Στην ολομέλεια της Βουλής των αντιπροσώπων τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Αμμοχώστου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Λίνος Παπαγιάννης σχετικά με τον συνεργατισμό. Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του:

Οι βασικοί λόγοι  που ιδρύθηκε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, ήταν η ανάπτυξη των συνεργατικών εταιρειών σε βαθμό που επέβαλλε η ανάγκη για ίδρυση ενός κεντρικού φορέα, ο οποίος θα διευκόλυνε και θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις βραχυπρόθεσμες δανειακές ανάγκες των γεωργών, των αγροτών και γενικά του απλού λαού.

Είχαμε δηλαδή την προσπάθεια για δημιουργία μιας τράπεζας με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, που θα γλύτωνε στην ουσία τον απλό λαό από τα χέρια των τοκογλύφων. Ένα τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο με την συμβολή όλων, κατάφερε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της πατρίδας μας, με το μεγαλύτερο όγκο μικροκαταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Σήμερα με την κακοδιαχείριση, τα σκάνδαλα και την ανοχή ΟΛΩΝ των πολιτικών κομμάτων που κυβέρνησαν, είτε συγκυβέρνησαν και διόριζαν τους δικούς τους στα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια των συνεργατικών, οδήγησαν  το συγκεκριμένο τραπεζικό σύστημα κατευθείαν στα χέρια των τοκογλύφων.

Τα λάθη στον συνεργατισμό δεν είναι σημερινά, αλλά πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες∙ και συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας, χωρίς να αντιμετωπιστούν, χωρίς να υπάρξει ο απαραίτητος έλεγχος και κυρίως χωρίς να υπάρξει ΟΥΔΕΜΙΑ ΤΙΜΩΡΙΑ.

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά από ένα στυγνό εκβιασμό από την κυβέρνηση και απαντάμε, πως εκβιασμούς κάνει η μαφία, οι τοκογλύφοι, αλλά ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση.

Θέτουν διλήμματα, γιατί θέλουν να φορτώσουν τα λάθη, τις δήθεν παραλείψεις, την κακοδιαχείριση, την ευνοιοκρατία σε άλλους και όχι στους πραγματικούς υπαίτιους που φέρουν ακεραία την ευθύνη για τα όσα βιώνουμε σήμερα. Στο τέλος της ημέρας θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος πολίτης, ο ΑΠΛΟΣ λαός και οι υπάλληλοι του Συνεργατισμού, για να δημιουργήσουμε και πάλι ένα αβέβαιο μέλλον, όπου κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε και πάλι τα ίδια προβλήματα.

Για όσους έχουν ξεχάσει , να θυμίσω ότι από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του ‘17 και του ‘18, είχε δηλώσει με περίσσια σιγουριά, ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί και δεν θα αντιμετωπίσουμε ξανά άλλα παρόμοια προβλήματα όπως το 2013 κ.ο.κ.

Επίσης, θα πρέπει να θυμίσω και τα χρήματα που έκλεψαν το 2013 από τις καταθέσεις του λαού με την δικαιολογία ότι αυτό έγινε για να σωθούν οι τράπεζες και η οικονομία, όχι μόνο δεν αποδείχτηκαν αρκετά, αλλά ίσως χρειαστούν και περισσότερα.

Και πάλι σήμερα, λίγο καιρό μετά, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και ο λαός έξω μας παρακολουθεί με απέχθεια. Κάποιους ίσως να μην τους ενοχλεί, γιατί ίσως έχουν ως κύριο μέλημα τους να εκπροσωπήσουν τα καλός νοούμενα συμφέροντα των τραπεζών, εμείς όμως, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) είμαστε εδώ για να εκπροσωπήσουμε τον μεροκαματιάρη, τον αγρότη, τον γεωργό, τον πολύτεκνο, τον μονογονιό, τον άνεργο, τον κάθε γονιό, τον απλό λαό που σήμερα το έχει ανάγκη, γιατί οι αδέξιοι χειρισμοί σας, τον οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

Επειδή ο λαός έχει βαρεθεί αυτό το σύστημα, δεν θα μακρηγορήσω και κλείνω λέγοντας μερικές αλήθειες όσο κι αν δεν αρέσουν σε κάποιους. Η κομματοκρατία, η κουμπαροκρατία, η οικογενειοκρατία, οι παλιοί συμμαθητές κάποιων και οι φιλίες τους έχουν διαλύσει την Κύπρο και τηη οικονομία γενικότερα.

Ο Συνεργατισμός δεν έχει πουληθεί σήμερα και δεν θα πουληθεί αύριο, έχει πουληθεί από τις μέρες του μνημονίου.

Μετά την συνάντηση τον Μάρτιο του 2018 στο προεδρικό, μόνο ένας πολιτικός αρχηγός είχε προβλέψει όλα όσα ακολούθησαν, όμως κανείς δεν τον είχε λάβει υπόψιν. Αυτός ήταν ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Χρίστος Χρίστου.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Εμείς καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα, πέρα από τα λόγια, να αποδείξει ότι σε αυτό τον πολύπαθο τόπο μπορεί να υπάρξει τιμωρία και δικαιοσύνη.

Εμείς από την πλευρά μας, υποσχόμαστε στον Λαό είναι ότι για να μπορέσουμε να συζητήσουμε για οτιδήποτε, θα πρέπει να εξασφαλιστούν ΟΛΕΣ οι καταθέσεις, αλλά και η πρώτη κατοικία.