Στην έναρξη των εργασιών του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), την Τετάρτη 25/07, εκπροσωπήθηκε το κίνημα μας, από το στέλεχος της ΚΔ Οργανωτικού, συναγωνίστρια Μαρίνα Πολυκάρπου.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κος Ανδρέας Παπαευριπίδης, δήλωσε ότι οι απόδημοι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με την κατοχή. «Αντιλαμβανόμαστε, ότι έχουμε μια Τουρκία, απειλητική και αδιάλλακτη, με βλέψεις στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι απόδημοι, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την εξεύρεση μιας λύσης, όπως την επιθυμούν και η νεολαία είναι εδώ και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα αυτό.

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κος Φίλιπ Κρίστοφερ, σε έναν πύρινο λόγο, τόνισε στους σύνεδρους, ότι η λύση του Κυπριακού δεν βρίσκεται στη βάση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά στην απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή. Όπως είπε, «Bizonal Bicommunal Federation is not and should not ever be the solution we seek. One state, One Flag is what we want”. Η Τουρκία, συνέχισε ο κος Κρίστοφερ, δεν θα εγκαταλείψει τον έλεγχο των κατεχομένων και ανεξάρτητα του πως ονομάζεται ο ηγέτης των Τ/Κ, αυτή ελέγχει τις διαπραγματεύσεις. Σημείωσε την ανάγκη για μια νέα στρατηγική που θα αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει ένα ισλαμικό φονταμενταλιστικό «κράτος» στο κατεχόμενο μέρος του νησιού μας, σημειώνωντας ότι η προσπάθεια της αυτή, εδραιώνεται με την κατάσκευή του μεγαλύτερου τζαμιού της Μέσογείου, στην περιοχή της Μιας Μηλιάς, αλλα και με το κουβαλημα, οπως το χαρακτήρισε των χιλιαδων εποίκων. Παρόλο που ίσως υπάρχει απογοήτευση για τη μη εξεύρεση λύσης, πρόσθεσε, η δέσμευση και η αποφασιστικότητα όλων παραμένει δεδομένη και ισχυρή.

Σε αντίθεση με τις ομιλίες και τις θέσεις των Προέδρων της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επανέλαβε τις θέσεις της Κυβέρνησης, για λύση στη βάση της ΔΔΟ. Πριν από την έναρξη του συνεδρίου, στο οποίο, παρών ήταν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κος Κουίκ, αλλα και Πρέσβεις ξένων Χωρών, τηρήθηκε μονολεπτος σιγή, στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στην Αττική.