Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για τις ευρωεκλογές και τα τέσσερα κόμματα του ενδιάμεσου άρχισαν να μελετούν σενάρια ανανέωσης της συνεργασίας τους. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, «όλα είναι πιθανά» στον ενδιάμεσο, ωστόσο όλα δείχνουν ότι μια συνεργασία των τεσσάρων «δυνάμεων της αλλαγής», όπως αυτοαποκαλούνταν τα τέσσερα συνεργαζόμενα κόμματα κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, είναι πολύ απομακρυσμένη.

Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιώργος Περδίκης και Ελένη Θεοχάρους είχαν ήδη μια πρώτη συνάντηση αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψής της σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μελετήσουν το σενάριο συνεργασίας και των τεσσάρων. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ και το πιο ισχυρό ενδεχόμενο είναι ο καθένας να τραβήξει τον δρόμο του. Σε αυτό το σενάριο, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη θα κατέλθουν στις ευρωεκλογές, ο καθένας με δικό του ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΗΚΟ, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο κόμμα από τα τέσσερα, ευνοεί την αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές. Αφού τώρα δεν έχει την ανάγκη των υπολοίπων, άρα τι να τους κάνει (δικό μας σχόλιο). Θεωρεί ότι τη μία έδρα που έχει στην Ευρωβουλή θα τη διατηρήσει ούτως ή άλλως και ταυτόχρονα, με ένα δυνατό ψηφοδέλτιο μπορεί να αυξήσει και τα ποσοστά του. Ήδη, θεωρείται δεδομένο ότι θα επαναδιεκδικήσει ο Κώστας Μαυρίδης, ενώ σκέψεις γίνονται και για την Αναστασία Παπαδόπουλου. Μέσα στο πλαίσιο των σκέψεων έγινε αναφορά και στο όνομα του δήθεν αντιομοσπονδιακού Παύλου Μυλωνά, ο οποίος πρόσφατα προσχώρησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ομοσπονδιακού ΔΗΚΟ.

Παρόλα αυτά, όμως, πριν από λίγες μέρες έγινε μία κίνηση με πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ για συνεργασία και των τεσσάρων κομμάτων, με το σκεπτικό ότι με το συνολικό ποσοστό τους μπορούν να κερδίσουν εύκολα δύο έδρες στην Ευρωβουλή, χωρίς όμως να είναι σίγουρο αφού το ΕΛΑΜ καραδοκεί και τους αναγκάζει να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Επιστρέφοντας όμως στα δικά του ενδιάμεσου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή έγινε προ του ενδεχομένου να υπάρξει κίνηση κάποιου εκ των υπόλοιπων προς τον Γιώργο Λιλλήκα και τη Συμμαχία Πολιτών. Η πρωτοβουλία, ωστόσο, του ΔΗΚΟ φαίνεται να σκοντάφτει στον ίδιο λόγο για τον οποίο δεν προχώρησε και η συνεργασία με την ΕΔΕΚ, στην οποία βάζουν πίεση οι Οικολόγοι και η Αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ο Γιώργος Περδίκης και η Ελένη Θεοχάρους ζητούν όπως υπάρχει εναλλαξιμότητα των ευρωβουλευτών ανά κόμμα.

Δηλαδή η θητεία να μοιραστεί ανάλογα, ούτως ώστε να περάσουν από την Ευρωβουλή εκπρόσωποι όλων των συνεργαζόμενων κομμάτων. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι ψήφοι τους δεν θα λετουργήσουν απλά ενισχυτικά προς τους υποψήφιους των δύο μεγάλων του ενδιάμεσου, δηλαδή του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και οι ίδιοι να μείνουν εκτός. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από τα κόμματα του ενδιάμεσου, η θέση των Οικολόγων ήταν ότι θα έπρεπε το ψηφοδέλτιο να είναι ακομμάτιστο και «φρέσκο», δηλαδή νέα άτομα και όχι κομματικά στελέχη. Η θέση αυτή, όπως φυσικά και το θέμα της εναλλαξιμότητας δεν υιοθετήθηκαν ούτε από το ΔΗΚΟ, ούτε από την ΕΔΕΚ

