το ΔΗΚΟ, μετά και τις διαγραφές καλείται στις Ευρωεκλογές να δείξει ότι οι μετεκλογικοί τριγμοί δεν το έχουν επηρεάσει ή τουλάχιστον το έχουν επηρεάσει στον μικρότερο δυνατό βαθμό.

Στην συνέχεια με υπότιτλο “ΕΛΑΜ Vs ΕΔΕΚ – Αλληλεγγύη – Οικολόγοι“, αναφέρει στο άρθρο ότι, “Δεύτερος νικητής των Προεδρικών, μετά τον Νίκο Αναστασιάδη, ήταν σαφέστατα ο Χρίστος Χρίστου. Έλαβε ποσοστό 5,65% και συνολικά 21.846 ψήφους, 8.805 περισσότερες απ’ ό,τι έλαβε το ΕΛΑΜ το 2016. Σημαντικό γεγονός για τον κ. Χρίστου είναι ότι κατέλαβε την τέταρτη θέση.”

“Από μία άποψη το ΕΛΑΜ προφανώς και ελπίζει ότι θα κτίσει σε αυτό και ότι θα διεκδικήσει την έκτη έδρα στις Ευρωεκλογές. Ακριβώς εδώ εδράζεται και η προσπάθεια των ΕΔΕΚ-Κινήματος Αλληλεγγύη-Οικολόγων/Συνεργασίας να συνεργαστούν με κάποιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσουν την έκτη έδρα. Μια προσπάθεια η οποία ήταν προφανώς και συνέχεια της απόφασης των κομμάτων αυτών αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές και η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Εάν καρποφορήσει, σαφέστατα και θα πρόκειται για επιτυχή προσπάθεια ανακοπής της πορείας του ΕΛΑΜ.”

Όσον πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές, τόσο περισσότερο κάποιοι προσπαθούν να βρουν λύσεις για να αφήσουν το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα εκτός. Όμως, όλοι αυτοί για ακόμα μια φορά κάνουν σχέδια χωρίς να υπολογίζουν το θέλημα του λαού, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις πραγματικότητες που επικρατούν στην κοινωνία, που θα μετατρέψουν τους εφιάλτες τους σε πραγματικότητα.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θα συνεχίσει να πράττει το έργο του και να διεξάγει τον αγώνα του, ανεξάρτητα εποχής και κομματικών σκοπιμοτήτων, είτε είμαστε σε προεκλογική περίοδο είτε όχι, γιατί ο δικός μας αγώνας δεν γίνεται για την καρέκλα…