Μπορεί το Κυπριακό να βρίσκεται στο προσκήνιο των εξελίξεων, όμως οι κομματικές μηχανές ήδη άρχισαν να δουλεύουν για τις Ευρωεκλογές του ’19.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ προσανατολίζονται στην κατάρτιση ισχυρών κομματικών ψηφοδελτίων με πρωτοκλασάτους υποψηφίους, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την αποχή.

Απ’ εκεί και πέρα, στον ενδιάμεσο, το τοπίο παραμένει θολό και δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν το φθινόπωρο.

Πέραν του ΔΗΚΟ, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα κατέλθει αυτόνομα στις ευρωεκλογές, τα υπόλοιπα κόμματα ψάχνονται για συνεργασίες.

Όπως έγραψε και η εφημερίδα «Σημερινή» την περασμένη Κυριακή (15/7), το παζλ διαμορφώνεται ως εξής: Οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών, από τη μια, πρότειναν αρχικά κοινή κάθοδο και των τεσσάρων κομμάτων. Η ΕΔΕΚ αρνήθηκε εξαρχής να συνεργαστεί με τη Συμμαχία Πολιτών και τον Γιώργο Λιλλήκα, προκρίνοντας επανάληψη της συνεργασίας του 2014 μόνο με τους Οικολόγους, χωρίς, όμως, να αποκλείουν και το ενδεχόμενο ενός τριμερούς σχήματος μαζί με την Αλληλεγγύη.

Η πρόταση, ωστόσο, για εκ περιτροπής θητεία των υποψηφίων των τριών κομμάτων διάρκειας ενάμιση χρόνου, φαίνεται να προβληματίζει την ΕΔΕΚ, η οποία δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου σε περίπτωση ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με Οικολόγους και Αλληλεγγύη. Από την πλευρά τους, Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών και Αλληλεγγύη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται πιθανόν να προσδεθούν στο ίδιο άρμα με τον Γιώργο Λιλλήκα και τη Συμμαχία Πολιτών, η οποία δηλώνει έτοιμη για συνεργασίες.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ελπίζει να «κλέψει» μια εκ των έξι θέσεων στην Ευρωβουλή, αφού η πολυδιάσπαση των κομμάτων του ενδιάμεσου ενδεχομένως να ευνοήσει αυτή την προοπτική.

ΠΗΓΗ

Η συνεχής και ραγδαία άνοδος του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος, σε συνδυασμό με την μείωση των ποσοστών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, δημιουργεί προοπτικές επιτυχίας. Όσο περισσότερο πλησιάζει ο καιρός των εκλογών, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι αντιδράσεις και οι κατηγορίες κατά του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) με σκοπό τα κόμματα του κατεστημένου να γλυτώσουν το αναπόφευκτο.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι τα παιδιά με τα μαύρα δεν λυγίζουν τόσο εύκολα …