Δυναμική ήταν η αντιπροσωπεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) το πρωί της Κυριακής (17/6) στο χωριό Σπήλια της Επαρχίας Λευκωσίας, όπου τιμήθηκαν οι πεσόντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ που έχασαν την ζωή τους μετά από φονική έκρηξη στα Κούρδαλι, στις 20 Ιουνίου το 1958.

Ήταν Παρασκευή, 20 Ιουνίου το 1958, όταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέας Πατσαλίδης, Αλέκος Κωνσταντίνου, Κώστας Αναξαγόρου και Παναγιώτης Γεωργιάδης προετοίμαζαν την επόμενη βομβιστική επίθεση στο σπίτι του Ανδρέα Πατσαλίδη. Υπό τις οδηγίες του Παναγιώτη Γεωργιάδη, επεξεργάζονταν μια νάρκη, μεγάλης ισχύος και εντόπιας κατασκευής. Δυστυχώς όμως, από άγνωστη αιτία, ξαφνικά μια εκτυφλωτική λάμψη τους τύλιξε και τους μετέφερε στο Πάνθεον των Αθανάτων.

Εκ μέρους του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου Χρίστου Χρίστου, στο μνημείο των τεσσάρων ηρώων κατέθεσε ο Πρόεδρος του Μετώπου Νεολαίας Σωτήρης Ιωάννου, υπό το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Η ισχυρή παρουσία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου αγκαλιάστηκε από τους παρευρισκομένους, ενώ με το πέρας της εκδήλωσης, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Ρένος Κυριακίδης φωτογραφήθηκε με τα μέλη του Κινήματος, ενθαρρύνοντάς μας να συνεχίσουν τον αγώνα που διεξάγουμε για μια Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική.

Ακολούθως, τα μέλη του Κινήματος μετέβησαν στα Κούρδαλι, στο σπίτι όπου έγινε η φονική έκρηξη και συνομίλησαν με την κόρη του ήρωα Ανδρέα Πατσαλίδη, την κ. Μαρία, η οποία μας συγκλόνισε με την διήγηση των γεγονότων, καθώς εκείνη την ημέρα ήταν μόλις 16 μηνών και βρισκόταν μέσα στο σπίτι την στιγμή της έκρηξης.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τιμά καθημερινά την μνήμη των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, που θυσιάστηκαν υπέρ πίστεως και Πατρίδος, συνεχίζοντας το έργο τους, ενάντια σε κάθε λύση Ομοσπονδίας, για μια Κύπρο όπως την ονειρεύτηκαν οι πρόγονοί μας, Ελεύθερη και Ελληνική.