Σήμερα, στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής είδαμε για ακόμα μια φορά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή όσον αφορά την Επίτροπο Νομοθεσίας και την Επίτροπο Προστασίας του Παιδιού, την κ. Κουρσουμπά.

Η κ. Κουρσουμπά για δύο και πλέον ώρες προσπαθούσε να μας εξηγήσει γιατί ο Γενικός Ελεγκτής δεν είχε το δικαίωμα να την ελέγξει, γιατί ο Γενικός Ελεγκτής δεν είχε το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει, κατά την δική της άποψη, τα όσα κακά έχουν γίνει στις επιτροπές τις οποίες είναι αρμόδια και γιατί δεν μπορεί δημόσια ο Γενικός Ελεγκτής να μεταφέρει τις δικές του απόψεις μετά από έρευνες.

Για να γνωρίζει ο λαός το τι έχουμε ακούσει σήμερα στην συνεδρία της επιτροπής, η Νικολέττα Χαραλαμπίδου, γυναίκα του κ. Πολυκάρπου που εκπροσωπεί την ΚΙΣΑ και παριστάνει τον προστάτη των δήθεν ταλαιπωρημένων ανθρώπων, λάμβανε για δύο χρόνια, 342 χιλιάδες ευρώ περίπου. Με απλά μαθηματικά κάτι περισσότερο από 465 ευρώ την ημέρα.

Απλά για να γνωρίζει η κ. Κουρσουμπά, ο κόσμος και αυτοί που την έχουν διορίσει, για να λάβει ένας χειρούργος της δημόσιας υπηρεσίας το ποσό που έλαβε η κ. Χαραλαμπίδου σε δύο χρόνια θα χρειαστεί περίπου τα τετραπλάσια χρόνια. Για να λάβει ένας απλός οικοδόμος το ποσό που λάμβανε η κ. Χαραλαμπίδου, την οποία διόρισε η κ. Κουρσουμπά, χρειάζονται κάποιες δεκαετίες. Για να λάβει ένας έκτακτος δημόσιος υπάλληλος αυτό το ποσό χρειάζονται και πάλι κάποιες δεκαετίες, όπως και για τους δημοσιογράφους, για τους λειτουργούς τον επαρχιακών διοικήσεων κ.ο.κ.

Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει κακοδιαχείριση, κάτι που αρνήθηκε η κ. Κουρσουμπά.

Κάπου εδώ θα ήθελα να αναφερθώ και στην περίπτωση σκανδάλου που έχει υποδείξει ο Γενικός Ελεγκτής, κάτι το οποίο έχει ξανακάνει η κ. Κουρσουμπά. Στον άνδρα της κ. Κουρσουμπά έχει διαγραφεί ένα ποσό των 37 χιλιάδων ευρώ από τον Συνεργατισμό, για ένα λόγο που θεωρώ ότι τουλάχιστον δεν ικανοποιεί ούτε τους βουλευτές της επιτροπής, ούτε και κάποιον άλλο. Ένα δάνειο των 30 χιλιάδων λιρών του 2000, του οποίου δεν είχε πληρωθεί ούτε και ένα ευρώ για τρια χρόνια, είχε αυξηθεί αναλογικά η φορολογία του. Δηλαδή, οι τόκοι που έχουν μπει από την τράπεζα ήταν για την κ. Κουρσουμπά υπερβολικοί. Δεν θα αντικρούσω αυτό το επιχείρημα, όμως αυτό που έχω να καταγγείλω είναι ότι έχουν επιστραφεί στον συνεργατισμό 14 χιλιάδες λίρες (ο Γενικός Ελεγκτής είπε 12, ενώ η κ. Κουρσουμπά 14) και έχει διαγραφεί το συνολικό ποσό των 37 χιλιάδων ευρώ. Σήμερα, έχει εκποιηθεί η περιουσία κάποιου συνάδελφου σας, δημοσιογράφου, γιατί χρωστούσε σε μια άλλη τράπεζα 14 χιλιάδες ευρώ. Η αξία του συγκεκριμένου κτήματος ήταν περίπου 150 χιλιάδες. Τα ίδια αντιμετώπισαν και δεκάδες άλλοι συμπατριώτες μας, αφού εφαρμόζονται, εξ όσων φαίνεται, δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Γι’ αυτόν τον λόγο, θέλω να πω στην κ. Κουρσουμπά και δημόσια ότι εμάς μας έχει και επισήμος απένατι της. Όταν τελειώσει αυτή η υπόθεση, θα την καταγγείλουμε στον Γενικό Εισαγγελέα, αν δεν το πράξει ο Γενικός Ελεγκτής ή ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Πριν κλείσω θα ήθελα να αναφέρω ακόμα ένα σημείο. Σε ένα κράτος όπου  ο φορολογούμενος έχει πληρώσει τις ατασθαλίες της συγκεκριμένης επιτρόπου, δεν είδαμε να εφαρμόζονται ανάλογα μέτρα. Θα αναφερθώ στα πρόσφατα παραδείγματα για τις καταγγελίες των συμβασιούχων δασκάλων, όπου με ένα ποσό, θα μπορούσαν 12 δασκαλοι σε ένα χρόνο να γίνουν μόνιμοι. Θα μιλήσω για την υπόσχεση του Υπουργείου Εργασίας όσον αφορά το ανεργιακό πρόβλημα, που αναλογεί σε 11 υπαλλήλους σε ένα χρόνο για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Και στις δύο περιπτώσεις η Κυβέρνηση είχε πει ότι δεν έχουμε τα απαραίτητα χρήματα για να προχωρήσουμε άμεσα. Για την κ. Χαραλαμπίδου είχε τα λεφτά, αλλά όχι για τους απλούς πολίτες. Ελπίζουμε ο λαός αυτή την φορά να κρίνει πιο αυστηρά τους αρμόδιους.

*Δηλώσεις στα ΜΜΕ*

Λίνος Παπαγιάννης
Βουλευτής Αμμοχώστου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)