Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τον περί Προσφύγων Νόμο, που αφορά τον χειρισμό των ατόμων που αιτούνται πολιτικό άσυλο, ο οποίος πέρασε από την ολομέλεια με τις ψήφους όλων των Βουλευτών, πλην αυτών του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χρίστου, οι πλείστοι αιτητές ασύλου δεν προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη, αλλά πρόκειται για «οικονομικούς μετανάστες» που εισέρχονται παράνομα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν δασκαλευτεί ούτως ώστε να δηλώνουν αιτητές ασύλου.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών, που εδώ και χρόνια θησαυρίζουν, αλλά και στα εκατομμύρια λαθρομεταναστών που η Τουρκία έχει διοχετεύσει στην Ευρώπη.

Ακολούθως, ο κ. Χρίστου τόνισε ότι η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν αποκόψει επιδόματα από πολύτεκνους, ανάπηρους και άλλες ευπαθείς ομάδες πολιτών, την ίδια στιγμή που χαρίζουν απλόχερα επιδόματα στους αιτητές πολιτικού ασύλου, με αποτέλεσμα η πατρίδα μας να γίνει πόλος έλξης λαθρομεταναστών.

Όπως αναφέρουν καταγγελίες, ακόμη και άνθρωποι που έχουν εισέλθει νόμιμα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό να εργαστούν, έχουν εγκαταλείψει την εργασία τους και πλέον δηλώνουν αιτητές πολιτικού ασύλου, με αποτέλεσμα να τους χορηγούνται επιδόματα. Παράλληλα, κάποιοι εξ αυτών πέρα από αιτητές πολιτικού ασύλου κάνουν και δεύτερη «εργασία», καθώς είναι έμποροι ναρκωτικών και ήταν η αιτία να χάσει πρόσφατα την ζωή του ένας νεαρός συμπατριώτης μας.

Από το βήμα της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ κάλεσε την κυβέρνηση να χαράξει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική, να επισπεύσει τις διαδικασίες για χορήγηση ή μη του καθεστώτος του «πρόσφυγα» και να προχωρήσει άμεσα σε απέλαση όσων βρίσκονται παράνομα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κλείνοντας, ο κ. Χρίστου δήλωσε πως αν περισσεύουν χρήματα στα κρατικά ταμεία, υπάρχουν και οι πρόσφυγες του 1974 που χρειάζονται στήριξη.