Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου προέβη σε δηλώσεις με το πέρας της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, όπου ανέφερε την πάγια θέση του ΕΛΑΜ, που μετέφερε για άλλη μια φορά στον ΠτΔ, που είναι η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή του βάση.

Ενημερωθήκαμε και εμείς με την σειρά μας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με την συνάντηση που είχε με την κ. Λουτ. Θεωρούμε ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας, που δεν άφησε περιθώρια τόσα χρόνια για να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα, συνεχίζεται. Θα δούμε μια Τουρκία τα επόμενα χρόνια η οποία θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο την δική της θέση.

Άποψη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), που έχουμε μεταφέρει στον Πρόεδρο, είναι ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζει σοβαρά άλλες λύσεις πέρα από την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Τόσα χρόνια συζητούμε στην ίδια βάση και στην ίδια λογική, χωρίς να οδηγηθούμε πουθενά.

Επειδή το πιο πιθανό σενάριο είναι να συναντήσουμε νέα αδιέξοδα, είναι επιβεβλημένο πλέον να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε καταθέσει την δική μας πρόταση που αφορά την επανατοποθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος στην ορθή του βάση.

Το Κυπριακό για μας είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα έρθει μέσα από ένα σύγχρονο ενιαίο κράτος.

Για τα ενεργειακά ζητήματα έχουμε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο αφορά τις τελευταίες εξελίξεις και η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)