Δύσκολο επίσης φαίνεται να είναι και το σενάριο επιμέρους συνεργασιών. Παρά το γεγονός ότι έγινε μία βολιδοσκόπηση για επανάληψη της συνεργασίας ΕΔΕΚ και Οικολόγων στο πλαίσιο της συνεργασίας του 2014, εντούτοις φαίνεται να μην υπάρχει στην παρούσα φάση πρόσφορο έδαφος. Οι Οικολόγοι και σε αυτή την περίπτωση θέτουν θέμα εναλαξιμότητας στη θητεία των ευρωβουλευτών και παράλληλα θέλουν να μπει στη συνεργασία και η Αλληλεγγύη και για να μην απομονωθεί αλλά και για να μην υπάρξει ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Συμμαχία Πολιτών και άρα διάσπασης του μετώπου των τεσσάρων.

Από πλευράς ΕΔΕΚ δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό ούτε καν προς συζήτηση το θέμα της εναλλαξιμότητας. Αντιπροτάθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, να υπάρχει ισομερής καταμερισμός των υποψηφίων. Δηλαδή τρεις των Οικολόγων, τρεις της ΕΔΕΚ και όποιος καταφέρει να εκλεγεί. Κάτι το οποίο απορρίφθηκε. Όσον αφορά στην περίπτωση συνεργασίας με την Αλληλεγγύη, δεν αποκλείεται, ωστόσο και πάλι δεν γίνονται δεκτές οι όποιες προϋποθέσεις τίθενται, ενώ φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν κάποιες ενστάσεις και εντός του κόμματος, οι οποίες δεν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αλληλεγγύη. Η ΕΔΕΚ διατηρεί αυτή τη στιγμή τη μία έδρα της Ευρωβουλής με τον Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος εκτιμάται ότι θα θελήσει να ανανεώσει τη θητεία του.

Παρόλα αυτά, όλοι δηλώνουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και θα διαφανούν προθέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, ανάλογα και με το πότε και αν τελικά θα υπάρξει νέα συνάντηση των τεσσάρων.

ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ ΤΟ ΕΛΑΜ

Όσο απομακρυσμένο φαίνεται το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων τόσο πιο υλοποιήσιμο θεωρούν τον στόχο τους στο ΕΛΑΜ για είσοδο στην Ευρωβουλή. Μπορεί για κάποιους να φαίνεται ότι ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά, ωστόσο οι εκτιμήσεις που αφορούν το ΕΛΑΜ είναι ότι κάτω από κάποιες προϋποθέσεις μπορούν άνετα να λάβουν την έκτη έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Και αυτό διότι θεωρούν ότι θα καταγράψουν νέα άνοδο των ποσοστών τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι έχει κυριεύσει πανικός τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, από την μια υπάρχουν τα συμφέροντα, δηλαδή το γεγονός ότι θέλουν όλοι να έχουν οφέλη από τις Ευρωεκλογές, να αντιπροσωπεύονται ΟΛΟΙ. Από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος που ακούει στο όνομα το ΕΛΑΜ και έρχεται με ορμή να γκρεμίσει το «κέντρο» του παλαικομματικού συστήματος και να πετάξει στους πέντε ανέμους το συνονθύλευμα των κομμάτων που κινούνται καθαρά με γνώμονα τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αφού δεν έχουν τίποτα κοινό παρά την δίψα για εκλογή, που είναι αρκετή για να τους συνενώσει.

Ο εφιάλτης κάποιων σε λιγότερο από ένα χρόνο θα γίνει πραγματικότητα, αφού αυτό που φοβούνται να πάθουν, θα το πάθουν και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θα βρίσκεται στην νέα Ευρωβουλή!

Τους στέλνουμε ξεκάθαρα το μήνυμα… ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ… γιατί είμαστε το αύριο και είσαστε το χθες …