Μπορεί τον Μάρτιο η Τουρκία να κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχο της, μέσα σε σχετικό σύντομο χρονικό διάστημα το Άφριν στην βόρεια Συρία, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες από την περιοχή δείχνουν ότι οι εξελίξεις δεν κινούνται προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Άγκυρα.

Σε μια περίοδο λοιπόν, που η Τουρκία, σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον δρομολογεί νέα σχέδια για το Μίμπιτς της Συρίας, από το Άφριν φτάνουν ανησυχητικές πληροφορίες. Ομάδες ισλαμιστών που συνεργάζονται με την Τουρκία στην περιοχή συγκρούονται και εμπλέκονται σε βίαια επεισόδια.

Όπως μεταδίδει η τουρκική αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Αρτί Γκιερτσέκ, την τελευταία περίοδο έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα βίας, κλοπής και συγκρούσεων στο Άφριν. Διάφορες ισλαμιστικές ομάδες συγκρούονται μεταξύ τους για να αρπάξουν «πολεμικά λάφυρα».

Χθες το βράδυ, οι συγκρούσεις έφτασαν στο κέντρο του Άφριν, στην πλατεία Αζαντί, όπου η Ομάδα Αχράρ Αλ Σαμ που συνεργάζεται με τον τουρκικό στρατό συγκρούστηκε με δυνάμεις του Στρατού Ελεύθερης Συρίας. Η ένοπλη σύγκρουση άφησε πίσω της τραυματίες και τερματίστηκε μονάχα μετά την επέμβαση του τουρκικού στρατού.

Εν τω μεταξύ, στην περιοχή πληθαίνουν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και τα βασανιστήρια, με Κούρδους ακτιβιστές και πολιτικούς να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας τραυμάτων που προκαλούνται σε «ανακρίσεις» και «συλλήψεις».

Τοπικοί παρατηρητές και κάτοικοι, σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά, προειδοποιούν ότι εξαπλώνεται η παρανομία και η αστάθεια σε ολόκληρο το Άφριν, με τρόπο που πλέον απειλεί ολόκληρη την περιοχή.

ΠΗΓΗ