Μάστιγα φέρεται να έχει καταντήσει την τελευταία περίοδο η χρησιμοποίηση των πρατηρίων καυσίμων των κατεχομένων από Ελληνοκύπριους. Την πιο περιγραφική εικόνα της όλης κατάστασης παρουσιάζουν οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων καυσίμων και αναφέρουν πως ο κύκλος των εργασιών τους έχει μειωθεί μέχρι και 50% λόγω των ξεκάθαρα μειωμένων τιμών που επικρατούν στα κατεχόμενα.

Πέραν όμως των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων, θα πρέπει να αναλογιστούμε και τη θέση των απλών πολιτών οι οποίοι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αγωνίζονται για επιβίωση καταφεύγουν στην έσχατη λύση που είναι ο ανεφοδιασμός από τα κατεχόμενα, αφού οι τιμές στις ελεύθερες περιοχές είναι διπλάσιες σχεδόν σε σχέση με τα κατεχόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις τιμές, σύμφωνα με έρευνες που διενεργήθηκαν ο μέσος όρος της τιμής των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές υπερβαίνει κατά περίπου 50 σεντς το αντίστοιχο μέσο όρο της τιμής στα κατεχόμενα. Αυτό εξηγείται από την υψηλή τιμή της φορολογίας που επιβάλλει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις διπλασιάζει την τιμή των καυσίμων.

Μοναδικός, λοιπόν, υπεύθυνος για αυτή την τραγική κατάσταση είναι το Κράτος το οποίο δεν έχει την πολιτική βούληση να δώσει λύση στο πρόβλημα και να προστατεύσει τους πολίτες του και κατ’ επέκταση την οικονομία της Πατρίδας μας. Άλλωστε αυτό δεν είναι φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στα καύσιμα αλλά και σε αρκετά άλλα προϊόντα που εμφανίζονται πολύ πιο φθηνά στα κατεχόμενα σε σχέση με τις ελεύθερες περιοχές.

Η μείωση της φορολογίας επί των καυσίμων καθώς και το άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων αποτελεί πάγιο αίτημα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), ώστε να αποκατασταθεί μία αδικία απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες καθώς και για προστασία των πρατηριούχων καυσίμων καθώς και την ασφάλεια των πολιτών ως προς την ποιότητα των καυσίμων με τα οποία εφοδιάζουν τα οχήματά τους.

Άλλωστε το Κίνημά μας ήταν το μοναδικό που ψήφισε εναντίον σε εναρμονιστική πρόταση νόμου που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των καυσίμων μέχρι το 2020, την στιγμή που ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι ψήφισαν ΥΠΕΡ.